KOMİSYON KONUŞMASI

LÜTFİ KAŞIKÇI (Hatay) - Teşekkür ederim.

Sayın Bakanım, öncelikle size ve ekibinize 6 Şubat depremlerinden hemen sonra başta ilimiz Hatay olmak üzere tüm deprem bölgelerinde yapmış olduğunuz desteklerden dolayı teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum.

Sayın Bakanım, bugün sizlerle özellikle Hataylı çiftçilerimizin yaşadığı önemli bir sorunu ve bu sorunun çözümüne yönelik önerilerimizi paylaşmak istiyorum. Hatay, ülkemizin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biridir. Özellikle narenciye, üzüm ve zeytin üretiminde ciddi bir potansiyele sahibiz. Ancak bu yıl yüksek rekolteye rağmen üreticilerimiz ürünlerini hak ettikleri fiyattan satamıyor. Girdi maliyetleri yüksek, ürün fiyatları ise düşük, üreticimiz emeğinin karşılığını maalesef alamıyor. Burada temel sorunumuz sadece üretim değil ürettiğimiz ürünlere pazar bulmakta zorlanıyoruz.

Sayın Bakanım, bu konuda Bakanlığınızın öncülüğünde üç önemli adım atılabileceğini düşünüyoruz: Birincisi, ihracat imkânlarının artırılmasıdır. Hatay'ın coğrafi konumu ve İskenderun Limanı önemli bir avantajdır. Narenciye, üzüm ve zeytin ürünlerimizin başta Orta Doğu ve Körfez ülkeleri olmak üzere yeni pazarlara ulaşması için ihracat teşvikleri artırılmalıdır. Özellikle hasat dönemlerinde nakliye ve lojistik maliyetleri desteklenmeli, ihracatçılarımızın yeni pazarlara açılması kolaylaştırılmalıdır.

İkincisi, kamu kurumlarının satın alma gücünden yararlanılmasıdır. Devletimizin çok büyük bir tüketim kapasitesi var. Gençlik ve Spor Bakanlığımıza bağlı öğrenci yurtlarımız, Millî Savunma Bakanlığımızın askerî birlikleri, hastanelerimiz, okullarımız ve diğer kamu kurumlarımız her gün çok ciddi miktarda gıda tüketiyor. Bu kurumlarımızın ihtiyaçlarının bir bölümünün doğrudan yerli üreticilerimizden karşılanması çok iyi olur. Örneğin öğrenci yurtlarımızda, askerî birliklerimizde ve kamu yemekhanelerimizde bu ürünler daha fazla tüketilebilir. Bunun için ilgili bakanlıklarla koordinasyon sağlanmasını, yıllık tüketim ihtiyaçlarının belirlenmesini ve üretici birlikleriyle kooperatiflerimizin kamu tedarik sistemine daha etkin katılmasının doğru olacağını düşünüyoruz.

Üçüncüsü, Hatay'ın pilot il olarak değerlendirilmesidir. Hatay'da narenciye, üzüm ve zeytin üreticilerimizi kapsayan özel bir ihracat ve pazarlama programı başlatılması doğru olacaktır. Bu programda üreticilerimizin kooperatifler aracılığıyla örgütlenmesi, doğrudan alıcılarla buluşturulması ve ihracat desteklerinden daha fazla yararlanması sağlanmalıdır.

Sayın Bakanım, Hatay deprem felaketinden sonra yeniden ayağa kalkmaya çalışan bir şehrimizdir. Hatay'ın yeniden ayağa kalkması sadece konutların ve iş yerlerinin yapılmasıyla şüphesiz mümkün değildir, çiftçimizin de ekonomik olarak ayağa kalkması gerekiyor. Biz çiftçimize "Daha fazla üret." demek istiyoruz ancak ürettiği ürünün karşılığını almasını da sağlamak zorundayız. Devletimizin görevi yalnızca üretimi teşvik etmek değil, üretilen ürünün pazarlanmasına da imkân sağlamaktır. Bu nedenle, Bakanlığımızın ilgili kurumlarla birlikte bir çalışma başlatmasını sizlerden rica ediyorum. Çiftçimiz kazansın, üretim devam etsin, Türkiye kazansın diyorum.

Teşekkür ediyorum.