| Komisyon Adı | : | (10/4004,4005,4006,4007,4008,4009) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 23 .07.2026 |
HASAN ARSLAN (Afyonkarahisar) - Sayın Başkanım, çok teşekkür ederim.
RTÜK yetkililerine, bürokrat arkadaşlarımıza da sunumları için teşekkür ederim.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ama sunumlardan da anladığımız kadarıyla, televizyon ve radyonun özellikle gençler üzerindeki izlenirliğinin yıllara sari olarak giderek düştüğünü ve düşeceğini de tahmin ettiğinizi düşünüyorum. Bu anlamda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun herhâlde bir yeniden yapılanmasına ihtiyaç var. Belki ismi de dâhil edilmek üzere dijital platformlar, sosyal medya gibi şeyleri de içerecek yeniden bir yapılanma, Ali vekilimiz de bahsetmişti aslında düşünüyor musunuz böyle bir kontrol mekanizmasını RTÜK içerisinde. Tabii, kendimizi çağa uyarlamamız gerekiyor, RTÜK'ün de kendisini çağa uyarlaması gerektiğini bu anlamda düşünüyorum. Bu konudaki fikrinizi merak ediyorum.
İkinci konu, oyunlar, çocuklardaki oyun bağımlılığı. Tabii, dijital platformları çok fazla kullanıyor gençlerimiz, çocuklarımız. Özellikle 15 yaş sınırı, bu anlamda sizin yaptığınız istatistikte gençlerin de yüzde 88,1'inin yaş sınırı olması gerektiğini araştırıp sonuçlara yansıttığınızı gördüm. Bu da 1 Mayısta çıkardığımız yasanın yerinde bir yasa olduğunun bir göstergesi, aynı zamanda, gençler tarafından da olumlu algılandığının bir göstergesi. Ben çocuklara dijital oyunlarda da silah gösterilmesinin ya da silahı eline alıp da oyunda da olsa karşı taraftaki bir insanı vurmaya çalışmasını, bunu bir oyun olarak ve skor peşinde koşmuş olmasını doğru bulmadığımı şahsen belirtmek istiyorum. Bu anlamda, dijital oyunlarda da kesinlikle yasaklayıcı bir tavrımız yok ama çocuklarımızı korumak adına böyle bir engelleyici mekanizmaların devreye alınması gerektiğini düşünüyorum. Hülasa -sizin konuya geleceğim- oyunlarda da böyle düşünürken dizilerde, televizyon programlarında silah gösterilmesinin, özellikle 18 yaş sınırı sembolleri koyduğunuz anlarda da olmak üzere engellenmesi gerektiğini düşünüyorum. Sizin bu konudaki bakış açınızı merak ediyorum. Ali Vekilimiz Almanya'da bunun yasak olduğunu bildiğinden bahsetti, ben bilmiyorum.
ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Silah gösterilmesinin.
HASAN ARSLAN (Afyonkarahisar) - Silah gösterilmesinin... Kesinlikle yani öyle bir şey varsa bunun üzerinde çalışılabilir. En azından 18 yaş ibaresi olmayan, çocuklara, genel izleyiciye tabi olan film ve dizilerde bunun şiddete sebep olacağı için engellenmesi gerektiğini düşünüyor, fikrinizi de merak ediyorum.
Teşekkür ederim.