| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü ve müesseselerinin 2013 ve 2014 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 1 |
| Tarih | : | 20 .04.2016 |
ZEKERİYA BİRKAN (Bursa) - Sayın Başkanım, değerli milletvekili arkadaşlarım, değerli katılımcılar; ben de hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Tabii, bütün bu konuşmaları, Genel Müdürümüzü ve diğer milletvekili arkadaşlarımızı, Bakanlık yetkililerinin dinledikten sonra her sorunun çok kısa, kolay ama sonuçta da yanlış bir çözümü var. Yani bu bir gerçek, bu bir şeyimiz. Yani çözüm olarak baktığımız zaman, Mustafa ağabeyin dediği gibi, kapatmak, bu kurumu tümden kaldırmak, bunlar tabii ki düşünülebilir ama hepimizin bildiği gibi bu kurumlar yeni kurumlar değil. Cumhuriyeti aşan, tarihsel arka planları olan; ekonomik, sosyal, millî anlamda devletimize farklı katkıları olan kurumlar. Yani, böyle bir çırpıda gözden çıkarılabilecek kurumlar değil, bir şehrin sadece var oluşuna neden olan kurumlar. Ve bu sorunlar da bir günde olan sorunlar değil ya da bir iktidar döneminde olan sorunlar değil. Şimdi, bu kuruma, kurumun idarecilerinin sağ ayağına bir ağırlık, sol ayağına, eline koluna ağırlıklar, her kazadan sonra eleştiriler... Ve dünyanın gelmiş olduğu, özellikle bu kömürle ilgili... Benim daha önce tesadüfen araştırma imkânım oldu. Bugün dünyada çok kaliteli kömürler çok derinlere inmeden Afrika'da sağda solda ve insanlık dışı yöntemlerle, hiçbir işçi hakkı, hiçbir çevre şu bu falan gözetilmeden bizim limanlarımıza kadar geliyor. Eskiden yanan kömürler bugün artık yanmıyor yani farklı alanlarda kullanılabiliyor çünkü artık evlerde doğal gaz var. Dolayısıyla, rekabet şansı çok düşük olan bir alandan bahsediyoruz.
Tabii, bunu hep birlikte çözeceğiz çünkü bizim ülkemizin bu kömürlere, bu kurumlara ihtiyacı var. Eksikliklerimizi gidererek çözeceğiz. Şahsen ben tabii, genel politika olarak mutlaka kurumlarımız inceliyorlar yani bakanlıklar bu konuda üzerine düşeni yapacaklardır ama biz tabii, bu KİT incelemesini yaparken yıllara dayanan sorumluluğu bugünkü yöneticilere yüklemenin kolaycılık olacağını düşünüyorum. Ben daha çok şeye bakıyorum, bu yönetilen dönemde bir eksiklik var mı yani yanlış bir uygulama, harcanan para? O anlamda eleştirirken biraz daha insaflı olmak gerekir diye düşünüyorum.
Teşekkür ederim.