Komisyon Adı | : | DIŞİŞLERİ KOMİSYONU |
Konu | : | İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş'un Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu Arasında Ev Sahibi Ülke Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi (2/10) |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 21 .05.2024 |
CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - 2016 darbe girişimi sonrasında sınır bölgelerinde faaliyet yürüten birçok STK'nin, özellikle uluslararası alanda çalışan STK'lerin ya çalışma izinleri iptal edilmişti ya da bunları yenilemeleri zorlaştırılmış, bir nevi ülkeden ayrılmaya teşvik edilmişlerdi. BM de biliyorsunuz, STK'ler aracılığıyla da çalışır, bazen bir projeyi taşere eder, başka yerlere verir; mesela, ASAM'la çalışır, Save the Children gibi, değil mi? BM'nin, UNICEF'in bu ofisleri açarken böyle bir ihtiyacı duyacağını gözeterek sözleşmelerini ya da buradaki çalışmalarını iptale teşvik edilen kurumların tekrar gelmesini teşvik edecek şekilde de bunu destekleyici bir düzenleme de düşünüyor musunuz?
DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI MEHMET KEMAL BOZAY - Sayın Vekilim, ben 1991'de Irak'tan ülkemize sığınan 465 bin Iraklının bulunduğu kamplarda görev yapmıştım. Bu STK'lerin tabii ki bir kısmı çok büyük bir özveriyle geliyor, bir kısmı ise başka amaçlarla geliyor. Bu başka amaçlarla gelenlerin tabii ki devlet olarak önünü alıyoruz. UNICEF, üyesi olduğumuz BM'nin bir kurumu ve BM'nin bu yapacağı çalışmalarda da tabii ki hiçbir şekilde, ülkemiz aleyhinde başka türlü faaliyetler gösteren STK'lere izin vermemiz söz konusu değil. STK izinleri, tabii, İçişleri Bakanlığımızın gündeminde ve bu izni alarak BM'de çalışıyor yani herhangi bir STK geliyor gidiyor, onlar seçiyor gibi değil; ayrılan ya da bu konuda belli bir şeye giren STK'ler, belli bir şekilde faaliyetleri yasaklanan STK'ler tabi ki İçişleri Bakanlığımızın yetkisine maruz.
Bir de STK'lerin içinde iki ayrım da var, personellerde de olabiliyor yani hani STK'yi değil de o personel farklı bir şekilde davranabiliyor. Biz bu açıdan tabii ki kanunlarımızın müsaade ettiği ve İçişleri Bakanlığımızın izin verdiği STK'lerle çalışmasına müsaade edeceğiz ama bu STK'lerin belli şartları yerine getirmesi lazım ve bu şartları yerine getirmeyen STK'ler ya da daha önce farklı faaliyetler içine girmiş STK veya STK mensuplarına da izin vermediğimiz için UNICEF zaten böyle bir çalışma ortamında olamayacak.
BAŞKAN FUAT OKTAY - Teşekkür ediyorum.