| Komisyon Adı | : | (10/2262,2263,2264,2265,2266,2267) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Beceren'in, Vakfın faaliyetleri, önemli otel yangınları ve o yangınların sebepleri, otellerdeki yangın çıkış yerleriyle ilgili değerlendirmeleri, otellerde yangın ve can güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili önlemler ve mevzuat değişikliği konusundaki önerileri hakkında sunumu |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 05 .03.2025 |
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Kazım Bey'in sunumuna da teşekkür ediyorum.
İlker Bey'i biraz beklettik ama herhâlde konuya geçeceksiniz.
Kazım Bey'in yıllara sair tecrübesi belli oluyor burada verdiği cevaplardan ama birkaç konuda sizi eleştirmek zorunda kalacağım. Öncelikle, Cavit Vekilimin sorduğu gibi, olay yerini görmeden Türkiye'deki en büyük yangınlardan bir tanesini tecrübenizle cevaplamaya çalıştınız ama bu tecrübeyle olay yerini görmenizi tavsiye ederim size.
TÜRKİYE YANGINDAN KORUNMA VE EĞİTİM VAKFI YÖNETİM KURULU BAŞKANI KAZIM BECEREN - Davet edildik ama iptal edildi, kendimiz gidelim diyemiyoruz buna.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Doğru, onu şey yaparsınız.
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - Tabii, şimdi ben söyleyince Cavit Bey oradan yine şey diyecek... Biliyorsunuz, adli soruşturmadan dolayı bizden arkadaşlar bile içeri girip araştırırken zorlandı arkadaşlar.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Yani orada çevreden aldığı bilgilerle... Ama soruların asıl muhatabı -Rıdvan Vekilim, demin bunu söyleyecektim- aslında burada oturuyor; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının temsilcisi burada, aramızda. Asıl sizin STK olarak... Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Yangın Yönetmeliği kılavuzunda 170 maddelik -Ednan Vekilin söylediği gibi- 2007'de "update" edilen ve şu anda günümüze kadar gelen, 2007, 2009, 2020'de çeşitli değişikliklere uğrayan ve hâlâ uğraması gereken, Türkiye'deki sektörlere göre uğraması gereken bir yangın yönetmeliği var; bu şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığında duruyor. Tabii, işte bunun yanında sivil savunmanın bir kanunu var, onunla birlikte gidiyor, itfaiyenin kendi belirlediği şeyler var, Belediye Kanunu var; burada bir karmakarışıklık var ama asıl şey Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; bu soruların, bizim sorduğumuz, vekillerimizin sorduğu, sizin tam anlamıyla cevap veremeyişiniz veya verdiniz ama yeterli görmediğimiz, STK olarak ki haklısınız, Sayın Başkan da söyledi, yönetmeliğinden dolayı işin sahibi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sormamız lazım.
Otellerle ilgili kısmı yönetmeliğin 50'nci maddesindeki... Siz de söylediniz, otellerle ilgili belirlenmiş kılavuzda yerler var. Tabii, bunu biz de biliyoruz ama "Denetlenmesi konusunda sıkıntı var." dediniz. Şimdi, mevzuata baktığımızda, incelediğimizde, Sayın Başkan, bunun muhatapları bellidir, bunu hepimiz öğrendik 4-5 toplantıdır ve zaten araştırmamızda, siz de araştırıyorsunuz yani özel idare bölgesindeyse özel idare, valilik; Kültür ve Turizm Bakanlığı alanlarında Kültür ve Turizm Bakanlığı; organize sanayide Sanayi Bakanlığı; ondan sonra, diğer yerlerde valilikler, belediyeler, Çalışma Bakanlığının da olduğu... Dün de gördük bunu, sunumlarda gördük; Çalışma Bakanlığında bir denetleme mekanizması var. Aslında bunları da bir havuzda toplayıp buna bir şey geliştirmek lazım sonrasında. Ama benim en üzüldüğüm taraf, Ednan Vekilim elektrik mühendisleriyle ilgili alınganlık yaptı, ben de turizmciler adına -burada 4 meslektaşım var- onlar adına yaptım. Yani öyle bir yerde dediniz ki şimdi, herhâlde 4'ümüz de otelleri kapatacağız.
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - Ha, ben kaçırdım, neyi söyledi?
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Sayın Başkanım, Kazım Bey -kötü niyetli olduğunu zannetmiyorum, yanlış anlamayın- şöyle dedi: "Eğer şu anda bu duruma göre bakarsak -bir kere kurumları da itham ediyorsunuz- Türkiye'deki otellerin yüzde 75-80'i uymaz." dedi.
NACİ ŞANLITÜRK (Ordu) - Yangın söndürme kimyasalları için söyledi.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - "... uymaz." dedi ama baktığınızda riskli olarak gördü, doğru mu?
