KOMİSYON KONUŞMASI

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Sayın Başkan, değerli üyeler; evet, 2012'den kalan bir öneriyi, gündemde kalan bir öneriyi görüşüyoruz. Aslında bu önerinin içeriğine baktığımızda kurumu özetleyen, bütün soruların içinde toplandığı bir öneri. Şimdi, o günkü toplantıda olan bir arkadaşınız olarak Sayıştayı eleştirmiştim: Başka bir öneri getirmenize gerek yok, zaten bu önerinin içerisinde personel var, yatırım var, üretim var, maliyet var, her şey var demiştim ve 2012'de bu kurumu değerlendirdiğimizde iktidar partisi milletvekili arkadaşlarım olmak üzere bu kurumu ibra etmedik. Evet, sizin arkadaşlarınızdan Mehmet ağabey var o dönemden, değil mi? Birlikte bu kurumu ibra etmedik, bunu bilmenizde fayda görüyorum. Bu madde üzerinde yapılan tartışmalar sonucunda kurumu ibra etmedik çünkü bu kurumun bu yönetim tarzıyla bir gelecek vadetmesi mümkün değil, bu kurumun bu yönetim tarzıyla bir gelecek vadetmesi, hazineye olan yükünün azalması, tekrar hedeflenen üretime geçmesi mümkün değil. Hani biraz evvel arkadaşım dedi ya: "Yapacak, edecek, yapıyoruz, ediyoruz, planlıyoruz." Birçok örnek vereceğim ben size onlarla ilgili. Bunların hiçbirinin doğru olmadığını, 2014 yılında 2012 raporunu görüşürken de aynı şeylerin söylendiğini ama bir adım bile atılamadığını görüyoruz.

Şimdi, biraz evvel arkadaşımın 2009'dan 2016 yılına kadar Dokuzuncu Kalkınma Planı ve Onuncu Kalkınma Planı'nda bahsetmiş olduğu ve yeniden yapılanma planına uygun olarak oluşturulması istenen şeylerin sorumlu kurumları var, her birinin her yılda sorumlu kurumu var. Bu sorumlu kurumun başında Hazine Müsteşarlığı geliyor, sorumluluğu ona vermişler -Hazine Müsteşarına- sorumlu kurum orası diye çünkü muhtemelen parayı o verecek. Daha sonraki yıllarda, 2013'te Hazine Müsteşarlığının yanına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını, Kalkınma Bakanlığını... Her ne kadar Kalkınma Bakanlığı da uzman seviyesinde temsil ediliyorsa da burada, Kalkınma Bakanlığının bu konuda ne yaptığını, nasıl bir çalışma yürüttüğünü, Hazine Müsteşarlığının, Enerji Bakanlığının ne çalışmalar yürüttüğünü çok merak ediyorum. 2009'dan bu yana yeniden yapılandırma planı çerçevesindeki... O yeniden yapılandırma planı da kabul edilmemiş, tekrar kuruma gönderilmiş Bakanlık tarafından, ayrıntılarını herhâlde onlardan dinleyeceğiz. Önce arkadaşları dinlemek istiyorum, ondan sonra da ben konu hakkında görüşlerime devam edeceğim.

Önce Hazine Müsteşarlığından başlayalım; her yıl görev zararını, kurumun 700-800 milyonluk zararını Hazine Müsteşarlığı mütemadiyen ödüyor, hazine ödüyor. Bunu iyileştirmek için sorumlu kılınmalarına rağmen neler yapıyorlar? Enerji Bakanlığı ne yapıyor, Kalkınma Bakanlığı ne yapıyor? Bu cevapları bir alırsak memnun olurum, ondan sonra da devam edeceğim.