Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
Konu | : | Sümer Holding Anonim Şirketinin 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 3 |
Tarih | : | 28 .05.2025 |
İZZET AKBULUT (Burdur) - Evet, Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, çok saygıdeğer bürokratlar; ben de öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Tabii, biz işimiz gereği hesaplara, gelir tablolarına bakarak şöyle bir değerlendirdiğimizde Sümer Holding Anonim Şirketinin çok böyle parlak bir gelir tablosunun olmadığını görüyoruz. Tabii, bunun da içeriğinin ne olduğuyla alakalı, bu zarar kalemlerinin neden bu şekilde yüksek seyrettiği ya da bu dönem net zararının her dönem oluşmasının neden olduğu konularında Kıymetli Genel Müdürümüz ve Yönetim Kurulunun Komisyonumuza açıklama yapması gerektiğini düşünüyorum çünkü şöyle baktığımız zaman 2020 itibarıyla her dönem zarar etmiş bir kurumdan bahsediyoruz yani dönem zararı olarak 2020'de 24 milyon 667 bin; 2021'de 27 milyon 995 bin; 2022'de -yükselmeye devam ediyor- 61 milyon 830 bin; 2023'te -yine zarar kalemi yükselmeye devam ediyor- 116 milyon 303 bin. Yani normalde önümüze böyle bir şirket değerlendirmesi için tablolar gelse bu şirket iyiye doğru gidiyor diye değerlendiremeyiz, mali tablolarına baktığımız zaman kötüye gidişatta olduğunu değerlendiririz. Bazı önlemler alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kârlılık oranlarında bir sıkıntı var mı yok mu, bu anlamda tavsiyeler veririz mali anlamda. Bu şirketin de baştan sona tavsiyeye ihtiyacı var çünkü net satışlar ile satışların maliyetine baktığınız zaman 2023 yılı dışında hiçbir yılda net satışların maliyetinden daha yüksek olduğunu izleyemiyoruz. 2020'ye bakıyoruz, net satışlarımız orada... Hadi çok geriye gitmeyeyim, döneme, incelediğimiz dönem bakalım, 2021 dönemine bakıyoruz, net satışlar 424.238, satışların maliyeti 614 bin; keza 2022'de net satışlar 420.922, satışların maliyeti 779 bin. Yani burada, az önce söylediğim gibi, normal bir şirket gibi değerlendirsek sattığı rakamla zarar eden, görüntü veren bir şirkete çok iyi şeyler söyleyemeyiz yani gerisine bakmaya bile gerek yok. Yaptığı her türlü harcama artık öz sermayeden giden bir harcama olarak değerlendirilen, eksiye doğru giden bir şirket olarak değerlendirilir. Bununla alakalı Yönetim Kurulunun, Kıymetli Genel Müdürümüzün herhangi bir çalışması varsa Komisyonun bilgilendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Hâl böyle olunca, tabii, brüt satış kârı 2023 dışında elde edilememiş, sadece 2023'te bir düzelme söz konusu, onda bir brüt satış kârı gözüküyor yani 1 milyon 772 bin satışlara karşılık 1 milyon 523 bin aşağıda seyreden bir satışların maliyetiyle karşı karşıyayız; onun haricinde başka hiçbir zaman net satışlar önümüzdeki tablolarda daha fazla olmamış ama o yılda da 2023'te de brüt satış kârıyla şirketin normal harcamalarını yani o faaliyet giderleri dediğimiz genel yönetim giderlerini karşılama şansı bile olmamış çünkü 249 bin lira faaliyet kârına karşılık, brüt satış kârına karşılık faaliyet giderleri 109 milyon olunca... 108 milyon orada da faaliyet zararı yazmış, gelir tablosu önümüzde. Ben Komisyona bunlarla alakalı bir bilgi vermenizi rica edeceğim.
Yine, tabii, bunları konuştuktan sonra aşağıdaki kalemler çok önemli olmuyor ama tabii, genel yönetim giderlerine değinmeden geçmemek lazım. Yine, bu genel yönetim giderlerinin bu şirket ne kadar zararda olsa da her geçen yıl artarak devam etmesi... Burada yönetimsel olarak bazı önlemler alınması gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir önlem aldıysanız, 2024'te bu başarıldıysa bu konuda da Komisyona bilgi vermenizi sizlerden rica edeceğim.
Ve diğer olağan dışı gider ve zararlar... Gelir tablosunun dipnotlarına baktığımız zaman bazen karşımıza çıkıyor ama bu çalışmalarınızda biz bunu bulamadık. 12 milyon 708 bin olan diğer olağan dışı gider ve zararlar kalemi yani gelir tablosunun (j) bendindeki olağan dışı gider ve zararların üçüncü kaleminden bahsediyorum. Burada 2020'de 12 milyon 708 binden yıllar itibarıyla azalma söz konusu, burada kurumun yönetimini tebrik etmek lazım çünkü 2021'de 1 milyon 807 bine düşüyor, 2022'de aynı kalem 917 bine düşüyor, 2023'te de yine düşmeye devam edip 578 bin oluyor. Bu kalemlerdeki başarınızı nasıl sağladıysanız diğer zarar yazdıran kalemlerdeki, hesap tablolarındaki bu kalemlerde de aynı yöntemi değerlendirmeyi düşünür müsünüz? Bu konu hakkında da yine Komisyona bilgi vermenizi rica ediyorum.
Kıymetli Başkanıma, değerli milletvekili arkadaşlarıma, saygıdeğer bürokratlara çalışmalarında başarılar diliyorum.
Teşekkür ediyorum.