KOMİSYON KONUŞMASI

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Teşekkür ederim Başkanım.

Sayın Başkanım, değerli milletvekillerimiz; ben de hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Tabii ki üzücü bir olayla karşı karşıyayız ve dolayısıyla da bu Komisyonun kurulma sebebi, böyle üzücü olaylarla bir daha karşılaşmamak ve sistemin açıkları neyse tespit etmek, ihmali olanlar varsa onları tespit etmek ve aynı olayları bir daha yaşamamak.

Tabii, burada ilk önce sistem nasıl işliyor, onu görmek lazım. Burada özel hastanede çalışan arkadaşlarımız var, yöneticilerimiz var, kurucular var; benim özel hastanede çok bir işim olmadı ama kamu hastanesinde başhekimlik yaptım ve dolayısıyla da sistem iyi niyetle kurulmuş bir sistem. Burada tabii ki bu Araştırma Komisyonu üzerinden bizim politikalarımızı mutlaka eleştireceksiniz ama özel sektörü getirerek sanki biz her şeyi özel sektöre devretmişiz gibi bir hava estirmenin de son derece yanlış olduğunu ben düşünüyorum.

Buradaki temel amaç ne? Bir taraftan bizden önceki dönemde de var olan özel sektörü daha çok kamu dizaynı içine aldık biz, aynı zamanda kamu hastaneleriyle de özel sektörü yarıştırır hâle getirdik ve bir rekabet ortamı oluşturduk. Mesela, bizden önceki dönemde Türkiye'deki yoğun bakım yatak sayısı toplamda 870'di arkadaşlar, kamuda 870'di; biz bunu 24 binlere çıkarmışız yani kamuda da çok yatak yapmışız. Tabii, özel sektör bunu kendine daha kârlı gördüğü için orada daha fazla ilerlemiş. Yoğun bakım yatak sayısı bakımından OECD ortalamasının 2 katından daha fazlasına, 2,5 katına çıkmışız biz ve bunun faydasını görmüş müyüz? Covid sürecinde görmüşüz. Burada esas, temel olan şudur: Yani özel sektör niye hastane kurar? Diyelim ki para kazanmak için kurar ama bu aykırı bir düşünce değildir, temel amaç para kazanmadır. Bizim kamunun amacı da görevi de nedir, denetleyici kurumların amacı da? Bunlar bu hizmeti verirken koyduğu kurallara uyması ve dolayısıyla da insanlara faydalı olması, gereksiz ameliyatlar yaptırılmaması ve insanların mağdur edilmemesi, diğer taraftan da devletin soyulmaması. Daha çok bunun üzerinde durmamız gerektiğini ben düşünüyorum. Dolayısıyla da burada art niyetli insanlar olabilir mutlaka ama 31 bin uzman hekimin çalıştığı özel sektörün hepsini de aynı kefeye katıp "Hepsi kötüdür." demek de yanlış diye düşünüyorum. İçinde mutlaka kötü niyetli insanlar olabilir, bunları da yargı olsun, işte kamu kurumları olsun, ne görevleri varsa yapıp cezalandırmaları gerekir.

