KOMİSYON KONUŞMASI

TUĞBA IŞIK ERCAN (İstanbul) - Teşekkür ediyorum Sayın Bakanım.

Ben de toplantımızın ve Komisyonumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Yine, Bolu'da vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, bir daha yaşanmamasını diliyorum. Ben de taze taze yolda gelirken Bolu'daki ailelerimize uğrayarak geldim ve onun hâlen hakikaten manevi atmosferinden çok da çıkabilmiş değilim. Ama Vali Bey'den aldığım bilgiye göre hastanede yalnız 2 yaralı vatandaşımız kalmış. En azından yaralı vatandaşlar anlamında da ümit verici, güzel bir haber oldu benim için de çok daha fazlaydı çünkü sayı.

Diğer yandan, zaten söylenebilecek çok şey söylendi ama Sayın Bakanım, belki çerçeve çizilmesi anlamında... Çünkü dinlenilmesi gereken çok fazla isim var, keşke imkânlar elverse de herkesi dinleyebilsek ama tabii vaktimiz çok sınırlı. Belki bu başlıklar altında, öncelikle kamu kurumlarımız, işte TÜBİTAK, BTK, KVKK gibi kamu kurumlarını dinleyip daha sonra özel sektör ve "start-up"lar ve sonrasında yine akademik kurumlardan seçeceğimiz, alanında belki çok niş olan hocalarımız olmak üzere bir başlıklandırma yapabiliriz diye düşünüyorum. Bunun haricinde yerinde inceleyebileceğimiz Türkiye'de ve eğer yapılabilecekse uluslararası alanda zaten Sayın Vekilimiz bir tavsiyede bulunmuştu ama Türkiye'de de teknoloji merkezleri ve araştırma merkezleri olmak üzere ikiye ayırabiliriz diye düşünüyorum. Teknoloji merkezlerinden yine seçilebilir ama işte İstanbul'da mesela İTÜ'nün ARI Teknokenti, İstanbul Teknopark olarak var. Yine, Ankara'da ODTÜ, İstanbul'la birlikte yine Gebze'deki Bilişim Vadisi katılabilir. Yani, hani böyle nokta atışlarla teknoloji merkezleri ve diğer yandan araştırma merkezleri de... Yine daha çok tabii TÜBİTAK'ın araştırma merkezi, HAVELSAN, ASELSAN gibi kurumların araştırma merkezleri olarak başlıklandırılabilir diye düşünüyorum.

Yine, kamu kurumlarındaki uygulamalarda, baktığım zaman, hemen her bakanlığımızın yapay zekâ uygulama alanları var Sayın Bakanım. Tabii, bu konuda İçişleri Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız çok ön plana çıkıyor. Özellikle Covid'den sonra Sağlık Bakanlığımızın kullandığı pek çok program ve işleyiş söz konusu. Belki bunlarda da bütün bakanlıklarımız söz konusu olmasa da en azından hani çok önemli bakanlıklar sıralanabilir diye düşünüyorum yol haritası olarak.

Bunun haricinde, tabii, bütün bu dinlemelerden sonra ben bir şeyi unutmamamızı rica edeceğim kıymetli Bakanım, Meclisteki, meclislerdeki yapay zekâ uygulaması. Bizler hepimiz şu anda Meclisteyiz ve ben kısa bir araştırma yapmıştım bununla ilgili, uluslararası meclislerde nasıl bir yapay zekâ kullanılıyor diye. Örneğin, bizim, Meclisimizde hâlen şu anda bir e-imzayı kullanamıyoruz. Belki böyle tavsiyelerde de Meclisimiz açısından bulunabilir miyiz diye bir öneride bulunmak istiyorum.

Teşekkür ediyorum.