KOMİSYON KONUŞMASI

BAŞKAN ÇİĞDEM ERDOĞAN - Çok teşekkür ediyorum Değerli Vekilim.

Bir toplantı bakanlar, diğer toplantı çalışma toplantısı demiştik ya, uzmanları biz çalışma toplantısına koyuyoruz. Yani uzmanları dinleyeceğimiz ya da bu alandaki bir sivil toplum kuruluşunu ya da bir profesörü ya da bu alanda çalışan başka bir kurumu ya da kuruluşu, daha teknik bilgiyi alacağımız kısım ikinci toplantıya kalıyor. Yani bir hafta bakanla istişare, ayrıntılı soru-cevap toplantısı ve sunum toplantısı; ikinci Komisyon toplantısında... Bu alanla ilgili sizlerin o noktada katkılarınız çok önemli, şunu da dinleyelim dediğiniz kişiler çok önemli, onları toplayıp bir sonraki programa da onları monte edeceğiz.

Alt komisyonla ilgili şöyle bir tecrübemiz var: Tabii ki kurabiliriz ama bu konu, özellikle kadın cinayetleri noktasındaki şiddet konuları herkesin çok yakından bilmek istediği ve katkı sağlamak istediği bir konu. Dolayısıyla, biz aslında ana komisyonu bir alt komisyon gibi çalıştırarak, herkesi de dâhil ederek... Yani bu sunumları herkes dinlesin, herkes faydalansın diye alt komisyonun yaptığı o çalışma formatının aynısını burada yapalım diye düşündük. Çünkü alt komisyonun sayısı var, vekil sayısı var, belirli bir sayıya çıkamıyorsunuz, 5-6 gibi diye biliyorum ama biz 27 kişilik bir heyetiz. Dolayısıyla, aynı formatta biraz böyle bir deneyelim, eğer sonuç alamazsak ya da çok dağılırsak tekrar alt komisyon formatına dönebiliriz.

AYŞE BÖHÜRLER (Kayseri) - Yani burada cezaevlerindekileri dinlemek de önemli.

BAŞKAN ÇİĞDEM ERDOĞAN - Tabii, hepsini... İşte, bu anlamda, mesela, biz Adalet Bakanlığını dinleyeceksek, bu dönem Adalet Bakanlığı dönemiyse hemen sonraki haftaya söylediğiniz kişileri... Çok memnun oluruz; sizlerin bu anlamda katkısı çok önemli yani mutlaka şunları da dinleyelim ya da işte şu STK'yi dinleyelim ya da şu kurumu dinleyelim gibi ya da cezaevlerinden şöyle bir katkı alabiliriz... Ya da şunu da yaparız: Dinleriz, sonrasında da bir ziyaret programı da yapabiliriz, yerinde de inceleyebiliriz, Ankara içinde olur, çevre, periferide olur, sabah gidip akşam gelebileceğimiz; konusuna göre bir format oluştururuz birlikte. Yani şiddet konusunda cezaevleriyse, bilim sanayi noktasında bilim merkezleri, gözlemevleri; o da artık bizim konumuza göre değişecek.