| Komisyon Adı | : | (10/1912,3375,3376,3377,3378,3379) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 25 .03.2026 |
FATMA SERAP EKMEKCİ (Kastamonu) - Sayın Bakanım, sizi ve kıymetli ekibinizi selamlıyoruz saygıyla. Sunumumuz yine her zamanki gibi çok güzeldi. Bir de geçen hafta kendi yerinizde bunları görüp şimdi tekrar dinlemek gerçekten bambaşka oldu. Yerinde görmek de çok kıymetliydi bizim için.
Sayın Bakanım, siz tabii, bu sorunu, eksikler mutlaka olabilir, geliştirilmelidir de belki bazı konularda ama çözmüş görünüyorsunuz, tebrik ediyoruz bunun için de.
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN - Yani içselleştirdik, bu çocuk benim çocuğum... Ben kendi iki çocuğum için ne istiyorsam şehirde yaşayan her bir çocuk için de aynı şeyi istiyorum.
FATMA SERAP EKMEKCİ (Kastamonu) - Biz bunu bizzat gördük zaten Sayın Bakanım yani doğru model, doğru zaman, herhâlde doğru temas, çözüm en önemli bunda. Bir de sizinkinde ben şuna dikkat ettim: Yani sadece risk altındaki çocuklar değil, sadece suça bulaşmış çocuklar değil, risk altından başlayarak suça bulaşmış çocuklar da dâhil, daha sonrası da dâhil tamamen bir rehabilite test sürecinin sonuna kadar takip ve sonrasında da destek çalışmalarının devam ettiğini gördüm. Bu da çok kıymetli tabii, süreci tamamlamak noktasında.
Ben sadece kısa ve öz şunu söylemek istiyorum, aslında Onur Vekilim de değindi ama: Gaziantep modelini biz temel olarak alırsak ve bunu Türkiye modeli hâline getirmeye çalışırsak, bu noktada ilk atılması gereken kurumsal ve yasal olarak adım nedir, hangi çatı altında toplanıp hangi elden takip edilmeli Sayın Bakanım?
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN - Bir kere verilerin konuşmadığı hiç bir model çalışmaz Vekilim. 21'inci yüzyıl veri yüzyılı. Kendi belediyemin içerisinde veriler konuşulana kadar canım çıktı. Ankara'da Sağlık Bakanlığının, Aile Bakanlığının verileri birbiriyle konuşmazsa bunu çözemezsiniz.
FATMA SERAP EKMEKCİ (Kastamonu) - Nasıl yapacağız Sayın Bakanım?
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN - İşte, yasal olarak bunu düzenlemeniz gerekiyor.
BAŞKAN MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT - Kişisel Verilerin Korunması Kanunu var ya Sayın Bakanım. Şimdi, ben bu çalışmalarda derinleştikçe şunu fark ettim: Bazen çok etik bir şey yapmaya çalışırken çok etik olmayan neticelere sebep verebiliyor o yani tabii ki kişisel verilerin korunması çok kıymetli bir şey fakat devletin bakanları birbirinden bunu korumamalı çünkü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı aileyi temsil ediyor, diğeri sağlığı temsil ediyor, diğeri millî eğitimi temsil ediyor. Dolayısıyla, mesela, verileri paylaşma konusunda dediğiniz gibi kurumsal taassup var, bunun yasal bir gerekçesi de var tabii ama veriyi korurken çocuğa bakıyorsun, onun verilerini -tırnak içinde- koruyup işte, etik bir şey yaptığımızı zannederken çocuk suça sürüklenmiş ya da okula gitmemiş işte, bir sürü risk faktörüyle temas etmiş yani çok vahim sonuçları olabiliyor. Bu konu kesinlikle neşter vurmamız gereken bir mesele. Bence Komisyonumuzun önemli çıktılarından biri.
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN - Bir de güvenlik açısından tutulacak verileri tutalım.
BAŞKAN MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT - Evet, anonim olsun yani.
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN - "Açık veri" dediğimiz sistemi tanımlayalım Sevgili Başkanım. Açık verinin kimseye bir mahzuru yok. Mesela, ben Bakanken Melih Başkan dedi ki: "Ya, Başkanım, senin sosyal yardımlaşmadan ne verdiğini ben göremediğim için ben de Büyükşehir olarak sosyal desteği senin verdiğine vermek istemiyorum." E, nasıl görecek? Bunu birbirinin görmesi gerekiyor. Biz gittik, yönetmeliği değiştirdik. Vallahi billahi, ben Belediye Başkanı oldum, Şahinbey ve Şehitkamil'in kime ne yardımı yaptığını gene göremedim. Bunu görmemde ne mahzur olabilir? Dolayısıyla, açık veriye geçelim, güvenlik ve kişisel verilerle olan kısmı çıkaralım, tanımlayalım ama benim derdimi çözecek, açık veri sistemini iyi tanımlayalım.