Diğer taraftan, burada sayın vekilimiz şöyle bir şey söyledi: "Bu şikâyetlerle ilgili daha önce de şikâyetler gelmiş sağlık il müdürlüğüne." Doğru, 2016 yılında bununla ilgili bir soruşturma yapılmış ve soruşturmada şöyle bir şey var: Diyelim ki ben başhekimim veya il sağlık müdürüyüm, "Arkadaşımızı soruştur." diyorum, güveniyorum. Mesela, yenidoğan uzmanıdır herhâlde diye düşünüyorum yani gitmiş, o hastanelerde eksiklik tespit ettiyse burada sağlık il müdürlüğü görevini yapmamıştır; eğer eksiklik tespit etmediyse, eğer o kişinin bir kastı yoksa belki görememiştir. Burada eksiklik tespit etmediği hâlde sağlık müdürlüğüne "Bunu niye yapmıyorsun?" diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Tabii, burada eksik olan nedir arkadaşlar? Bizim eksiğimiz şudur: Benim gördüğüm kadarıyla, çok fazla sayıda özel hastane var ve dolayısıyla da bu özel hastaneleri sürekli denetleyebilecek bir ekip yok. Dolayısıyla da bildiğim kadarıyla, herhâlde yılda 1 kez veya 2 kez rutin denetlemeler var, onlar da daha çok işte ekipman, cihaz bakımından falan denetliyorlar. O gün, denetime geldikleri gün... Bizde eski bir alışkanlık vardır; okullar denetleneceği zaman hep her tarafı düzgün hâle getiririz, normal yaşantıdaki neyse onu vermeyiz ama işleyişte bir hekim doğru ilaç kullanıyor mu, yanlış ilaç kullanıyor mu, ben o daldaki hekimi de görevlendirsem eğer orada sürekli kalmazsa bunu tespit edebilmesi mümkün mü? Mümkün değil, mümkün değil.

TURAN TAŞKIN ÖZER (İstanbul) - Vekilim, ben 2016'ya ilişkin söylediğinizi tam olarak anlayamadım yani bir açıklar mısınız? Hakikaten anlayamadım.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Dolayısıyla Sağlık Bakanlığımız veya sağlık il müdürlüğümüz diyor ki...

ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Cevapladı.

TURAN TAŞKIN ÖZER (İstanbul) - Ya, ne demek istediğini anlayamadım.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - ...diyor ki: "Ben daha önce buraları teftiş ettirdim, gönderdim, bana bir pozitif bulgu vermediler, vermiş olsalardı ben gereğini yapardım."

TURAN TAŞKIN ÖZER (İstanbul) - Hani vermedikleri için Sağlık Bakanlığı sorumsuz mu? Onu mu demek istiyorsunuz?

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Ya, süphanallah.

TURAN TAŞKIN ÖZER (İstanbul) - Estağfurullah.

ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Ne yapsın, falcıya mı gitsin teftişte bir şey bulamıyorsa?

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Şimdi, şöyle bir şey: Siz bir teftiş yaptırıyorsunuz, teftişte bir şey tespit etmediğiniz zaman ne yaparsanız?

ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Falcıya gitsin.

TURAN TAŞKIN ÖZER (İstanbul) - Bir araya girmezseniz, anlamaya çalışıyorum da.

ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Anlayamadığın için söyleyeyim dedim.

TURAN TAŞKIN ÖZER (İstanbul) - Ama siz girince hiç anlayamıyorum.

ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Anlamana yardımcı oluyorum.

TURAN TAŞKIN ÖZER (İstanbul) - Siz girince hiç anlayamıyorum.

BAŞKAN İSHAK ŞAN - Arkadaşlar, lütfen karşılıklı şey yapmayalım.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Yani herhâlde Eylül ayında 2024'te bununla ilgili rapor açıklanıyor, rapor açıklandıktan sonra o komisyon diyor ki: "Bu çocukların ölümünde, burada ihmaller vardır ve dolayısıyla da bu sadece ekonomik bir soygun değil, aynı zamanda sağlıkta ihmal vardır." Bu tespitten sonra Sağlık Bakanlığı da o hastaneleri kapatıyor. Yani eğer önceden böyle bir rapor vardı da yapmadıysa o zaman -dediğim gibi- görevi ihmal etmiş olur. Bizim buradaki temel amacımız ne? Önce normal işleyişi bulmak, sonra da -Sayın Başkanımızın da ifade ettiği gibi- burada Sağlık Bakanlığımız bu işle ilgili nasıl bir teftiş yapıyor -düzenlidir- teftiş kurulu ne yapıyor, diğer taraftan özel hastane sektörleri nasıl çalışıyor, buradaki işleyiş nedir, bir de bu işten mağdur olanlar niye mağdur olmuş, onları dinlersek ve aynı zamanda bu işin mükemmel olması açısından da bilim adamları bu konuda ne diyor, bunları dinlediğimiz zaman daha isabetli yol alırız diyorum.

Teşekkür ederim.