KOMİSYON KONUŞMASI

CAVİT ARI (Antalya) - Sayın Başkanım, konunun önemli bir konu olduğunu burada detaylı bir şekilde konuşmacı arkadaşlarımız dile getirdiler yani burada konu her ne kadar bir denetim meselesi ise de denetimden önce, şu an ülkemizde bir anlamda yasal kumar hâline dönüşmüş olan Piyango, Sayısal Loto ve çeşitleri bir tarafta, bir tarafta yine kontrolsüz bir şekilde devam eden sanal bahis olayının bu devletin bir beka sorunu olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Daha öncesinde de değişik vesilelerle bu Komisyonda bu konuyu dile getirmiştim, tekrar ifade etmek istiyorum yani şu an neredeyse 300 milyarı aşan şans oyunları bütçesinden bahsedebiliriz; çok önemli bir para ve bu para vatandaşımızın oynadığı paralardan toplanmakta. Bu iktidara tekrar sesleniyorum: Bakın, Sayısal Loto, Kazı Kazan gibi bayilerin önünden bir geçin arkadaşlar, orada insanların kuyruklarda olduğunu, belki akşam evine giderken zorunlu ihtiyacını zor alarak gidecek olan kişinin cebindeki parayla orada oyun oynadığını görebilirsiniz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Buyurun.

CAVİT ARI (Antalya) - İnsanlar iktidarın eliyle kumara alıştırıldı. Daha önce hepimizin bildiği bir Millî Piyango vardı, bir Sayısal Loto uzun süre önce çıktı. Şimdi Kazı Kazanların envaiçeşidi 500 TL'ye kadar olan Kazı Kazan var arkadaşlar. Bakın, alıyorsunuz, on saniye içinde kazıyorsunuz, kaybederseniz 500 TL yani böyle bir sistemi var ama onun ötesinde de telefondan oynanan şans oyunları, envaiçeşit şans oyunları var. Yani insanlar bir taraftan böylelikle kumara alıştırılmış durumda, bir taraftan "Para kazanacağız." derken insanlar bundan mağdur oluyor. Esas el atılması gereken, denetlenmesi gereken, önlenmesi gereken ve gençlerimizi de bu bataklığın içerisinden çıkarmamız gereken bir dönemde olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Buyurun.

CAVİT ARI (Antalya) - Ve gençlerimizin önemli bir kısmının bu bağımlılıktan kurtulmak için tedaviler gördüğünü size burada ifade etmek istiyorum. Eğer duyarlı bir iktidarsanız önce bu konuda önleyici tedbirler alın; esas mesele burada budur. Bütün vatandaşlarımız böyle bir sıkıntı içine bir anlamda iktidar eliyle düşmektedir. Bu konuda önleyici tedbirler alınması gerektiğini bir kez daha ifade ediyorum.