NACİ ŞANLITÜRK (Ordu) - Evet.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Şimdi, bunu ben kabul edemiyorum, ben de bir turizmciyim, hele bu meslekte, sivil toplum örgütlerinde yıllarca çalışmış, sizin bahsettiğiniz kılavuzdaki şeylerin hepsini hem yapan hem yaptıran hem de denetleyen...
RIDVAN UZ (Çanakkale) - Kayak otelleri için söyledi.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Yok, "kayak otelleri" demedi, Türkiye'de...
TÜRKİYE YANGINDAN KORUNMA VE EĞİTİM VAKFI YÖNETİM KURULU BAŞKANI KAZIM BECEREN - Ben turizm mekânlarını yani...
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - "Turizm mekânları" dedi.
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - "Antalya'dakiler hariç." diyor.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Yok, "Antalya" diyor.
Şimdi Antalya'daki de, Çanakkale'deki de, Hakkâri'deki de, Trabzon'daki de, Muğla'daki de... Doğru mu Kadem Vekilim?
KADEM METE (Muğla) - Aynen.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Yani şöyle, ben bunu eleştirmiyorum, Türkiye'deki en fazla denetlenen yer...
CAVİT ARI (Antalya) - Uyarı mahiyetinde söyledi yani.
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - "Dikkatli olun." diyor.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Bakın, ben şey yapmıyorum, yanlış anlamayın, ben sadece şöyle diyorum: Belgeli olan otellerimiz bizim biraz önce bahsettiğim kurumlar tarafından -işte, burada Murat arkadaşım da, Kadem Bey burada, abim burada- denetleniyorlar, hepsi denetleniyor. Hele hele Ege ve Akdeniz'deki otellerde, özellikle Komisyonda da tartışılıyor, yabancı tur operatörlerinin yangın yönetmeliği ve gıda yönetmeliğiyle ilgili çok çok daha fazla denetleniyor ama şimdi buraya baktığımızda Sayın Başkan, Çevre Bakanlığı bu söylemden sonra töhmet altında kalır, Kültür ve Turizm Bakanlığı kalır, Çalışma Bakanlığı kalır. Yüzde 75-80'iyle ilgili diyorum, öbürüyle, onunla ilgili söylüyorum, onunla ilgili de tüm bakanlığın.
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - Bence Kazım Bey... Maksadı aşmış bir şeydir yani ihtiyaren söylenmiş bir laf olabilir.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Lütfen... Bu konuda uyarmak istiyorum sizi.
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - Ya, arkadaşlar, ne yapmamı istiyorsunuz, Ednan ne deyim ben yani?
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Şimdi, "merdiven altı üretimi" dediniz, yine bir bakanlık daha şey altına girdi çünkü Sanayi Bakanlığı denetliyor bunu, o zaman denetim sorunu var ülkede, bunu da yapmak lazım.
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - Evet, tamamlayalım lütfen.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Tamam, bitiriyorum.
En son söyleyeceğim... Bu sizin kılavuzunuzu... "Dünyayla karşılaşıyorum." dediniz, ben Almanya'daki, Amerika'daki, İngiltere'deki yangın kurallarına bakıyorum, bizimkinin sizlerle, STK'lerle, İMSAD'la, bakanlıkla görüşülerek güncellenmesinde yarar görüyorum.
Son olarak... Siz elektrik mühendisleri, inşaat mühendisleri, makine mühendisleri ve Çevre Bakanlığıyla ilgili, bu yangınla ilgili, onların raporları veya onlarla ilgili, yangınla ilgili bir görüşme yaptınız mı?
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - Evet, teşekkür ediyorum.
Kazım Bey, hemen kısa kısa cevapları alalım.
TÜRKİYE YANGINDAN KORUNMA VE EĞİTİM VAKFI YÖNETİM KURULU BAŞKANI KAZIM BECEREN - Şimdi, az önce "Otellerin önlemleri açısından töhmet altında bıraktı." dediniz ama ben sadece gördüklerimi söylüyorum ve bu konuyla ilgili de hani belki oran yüzde 75 değildir ama yüzde 70'tir.
Tekrar söylüyorum: Ben gördüklerimi söylüyorum, merdiven altı üretim için de...
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Kaç otel denetlediniz veya denetleme yetkiniz var mı?
