KOMİSYON KONUŞMASI

ORHAN ERDEM (Konya) - Sayın Başkanım, teşekkür ederim.

Öncelikle kanun teklifini veren Seydi Bey'e, imzalayan arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Önemli bir yasa çalışması. Bu konuda ben de çok uzatmadan birkaç konuya cevap da vermek isterim. Arkadaşlarımın eleştirileri oldu. Bu konuda evet, Türkiye pandemi sonrasında yüksek bir enflasyon ortamında ve bunu düzeltmeye uğraşıyor. Ancak geldiği noktada 2022'de 64,3'ten aldığı enflasyon şu anda 35,4; kırk iki ayın en düşük enflasyonu ve inşallah, yıl sonunda -coğrafyamız tabii çok hareketli, bir sorun olmazsa- 24'lere düşecek görüyoruz.

Tabii, ÖTV üzerinden çokça eleştirildi. Bütçelemede Maliye ve Hazine Bakanlığımız bu noktada geçmiş uygulamalarını sürdürmekte. Hepimiz isteriz, daha düşük ÖTV'yle araç fiyatları oluşsun ama Türkiye'de sıfır araç dışında ikinci el çeşitliliğiyle de herkes bütçesine göre araca ulaşmakta. Bunu da şu şekilde izah edebiliriz: 2002'de biz iktidara geldiğimizde 8 milyon 903 bin motorlu kara taşıtı vardı. Bu sayı -şöyle atlayarak gideyim- 2010'da 14 milyon 316'ya, 2018'de 22 milyon 865'e, 2022'de 26 milyon 482'ye, 2025'te -şu anda- 32 milyona çıkmış durumda yani 3,6 kat artmış. Hani hiç kimse ata, katıra muhtaç durumda değil. Demek ki yeterli olmayabilir ama insanların geliri de en düşükten başlayarak belirli bir artışa göre imkân sağlanmış ve bugün 32 milyon araç Türkiye'de yollarda seyretmekte. Ha, bu 32 milyona gelen araca ona göre de bir altyapı lazım; yollar duble yollara dönüştürülmüş, tüneller, köprülerle de bu desteklenmiş ve Türkiye dünyada örneği olmayan bir çalışmanın da içinde. Bu arada büyük bir deprem yaşanmış, 250 bin konutu teslim etmiş, 253 bin konutun da yapımı devam ediyor. 99 depremini hatırlayın, önceki depremleri hatırlayın, böyle insanların konutunu yapma gibi büyük hiçbir vaat ve proje yerine getirilmemişti. Görüldüğü üzere bunların da hepsi en güzel şekilde devam ediyor.

Asgari ücretli ve diğer kesimleri de desteklemek, toplumu enflasyona yenik düşürmemek adına şu anda her 100 liralık elektrik faturasının yüzde 55'ini hazine ödüyor. Yine, 100 liralık doğal gazın yüzde 65'ini yani 65 lirasını maliye, hazine karşılıyor. Bu bakımdan, bu dengelemelerle vatandaşımızın enflasyona yenik düşürülmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor.

Birçok veri var. Gelirler üzerindeki vergilerde hani adaletsizlik var diye çokça söylüyoruz ya, vardır, daha yapacağımız şeyler de vardır ama gelir vergisi tarifesinin en alt dilimindeki vergi oranı yüzde 22'den yüzde 15'e indirildi 2006'da. Gelir vergisi tarifesinin en üst dilimdeki vergi oranı yüzde 35'ten 40'a yani üst dilimde artırıldı, alt dilimde düşürüldü. Asgari ücret de 2021'den sonra vergi dışı bırakıldı.

Küçük esnafımıza muafiyet getirildi. Evlerde imal edilen mallarını internet üzerinden satanlar muaf tutuldu. 850 bin esnafa gelir vergisi istisnası getirildi 2021'de. Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca vergi istisnası getirildi 2025 yılında. Yine gençlerin BAĞ-KUR primlerini bir yıl boyunca hazine ödüyor.

Çiftçilerimize yem ve gübrede KDV kaldırıldı. Traktör, biçerdöver, ilaçlama, süt sağım gibi makinelerin KDV oranları düşürüldü. Çiftçilere yapılan destek ödemelerinin gelir vergisi kesintisi kaldırıldı. Tarımsal sulamada ve tarımsal abonelere yapılan elektrik teslimlerinde indirimli KDV belirlendi. Kurumlar vergisi adaletli bir şekilde -hani vergide adalet diyoruz ya- 5 puan artırıldı; çok uluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getirildi. Yurt içi yüzde 10 asgari kurumlar vergisi, yine finansal kuruluşların yap-işlet-devret modeliyle kamu-özel iş birliği projelerine yüzde 30 kurumlar vergisi getirildi. Yani bunu uzatabiliriz. Çok uzun bir liste var takip ettiğim çalışmalarda. Maliye, Hazinemiz elinden geleni yapmaya çalışıyor. Eksikler yok mu? Vardır. Bunları da hep birlikte çözümleyeceğiz. Kanunları Erhan Bey eleştiriyor, haklı tarafları vardır, bütün kanunlara iyi diyemeyiz ama yaptığınız bir kanunun süreç içinde değişiklik yapma ihtiyacının doğması da en temel ihtiyaçtır. Örneğin, şu LPG'deki maddeye baktığımızda, KDV faturası getirerek devletin zarara uğratıldığı görülüyor ve bunu ben birkaç aydır da takip ediyorum. Bugün geldi, çok önemli bir kanun. Bunu giderecek bir önlemin alınması normaldir.

Maddelerde yine görüşlerimizi ifade ederiz. Ben de yasanın hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.