KOMİSYON KONUŞMASI

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - Bilindiği üzere, Mecliste üzerine görüştüğümüz ve kabul edilecek bütçeye "Kamu kurumları kafalarına göre, paşa gönüllerine göre, istediği şekilde bir geceden sabaha kadar alınan kararlarla ihtiyaç duyulmayan şekilde harcayamazlar." diyeceksiniz, "Harcamamalılar." diyeceğiz ama harcıyorsunuz. Meclisten talep ettiğiniz kaynak 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre planlanarak, izlenerek, denetlenerek harcanması gerekir. Bunun yöntemi ise yine aynı kanunda bahsedilen stratejik planlama ve performans esaslı program hazırlayarak gerçekleşir. Bu stratejik planlar bütçenin ne amaçla, nereye, ne kadar süre içinde ve ne kadar harcandığını gösterir. Performans göstergeleri ve geçmiş planların değerlendirmesi ise talep edilen ve ilgili kurumlara yollanan bütçenin gerçekten talep edilen amaçlarla ilgili harcanıp harcanmadığını izlememizi sağlar. Bu dokümanların nasıl olması gerektiğine ilişkin detaylarsa ilgili yönetmeliklerle belirlenmiştir. Ancak bize sunulan bütçe ne yönetmeliğe ne ilgili kanuna uygun değil.

Bakın, bir örnek de Millî Saraylar Başkanlığının 2024-2028 Stratejik Planı'ndan. Bir önceki plan döneminde sadece 2021 ve 2022 yılı performans verilerine kısmi olarak yer verilirken diğer yıllardaki performans bilgilerine, 2023 performans bilgilerine yer verilmemiştir. Sayın Yılmaz, bu yılların ve diğer meselelerdeki performans gerçekleştirme bilgilerini açıklayacak mısınız?

Yine, Millî Saraylar Başkanlığı altında çokça tartışılan, Cumhurbaşkanının kullandığı ya da kullanmadığı ya da kullanımına ayrılan saraylar meselesi ve bütçe içindeki yerine... "Tasarruf tedbirleri" adı altında vergilerle nefessiz bırakılan halk bir tarafa, Cumhurbaşkanlığı bütçesinde şahsın itibarı için yapılan harcamalara tasarruf tedbiri öngörülmüyor. 2025 bütçesi içinde Meclisle neredeyse eş değer oranlarla bütçe alması öngörülen Cumhurbaşkanlığı bütçesinde "İtibardan tasarruf olmaz." anlayışı son hızla devam. Hani asli olan halk... Asli olan halkın yoksulluk, sefaletle boğuştuğu bir ortamda saraylar mı size bu itibarı sağlayacak? Kime, nasıl itibar sağlanacak? 86 milyon 275 bin TL gibi bir farkla artırdığınız bu rakamda emekliye, emekçiye, asgari ücretliye düşülen zam oranları kıyısından bile geçirmiyor. Cumhurbaşkanının 25 Ağustosta Bitlis'teki konuşmasında yokluk ve yoksullukların olduğu eski günleri de geride bıraktığını söylemişti. Sanırım, halkın yaşadığı yokluk ve yoksulluk bu sözleri çok çok geride bıraktı. Soruyorum size: Beştepe, Okluk ve Ahlat'taki sarayların maliyeti gerçekten ne? 2023 yılının sonuna kadar 275 milyon 362 bin TL olarak güncellediğiniz Cumhurbaşkanı Yatırım Programındaki Okluk sarayının tam olarak proje tutarı ne şekilde sonuçlandı? Halkın rızkını yutan, günlük gideri milyonları bulan bu saray sevdasından ne zaman vazgeçilecek, vazgeçilecek mi? Bu, yazlık ve kışlık olarak kullanılan saraylarda ne kadar zaman geçiriyor Cumhurbaşkanı? Buralarda kaç kişi çalıştırılıp, kaç maaş ödeniyor? Millî Saraylar Başkanlığına bağlı bu sarayların kaçı kısmi ya da tam olarak "ticari" adı altında kafe, düğün salonu şeklinde kullanılıyor ve bunların masrafları nereye gidiyor?

Yine, sizin Başkanlığınızı yaptığınız Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kuruluyla ilgili bir şey soracağım. Türkiye'de uluslararası, ulusal uyuşturucu baronlarının ele geçirilen uyuşturucu miktarlarına girmeden ülkenin içiyle ilgili bir şey soracağım. Bu Kurul tam olarak ne yapıyor? Nasıl bir ağ ve koordinasyon sağlıyor?

Şırnak'ta 2019'dan beri yılan hikâyesine dönen bir AMATEM'imiz var. Diyeceksiniz ki: "Ülkenin genelinde 32 AMATEM var." Ancak burada utanması gereken bir idari yönetim olması gerekir. Şırnak, 540 bin nüfusu geçti. ÇEMATEM zaten yok. 200-300 kilometre ötede Diyarbakır'da sadece var. 2021'de sadece 65 bin kişi uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle Bakanlığa yani Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvuru yapmış. 2019'da Şırnak Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Cizre Belediyesi -daha doğrusu kayyum zamanında- ortak bir protokolle AMATEM açılması kararı vermişti. İlgililer belirlenmiş, Sağlık Bakanlığı Cizre Hastanesi bünyesinde 2019'un sonunda güya faaliyete geçmiş ancak önce Covid-19 gerekçesiyle kapalı tutulmuş, şu an itibarıyla görünürde AMATEM resmî kurumlarda ama gerçekte fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi olarak kullanılıyor. Şırnak, nüfusa göre uyuşturucu bağımlılığı en yüksek olan illerden bir tanesi ve uyuşturucu yaşı çok aşağıda. Bu AMATEM'le ilgili geçen Fahrettin Koca, 2023 itibarıyla söylemişti, sözü verildi ancak hâlen AMATEM açılmadı, hâlâ orada aynı kriz devam ediyor. Bu sorunu çözmenizi istiyoruz.