KOMİSYON KONUŞMASI

MEHMET BAYKAN (Konya) - Başkanım, kıymetli arkadaşlar; eşimin rahmetli babası ve ablası Devlet Su İşleri personeli, ikisi de rahmetlidir.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Allah rahmet etsin.

MEHMET BAYKAN (Konya) - Eşim DSİ'yi şimdi gördüğünde gözleri dolar, "babamın dükkânı" diye ve bir toplu iğneyi eve getirmesine izin vermeyen, çocukluğunda gidip hani şu patlayan ambalajlar var ya, onu dahi eve götürmesine izin vermeyen bir rahmetliye Allah rahmet eylesin. Duygulandım çünkü hep DSİ mevzusu geçince eşim duygulanır, o yüzden DSİ'yle yaşayan bir aileyiz.

Orhan Bey, sizin konuşmanızdaki bazı noktalara dikkat çekmek adına söz aldım. DSİ mensupları belki burada biraz iş aşırıya gitti, kışın üç ay hariç, hep arazidedir yani sıcak odalarda oturmamaktadır. Elbette memur, elbette efendim hak edişleri elde edenler ya da görenler, şube hizmeti verenler vesaire ama çoğunluğu arazidedir, burayı düzeltelim. Mutlaka siz de bunun böyle olduğunu biliyorsunuz ama düzeltme ihtiyacı hissettim.

Diğer taraftan DSİ Genel Müdürüyle görüştüm. DSİ'nin önceki hizmet binası güçlendirme noktasında bir hesaba tutulmuş deprem riskinden dolayı, "Eğer güçlendirme yapsaydık, bu binayı yaptığımız kadar masraf edecektik." diyor. Neden? Söyleyeceğim, o binayla bu bina bir değil ama bir, eski binayı satmışlar Nükleer Düzenleme Kurumuna. İki, yeni binanın arsası zaten Devlet Su İşlerinin malı olduğu için binanın güçlendirilmesiyle yapılacak masraf burada yapıldı DSİ Genel Müdürünün ifadesi, onu da düzeltmiş olalım. Kaldı ki Devlet Su İşleri, Karayolları ülkemizin, cumhuriyetimizin kemik kurumlarıdır.

ORHAN SARIBAL (Bursa) - Karayolları gitti özelleşti, onu hiç söylemeye gerek yok.

MEHMET BAYKAN (Konya) - Köy Hizmetleri siyasetçi çiftçiliği hâline geldi, bunu da konuşalım yani şimdi.

ORHAN SARIBAL (Bursa) - Karayollarının hepsi özelleşti, gitti, Karayolları ne yapıyor?

MEHMET BAYKAN (Konya) - Çok şey yapıyor.

ORHAN SARIBAL (Bursa) - Hiçbir şey yapmıyor, sadece ihale yapıyor Sayın Baykan, Devlet Su İşleri öyle olmasın.

BAŞKAN VAHİT KİRİŞCİ - Arkadaşlar, karşılıklı olmasın.

ORHAN SARIBAL (Bursa) - Karayollarıyla DSİ'yi karşılaştırmak doğru değil.

MEHMET BAYKAN (Konya) - Başkanım, şurası, bir istirhamım olacak, bunu geçen gün Komisyonda da söyledim arkadaşlara. Ben Genel Müdür olarak arkadaşlarımızın oturduğu yerlerde görev yaptım. Bazen mesela İlhan Bey konuşurken ayarı biraz kaçıyor yani bürokrata bu tavırla konuşmak doğru değil çünkü oralarda bulundum, cevap verme imkânı olmayan genel müdüre ve genel müdür yardımcısına "Ey DSİ, hesap ver!" tavrı orada muhatap var, Bakan Yardımcısı ya da Komisyoncu var.

AYHAN BARUT (Adana) - Bireysel olarak söylenmiyor aslında, DSİ'ye kurumsal olarak söyleniyor, yoksa hiçbirimizin arkadaşlarla hiçbir sorunu yok.

MEHMET BAYKAN (Konya) - Şöyle, buna dikkat edelim diyorum efendim.

BEKİR BAŞEVİRGEN (Manisa) - İlhami Bey burada yok, geldiğinde söylersiniz.

MEHMET BAYKAN (Konya) - Eyvallah, ona da söylerim. Orhan Bey'in de belki o noktada bir şeyi oldu, ben her komisyonda söylüyorum, o yoksa size söylüyorum ya.

BAŞKAN VAHİT KİRİŞCİ - Hadi arkadaşlar...

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - İlhami Bey bürokratları hedef almıyor, sistemi hedef alıyor.

AYHAN BARUT (Adana) - Buradaki bürokratların hepsi arkadaşlarımız bizim, meslektaşlarımız bizim, kurumsal olarak kurumdaki politikalara söylüyoruz.

MEHMET BAYKAN (Konya) - Burada tamam, ben bunu ifade etmek istiyorum, biraz da Genel Kurul salonundaki hâlimizle değil de Komisyonda burada biraz daha dikkatli olmak, geçmişte buraları yaşamış birisi olarak, karşıda yaşamış birisi olarak bir kere ifade ediyorum.

Teşekkür ederim.