| Komisyon Adı | : | (10/4004,4005,4006,4007,4008,4009) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 16 .07.2026 |
SUAT ÖZÇAĞDAŞ (İstanbul) - Çok teşekkür ederim Sayın Başkanım. Platform temsilcilerine de sunumları için çok teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş.
Biraz önce Hikmet Yalım Halıcı Vekilimiz çok kapsamlı olarak bazı soruları sordu. O nedenle bir soru üzerine odaklanmak istiyorum, o da şu: Pedofili gibi, "incel" davranışı sergilemek gibi, toplu saldırılar, okul saldırıları gibi belirli bir kümelenme davranışı içinde olan hesaplar var. Birbirleriyle etkileşim hâlindeler, düzenli olarak paylaşım hâlindeler ve bu yapay zekâ destekli algoritma okuyan bir sistem tarafından görülmemesi mümkün değil. Çünkü bir sürü davranışı sergiliyorlar, aynı mesajları paylaşıyorlar, birbirleriyle etkileşim içerisinde oluyorlar. Dolayısıyla, belki birincisinde değil ama ikincisinde, üçüncüsünde o grubu tespit etmemek mümkün değil. Bunu nereden biliyoruz? Kendi sosyal medya hesabımızdan biliyoruz. Örneğin, yakın bir arkadaşımızı, dostumuzu tesadüfen bir kez, iki kez görmüşsek, düzenli olarak onu kendi hesabımızda görmeye devam ediyoruz yani algoritma etkileşim üzerinden birbirine gösterme üzerine. Dolayısıyla, bu paylaşımları... Okul saldırıları gibi çocuklara yönelik büyük insanlık suçlarında bu insanlar, bu davranışı sergileyenler zaman içerisinde birlikte hareket ediyorlar ve bunu algoritmanın görmemesi mümkün değil.
Okul saldırılarını destekleyen bir paylaşım olduğunda onları yeniden paylaşanlar olabilir ama onun bir kök paylaşım yapan kaynağı var ve sistemin böylesi bir kötü mesajı, insanlık dışı mesajı tespit edememesi de mümkün değil. 10 bin kişi de yeniden paylaşsa, indirseniz de, kendiniz yeniden bir paylaşım da oluştursanız saati itibarıyla onu ilk paylaşanın kim olduğu da belli, ilk paylaşanların kim olduğu da belli. Dolayısıyla, burada bu platformlara... Ki şu an itibarıyla bu platformlar aslında insanlığın geleceği açısından belki de en temel sorumluluğu olan kurumlar. Bizim gibi Parlamentolar elbette yasa çıkararak bu sürece katkı yapmalıyız. Ülkedeki sivil toplum örgütleri denge denetleme mekanizmalarıyla, dünyadaki sivil toplum örgütleri yön verme, sorunları tespit etme açısıyla... Ancak bunun ana aktörü hâline gelmiş olan siz sosyal medya platformlarının da kendi alacağınız önlemler açısından çok net bir stratejiye ihtiyacınız olduğunu görüyoruz. Çünkü bu, sizin sahip olduğunuz teknoloji itibarıyla gözden kaçırabileceğiniz bir şey değil. Aynı anda her seferinde 100 kişi, 50 kişi, 20 kişi, bin kişi, 2 bin kişi hareket ediyorsa sistemin bunu fark etmemesi mümkün değil. Dolayısıyla, ben bunu hem nasıl aşacağınızı soruyorum ve somut bir plan görmek isteriz Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, Parlamento olarak somut bir plan görmek isteriz, hem de sizi de -bir milletvekili olarak, bir baba olarak, bir yurttaş olarak- sorumluluğa da davet etmek isterim.
Çok teşekkür ederim.