| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 02 .11.2026 |
ERHAN USTA (Samsun) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Bizim bu önergemiz bugünkü zor şartlarda gerçekten rekabette üreticinin, sanayicinin, ihracatçının zorlandığı bu ortamda ve mazot fiyatlarının ulaşım giderinin çok arttığı bu ortamda onlara navlun anlamında veya işte ulaşımla ilgili bir desteğe ilişkin bir önergedir. Şöyle biz önergeyi düzenledik yani yurt içerisinde imalatçı veya ihracatçı olacak, işte bu kamyon, tır demir yolu navlun giderinin yüzde 20'sini geçmemek kaydıyla ve firma bazında da 3 milyonu geçmemek kaydıyla 20 milyar liralık bir ödenek. Tabii, 20 milyar lira bu iş için normal şartlarda yetmez ancak programın başlangıcında tasarlanması için ilk etapta böyle bir şeyin olmasının uygun olacağını düşünüyoruz.
Sayın Bakan, elbette ki siz yaptığınız şeyleri anlatacaksınız ama sanayici gerçekten zor durumda, sanayici rekabet edemiyor. Bakın, ihracatın millî gelire oranı da çok radikal bir şekilde düşüyor. Gerçekten bir destek ihtiyacı var. Yani sanayiciyi böyle... Sadece tekstili filan geçtim, tekstil, deri, ayakkabının da ötesinde sanayicilerin ciddi bir sıkıntısı var, bakmak lazım.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ERHAN USTA (Samsun) - Bu işte navlun giderleri meselesi de yurt içerisinde veya ihracat yaparken, limanlara giderken, farketmez, ciddi bir maliyet unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Enflasyonla mücadele anlamında da bir katkısı olacağını düşünüyoruz. Önergemiz bu şekilde de 20 milyar lira bir ödenek ilavesine ilişkindir.