| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 06 .05.2026 |
VELİ AĞBABA (Malatya) - Teşekkür ederim.
Taksit süresine ilişkin düzenleme yerinde olsa da teminat istememe sınırının daha yüksek olması gerektiğini düşünüyoruz biz. Cumhurbaşkanının bu oranı 10 kat artırma yetkisi olsa da buna bakılmaksızın tutarın en az 5 milyon TL olarak belirlenmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz. 2025 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 3 trilyon 737 milyar vergi ve sosyal güvenlik prim borcunun yapılandırma kanununa konu edileceğini daha önce ifade etmiştik. İşletmelerimizin en büyük beklentisi, sağlıklı bir borç yapılandırılması düzenlemesidir. Vergi ve SGK borçlarına aylık 3,7 faiz uygulanmakta, bu âdeta tefeci faizi. Yapılacak yapılandırmayla bu tefeci faizleri ortadan kaldırılmalı ve daha makul oranları dikkate alacak yeni düzenlemeler yapılmalıdır.
Sayın Bakan her başvuranı taksitlendireceğini söylese de borçların taksite bağlandığını belirtmiş olsa da gerçek bundan uzaktır. Hem vergi daireleri hem de sosyal güvenlik kurumları taksitlendirme işlemlerinde pek çok şart aramakta, taksitlendirme işlemi yapılmamaktadır. Ayrıca, yapılan idari düzenleme geçici vergi, özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muamele vergisi, özel iletişim vergisi, harçlar, fonlar, paylar ve ek vergiler, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihaleler ve bu kanuna tabi olmayan kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı ihalelere ilişkin kararlarda bu kapsamdaki imzalanan sözleşmeden kaynaklı damga vergilerinin taksitlendirmesini kapsamına almamaktadır. Benzer şekilde, katma değer vergisini müracaat tarihinden itibaren azami altı ay taksitlendirmektedir. Yapılacak kanuni düzenlemede her türlü kamu alacağının taksitlendirme kapsamına gireceği ve idari düzenlemelerle sınırlandırılamayacağı hüküm altına alınmaktadır. Başka bir ifadeyle 6183 sayılı Kanun'un 48'inci maddesinin (6)'ncı fıkrasında yetkili makama verilen borç türü belirleme yetkisi madde metninden çıkarılmalıdır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN MEHMET MUŞ - Buyurun.
VELİ AĞBABA (Malatya) - Kısaca, memlekette borçlu olmayan kimse yok. Bu taksitlendirme, yapılandırma mutlaka hızlı bir şekilde, herkesi kapsayacak şekilde getirilmelidir diyor, teşekkür ediyorum.