| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdürlüğünün 2013 ve 2014 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 1 |
| Tarih | : | 12 .05.2016 |
MUSTAFA TUNCER (Amasya) - Sayın Başkan, öncelikle şunu belirtmek istiyorum: Kurtuluş Savaşı döneminde değeri en çok artan ürün şeker pancarıymış. Dolayısıyla, bu hususun akıllardan çıkarılmamasını ve hiç unutulmamasını diliyorum. Pancarın önemi burada başlıyor.
Daha önce ben alt komisyonda gündeme getirmiştim, bazı hususları tekrar gündeme getireceğim. Alt komisyondaki toplantıda şeker pancarı polarının sürekli bir düşüklüğünden bahsedildi, polarda düşüş olduğu ve bunu sorduğumuzda "Niçin düşüyor bu polar?" diye, verilen cevapta işte toprak şartları, kültürel tedbirler, hastalıklar, zararlılar gibi hiçbir şeyin etki etmediğini, tek sebebin 2014-2015 yılında iklim şartları olduğu söyleniyor. Ben alt komisyondaki soruya ilaveten şunu sormak istiyorum: Bu 2014-2015 yılında ülkemizdeki iklim şartlarından kaynaklı polar düşüklüğü sadece bizim ülkemizle mi sınırlıydı yoksa pancar üreticisi tüm ülkelerde bu var mıydı?
Yine, şeker pancarının tohumuyla ilgili alt komisyonda görüşülmüştü. Şeker pancarı üretiminde Avrupa'da da dünyada da sayılı ülkelerden biri olmamıza rağmen -Avrupa Birliğinde 4'üncü, dünyada 5'inciydik herhâlde- tohum üretiminde maalesef çok gerideyiz ve ülkemizde de tohum sadece Bolu'da Yeniçağ, Amasya, Merzifon, Suluova, Yenişehir, Gören ve Eskişehir'de yapılmaktadır. Özellikle, Merzifon ve Suluova şeker pancarı tohumu üretiminde bildiğim kadarıyla çok önemli bir bölge. Ancak şimdi aynı bölgeye termik santral kurulması gündemde. Termik santral kurulursa şeker pancarı tohumu üretimine bunun zararı olur mu olmaz mı? Zararı olursa, bununla ilgili kurum olarak Hükûmetle, ilgili bakanlıklarla girişime geçecek misiniz? Bunu da sormak istiyorum.
Yine, Kars şeker için en önemli bölge olmasına rağmen iş gücü yetersizliği, köylerden göç nedeniyle şeker pancarı üretiminin olmadığı cevabı verilmişti. Kars gibi şeker pancarı açısından önemli bir ilimizde şeker pancarı ürünü desteklenecek mi? Ki bunu aslında Tarım Bakanlığı yetkililerinin de ben cevaplamasını istiyorum. Hayvanla ilgili yemdir, diğer fiğdir, şudur budur destekleniyor ama niyeyse şeker pancarı gibi bir ürün desteklenmiyor, desteklenmediği için de üretim giderek azalıyor. Şeker pancarıyla ilgili de iyi üretimin olduğu bölgeler nazara alınarak destekleme durumu söz konusu mudur? Bu destekleme nasıl olacaktır, düşünülüyorsa? Bunları merak ediyorum.
Yine, diğer vekillerimiz dile getirdi, ona dâhil olarak şunu belirtmek istiyorum: "Şeker Fabrikaları Anonim Şirketinin mevzuatı uygun değil, aşamıyoruz." gibi cevaplar oluyor belki ama hizmet alım sözleşmeleriyle işçi istihdamından vazgeçip kendi işçisini kendisinin istihdam etmesinin çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. İnşallah seneye geldiğimizde bu sorunların hepsini çözmüş, en azından merdiven basamaklarının birer ikişer üstüne çıkmış oluruz diyorum. Özellikle özelleştirmede gerçekten kurumun özelleştirmeye ihtiyacı olmadığını çünkü şeker fabrikaları tamam, çok verimsiz fabrikalar olabilir ama onların özelleştirilmesini değil, kurum içinde farklı şekilde değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Özelleştirmeden vazgeçilmesini, eğer yapılacak bir işlem varsa da devredilecek fabrikaların öncelikle o çiftçilere, üreticilere devredilmesinin ve mülkiyetinin de kesinlikle kurumda kalmasının, sadece on yıllık, on beş yıllık, yirmi yıllık gibi geçici sürelerle işletme hakkının devredilmesinin çok daha doğru olacağını düşünüyorum.
Herkese teşekkür ediyorum.