KOMİSYON KONUŞMASI

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Başkan, teşekkür ederim.

Kültür Bakanlığının bütçesini görüşeceğiz. Teşekkür ederiz, bize yine bir iki CD getirmişsiniz; Fatih Sultan Mehmet. Dün Gençlik ve Spor Bakanlığı da bize sultanların albümünü getirmişti, bir de sultanların icatlarıyla ilgili bir kitap getirmişti, bir de gençlikle ilgili şöyle beş altı seri bir kitap getirmişti.

Şimdi, ben, tabii Şırnak Milletvekiliyim ve Cezerî'nin 1136 senesinde Cizre'de doğduğunu gayet iyi herkes biliyor. Kırmızı Medrese'nin durumu, medresenin üniversite olarak Cizre'deki tarihi de biliniyor. Mem û Zîn Külliyesi'nin yanında mezarı da biliniyor. Hatta resimleri de var, buraya koymuşlar.

Yalnız şaşırdım doğrusu. Yani 1071'de Malazgirt'te Kürtler ile Türkler bir araya geldi. Yani 1136'da doğmuş Cezerî, daha Cizre'ye ulaşmamışlardı. Fakat, 12'nci yüzyılda robot yapan Türk bilgini olarak... Bu kitaplar dağıtılıyor ve gençliğimize yalan bilgiler dağıtılıyor, gerçek dışı bilgiler dağıtılıyor. Yani şimdi "Bilim Öncüleri" üstelik, 6 seri. Burada 12 sayfa hikâye anlatılıyor, gençlerin kafası yıkanıyor. Yani 12'nci yüzyılda robot yapan Türk bilgini olarak tanıttığınız El Cezerî, Cizre'de Kürt bilgini olarak sibernetiğin, bilgisayarın, birçok şeyin mucidi olarak ismi geçer ve bütün dünya bunu böyle tanır. Yani Kültür Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı birbirinden ayrı mı, habersiz midir? Buna açıklamanız olacak mı? Sayın Bakan, El Cezerî hakikaten 12'nci yüzyılın ilk robotunu, bilgisayarını yapan Türk bilgini mi? Yani, Türk-İslam sentezi doğrultusunda kitap yazıp Meclisimizi de, Komisyon üyelerimizi de, gençlerimizi de yalan yanlış bilgilerle donatmak -milletin parasıyla, bütçesiyle- zulüm değil midir? Bu bir zulümdür, bundan bir özür bekliyoruz. Yani Bakanlığınızın... Bu konuda "kültür yayını" diyor üstelik. Nasıl kültür yayını bu? El Cezerî Cizre'de, evet... Şimdi, bununla ilgili bir ton yazı var. Yazılmış: "Bediuzzaman Ebul İz El Cezerî El Kurdî." Sadece otomatik sistem kurmakla yetinmiyor; saatler var, gemilerin dinamiği var, bilgisayar var. Dünyanın en tanınmışlarından birisi burada, Cizre'de mezarı. Daha Türkiye Cumhuriyeti kurulmamış, Osmanlı da yok, Selçuklu dönemi yani Allah'tan korkun.

BAŞKAN - Sayın Kaplan, ben size zaten normal görüşmeler sırasında söz vereceğim. Usul hakkında söyleyeceğiniz bir şey varsa onu alayım lütfen.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Bakanım, buna bir açıklama getirin, kültür yayını olarak geçiyor. Ben burada keyfî bir şey açıklamıyorum.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Ama, bu bir usuli hatadır.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Bakın, eğitim, kültür yayını; e, Kültür Bakanlığı bu yani Kültür Bakanlığı.

BAŞKAN - Sayın Kaplan, teşekkür ediyorum.