TÜRKİYE YANGINDAN KORUNMA VE EĞİTİM VAKFI YÖNETİM KURULU BAŞKANI KAZIM BECEREN - Bakın, şu anda denetliyoruz, söylemeyeceğim hangileri olduğunu. Biz Türkiye Yangından Korunma Vakfı olarak yapmış olduğumuz sempozyum veya çalıştaylarda özellikle yangın güvenliği önlemleri uygun olan otelleri seçmek istiyoruz. Bizim arkadaşlarımız bu hafta içerisinde böyle bir otel arayışına girdiler ve bir tane aday bulabildik bunlardan, alternatif bulmak isterdik açıkçası ki bizim de bütçemiz sınırlı bu tür etkinlikleri gerçekleştirmek için. Dolayısıyla şöyle söyleyeyim: Bu düzeyde olmayabilir ama eksikleri olan çok sayıda otel... Yani yangın yönetmeliğindeki şartların hepsini yerine getirmeyen, eksiklikleri olan otellerimiz var. Bunları öncelikle kabul edeceğiz düzeltmek için, ondan sonra düzeltme işlemine gireceğiz.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Zaten valiliklere bu talimat gitti, biz de bundan yanayız hem denetlenmesi hem uyarılması hem düzeltilmesi...
TÜRKİYE YANGINDAN KORUNMA VE EĞİTİM VAKFI YÖNETİM KURULU BAŞKANI KAZIM BECEREN - Peki ben size şey söylesem...
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Ama verdiğiniz rakamlarda biraz ben çelişki gördüm.
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - Rakamlar belki afaki olabilir arkadaşlar, şey yapmayalım burada, resmî rakam değil, o sohbet anında söylenmiş rakamlar afaki olabilir ama rakamlara takılıp kalmamakta fayda var.
Kazım Bey, var mı başka söyleyeceğiniz?
TÜRKİYE YANGINDAN KORUNMA VE EĞİTİM VAKFI YÖNETİM KURULU BAŞKANI KAZIM BECEREN - Şöyle söyleyeyim yani bununla ilgili olarak bakın, ben yüzde 75-80 eksik dediğimi Kartalkaya'daki otel anlamında söylemiyorum, yangın yönetmeliğinde yazan kuralları tam olarak yerine getirmeyen otelleri söylüyorum ben size, anlatabildim mi? Yangın yönetmeliğinde yazan birçok kural vardır. Bu Kartalkaya'daki otel gibi yüzde 75-80 değil, onu söylemeye çalışıyorum. Türkiye yangın yönetmeliğinde yazan kuralları, hepsini layıkıyla yerine getiren otel sayısı yüzde 20-25'tir. Bunda iddialıyım, öyle söyleyeyim.
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - Ama ben şöyle anlamak istiyorum Kazım Bey: Yani 100 tane madde varsa 100 tanesi de yok değildir ama bir tane, iki tane eksiği olan otel sayısı çoktur, o daha makul gelir.
Teşekkür ediyorum.
TÜRKİYE YANGINDAN KORUNMA VE EĞİTİM VAKFI YÖNETİM KURULU BAŞKANI KAZIM BECEREN - Sayın Başkanım...
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - Buyurun Gökhan Bey.
TÜRKİYE YANGINDAN KORUNMA VE EĞİTİM VAKFI YÖNETİM KURULU ÜYESİ GÖKHAN BALIK - Basit, anlaşılabilir hâle getirmek için söylüyorum: Eğer asansörlerdeki kırmızı ve mavi etiketler otellere şu an verilen bir şeyimiz olsaydı... Ben Kazım Hocamın söylediğini şu şekilde basitleştirerek söyleyeyim: Yani yeşil etiket alan otel sayısı, tam yüzde 100 her şeye uyan sayısı yüzde 20-25 olurdu. Hani tabii, burada mavi ile yeşilin de farkı var. Kırmızı... Aslında bizim burada hani nereler kırmızı diye baktığımız zaman tabii ki öyle o oranda kırmızı çıkmayacaktır.
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - Eksiklikler konusunda söylerseniz daha düzgün olur.
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - Evet, o manada, bence öyle anlamamız lazım, öyle anlamamız lazım. 100 tane birim değil de bir tanesi eksik derken o zaman rakam yüzde 75 olabilir, normal.
TÜRKİYE YANGINDAN KORUNMA VE EĞİTİM VAKFI YÖNETİM KURULU BAŞKANI KAZIM BECEREN - Yani yanlış anlattıysam özür dilerim, kastım oydu yani Türkiye yangın yönetmeliğindeki kuralları tam olarak yerine getiren otel sayısı...
SURURİ ÇORABATIR (Antalya) - "Oradaki bazı hususlar" dersek daha doğru olur yani.
BAŞKAN SELAMİ ALTINOK - O hususlardan belki biri noksandır falan öyle saymak lazım.
Arkadaşlar, son sözü ben Komisyon üyemiz olmamasına rağmen Komisyon üyelerimizden daha fazla Komisyonumuza ilgi gösteren Oğuz Beye vereyim, Oğuz Bey de katkılarını yapsın.