| Komisyon Adı | : | ÇEVRE KOMİSYONU |
| Konu | : | Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve İklim Değişikliği Başkanı Halil Hasar tarafından yapılan sunumlara ilişkin görüşme |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 18 .06.2026 |
EVRİM RIZVANOĞLU (İstanbul) - Çok teşekkür ediyorum.
Hoş geldiniz, ağzınıza sağlık, teşekkürler. Bu toplantı da önemli bir toplantı oldu. Tabii ki COP'un özellikle ülkemizde gerçekleşecek olması hepimiz için gurur kaynağı. O yüzden, hep birlikte, bir bütün olarak güzel bir çalışma yürüteceğimize ben de inanıyorum İbrahim Vekilimize ek olarak.
Şimdi, benim üç tane sorum olacak bilmediğim için. Öncelikle, gençlerle ilgili tam olarak... Hani bir şeyler yapılıyor tabii, medyada görüyoruz ama... Mesela, bir İklim Elçileri Programı vardı, öyle şeyler mi devam ettirilecek yoksa gençler, az önce hocamın dediği gibi... Hani, tabii ki zaten dil bilmelerinden dolayı etrafta o gençleri görmek hepimizin içini açacaktır ama gençlerin bu işin özellikle politika yapıcı kısmında ne kadar rol alacaklarını ben merak ettim.
İkinci sorum: Bu sene Türkiye'de... Yani, daha doğrusu Türkiye pavilyonu milletvekillerine -ki bu sadece Çevre Komisyonundaki milletvekili arkadaşlarımıza değil ama bu konu üzerinde çalışan ya da bunun sağlık boyutunu, tarım boyutunu çalışan milletvekili arkadaşlarımıza ki her siyasi parti için soruyorum bu soruyu- ve yerel yöneticilerimize açık olacak mı? Yani oradaki panellerde farklı partilerden farklı yöneticilerin ve milletvekillerinin yer alması mümkün olacak mı; ben bir de onu bilmek isterim.
Son olarak da burada bu Action Agenda'daki 10 tane madde özelinde -tabii, daha fazlası var şüphesiz ama- bunlarla ilgili COP'a giderken, yaklaşırken bizler -yani Türkiye olarak söylüyorum bunu- bir manifesto açıklayacak mıyız her konu hakkında? Mesela, elektrifikasyon kısmı biraz daha nispeten net bir konu ve iyi de çalışmalar yapılıyor ama -farazi soruyorum- gıda güvenliğiyle ilgili bir yol haritası ve hedefler silsilesi olacak mı bu Action Agenda'nın detayıyla ilgili; bir de onu öğrenmek istedim.
Çok teşekkür ediyorum.