KOMİSYON KONUŞMASI

CEVDET AKAY (Karabük) - Teşekkürler Başkanım.

Şimdi, burada tabii, avukatlar açısından bakıldığında bu kanun metninden rahatsız olduklarını ifade ettiler konuşmalarında da.

Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi gerçekten önemli bir olay. Ülkemizde de zaten bununla gerekli, yeterli mücadele yapamadığımız için uzunca bir süre bu Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeye alınmıştık, daha yeni çıktık. 22'nci maddenin Mali Eylem Görev Gücünün tavsiye kararı olduğunu sayın vekil söyledi.

Tabii ki burada önemli olan bu suç gelirleriyle ilgili çetelerin, baronların, işte uyuşturucu baronlarının, kırmızı bültenle aranan kişilerin yakalanması ve ülkeye sokulmaması. Bu konuyla ilgili olarak da son bir yılda kırmızı bültenle aranan 497 suç örgütü lideri ülkemizde yakalandı. Bunların para ve mal varlıklarına da el konuldu, 105 milyar TL'lik bir para ve mal varlığına el konuldu fakat biliyoruz ki bu kara parayla ilgili mücadelede ve terörizmin finansmanıyla ilgili mücadelede muazzam bir büyüklük var, 25-60 milyar dolarlık bir büyüklük var. Bunun da vergisel açıdan -yani bu kayıt dışı ekonomiyle ilgili bir durum- vergilendirilmesi önem arz ediyor. Bunun için de MASAK'a denetleme... İçişleri Bakanlığının işte Emniyet güçlerine, güvenlik güçlerine, Maliye Bakanlığının teftiş birimine ve MASAK'a çok büyük işler düşüyor. Fakat bu kadar yüksek sorumluluk bu avukatlarımıza yüklenebilir mi? Mesleğiyle ilgili olarak da tabii ki mahremiyet ilkeleri de söz konusu olduğu için onların da o çelişkileri var. Onların ifadelerinin de dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan da bu kanun maddesinin bu şekliyle geçmesine karşıyız.