Komisyon Adı | : | ADALET KOMİSYONU |
Konu | : | |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 21 .02.2024 |
CEM ŞAHİN (Karabük) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Açıkçası, teklifteki bu maddeye ilişkin temel motivasyonumuz yine Anayasa Mahkemesinin iptal kararı. Biz bunun -evet, sayın milletvekili ifade etti ama şimdi, birazdan ben de açıklayacağım- teknik olarak karşıladığını düşünüyoruz. Anayasa Mahkemesinin iptalinin temel sebebi, basit yargılama usulünde itiraz söz konusu olduğu vakit bu itiraza yine davaya bakacak olan o hâkimin bakmaması; yani, bunu uygun bulmadı Anayasa Mahkememiz, dolayısıyla yeni bir mekanizma oluşturmamız lazım. Bunu da yine, tevzi mekanizması üzerinden aynı hâkimin bakmaması üzerine bir iptal söz konusu olduğu için -sayın milletvekilimiz de ifade etti- yeni bir mekanizma oluşturuyoruz ve dolayısıyla, tevzi sistemini kullanmak üzere, oluşturulacak sistem üzerinden o itirazın değerlendirilmesini öngörüyoruz.
Bir diğer husus: Beraat kararının verilmesi durumunda sanık dışındaki kişiler tarafından yapılan itiraz üzerine mahkûmiyet kararı verildiğinde dörtte 1'lik indirimi de koruyoruz; bu da karşılıyor bizim kanaatimizce.
Bunun haricinde, itirazın yargılama giderine, vekâlet ücretine veya maddi hataya ilişkin olması durumunda itiraz mercisi tarafından yapılacak inceleme, genel usule dönülmeden, basit yargılama usulü kapsamında gerçekleştirilecek ve inceleme sonucunda duruşma açılmaksızın dosya üzerinden karar verilecektir; bu da nihayetinde Anayasa Mahkemesinin bakış açısını karşılayan bir düzenleme.
Ben bunları belirtmek istedim Sayın Başkanım.