Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
Konu | : | Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü (TTK) ile müesseseleri olan Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesinin, Armutçuk Taşkömürü İşletme Müessesesinin, Karadon Taşkömürü İşletme Müessesesinin, Kozlu Taşkömürü İşletme Müessesesinin, Üzülmez Taşkömürü İşletme Müessesesinin 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 3 |
Tarih | : | 20 .05.2025 |
EYLEM ERTUĞ ERTUĞRUL (Zonguldak) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Şimdi, Sayın Genel Müdürüm, son dönemde bazı müesseselerin kapatılacağına dair yazılar geldiğine ait basında, medyada şeyler yaşadık. Öncelikli olarak Mart 2024'te Armutçuk müessesesine MAPEG Genel Müdürlüğü tarafından bir yazı geldiği, burada ciddi bir iş güvenliği sıkıntısı olduğu ve bu nedenle buradaki üretimin durması gerektiğine dair bir yazı geldiği açıklandı. Daha sonra, hızlı bir şekilde bu eksikliklerin olmadığı, giderildiği ancak uygun zamanda raporlama yapılmadığı için bu yazının geldiğine dair bir açıklama geldi. Yine, çok yakın zamanda, daha geçtiğimiz hafta içerisinde bu sefer de Kozlu, Üzülmez ve Karadon müesseseleriyle ilgili bir kapatma kararı geldiğine dair bir haber ortaya çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yaptıkları incelemeler sonrasında bunun ortaya çıktığı ve bu eksiklikler tespit edildiği için kapanması gerektiğine dair, yanlış bir ifade kullanmayayım, üretimin durdurulması gerektiğine dair bir yazı geldiği ifade edildi fakat tekrar aynı şekilde, çok kısa süre içerisinde bu eksikliklerin çok önemli olmadığı sendika tarafından yapılan açıklamada özellikle... Şöyle bir ifade kullanılıyor Sendika Başkanı tarafından yapılan açıklamada: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait maden ocaklarında tespit ettiği eksikliklerin üretime engel olmadığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin bazı müesseselerde üretimin geçici olarak durdurulmasına yönelik hazırladığı raporlarla ilgili Ankara'da toplantı yapıldığı ve burada Üzülmez, Karadon ve Kozlu müesseselerine ait ocaklarda iş sağlığı ve güvenliği gerekçesiyle geçici üretimi durdurma kararının kamuoyuna yansıdığı belirtilmiş ve toplantı sonrasında da üretime devam edilmesi yönünde karar alındığı ortaya çıkmış. Şöyle bir ifade kullanılıyor: "Raporlarda belirtilen hususların kurumda acil olarak üretimi durdurmaya yönelik risk taşımadığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatına uygun tedbirlerin alınmakta olduğu, ek önlemlerin ise kısa sürede uygulanacağı ifade edilmiştir."
Şimdi, burada ister istemez önce, zamanında yazılmamış bir rapor nedeniyle bir müessese hakkında bir sıkıntı, orada da eksiklikler tespit edildiği, aslında bu eksikliklerin giderildiği ancak bildirilmemesi nedeniyle böyle bir karar alındığı... E, şimdi, geçtiğimiz hafta içerisinde tekrar gene -ifadeden anladığım- "Eksiklikler var ama çok önemli eksiklikler değil, üretimi engellemeye ve durdurmayı gerektiren bir engel değil." deniliyor.
Şimdi, benim anlamadığım nokta şu: Sürekli iş güvenliğiyle ilgili eksikliklerin olduğu, özellikle yeterli personel sayısının olmaması nedeniyle Sayıştay raporlarında da ve araştırma komisyonlarının ortaya koyduğu raporlarda da ortaya çıkan bir gerçeklik varken bu yazılar neden gelmeye devam ediyor, neden bunlar medyada yer alıyor? İster istemez insanlarda, bölge halkımızda ve bizde de tabii ki doğal olarak soru işaretleri oluşuyor. Yani bu eksiklikler gerçekten var mı; vardı, tespit edildi, giderildi mi; yeterince giderildi mi veya bir infial oluşmaması adına siyaset devreye girip bu raporlar yumuşatıldı mı, yok mu sayıldı, bunu merak ediyoruz.
Kurumun özelleştirmeye gideceğine yönelik spekülasyonlar var, bunlar ister istemez kurum çalışanlarını da yöneticileri de bölge siyasetçileri olarak bizi de tabii ki yıpratıyor ve kafamızda soru işaretleri oluşturuyor. Bu eksikliklerin giderilmesiyle ilgili bir sıkıntı var mı? Ne tür eksiklikler tespit edilmiştir? Niye böyle bir rapor ortaya çıktı? Yeterince giderildi mi? İş güvenliğini tehlikeye sokacak herhangi bir seviyede bir eksiklik var mıdır? Bunları bir cevaplarsınız sevinirim.
Teşekkür ederim, sağ olun.