KOMİSYON KONUŞMASI

VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Başkan, öncelikle, bir konuyu söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum. Biliyorsunuz, Malatya ili milletvekiliyim. Evvelsi gün Resmî Gazete'de çıkan 2024 yılı ödeneğiyle ilgili bir rakamı da paylaşmak istiyorum. Malatya'da yaklaşık yirmi yıldan beri Kuzey Çevre Yolu'nun yapılmasıyla ilgili uğraşılıyor. Çok ilginç bir şey oldu; Resmî Gazete'de ulaştırma yatırımlarına ilişkin 2024 yılı ödeneklerine yer verildi. Kuzey Çevre Yolu'na 2024 yılı için 10 bin lira para ayrılmış Sayın Başkan, 10 bin lira para ayrılmış.

BAŞKAN MEHMET MUŞ - İz maddedir o.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Sanırım, emekliyle, emekli maaşıyla karıştırdılar. Tabii, 2017 yılında bir temel atma töreni yapıldı. Çevre yolu normal şartlarda 10 Mart 2020'de bitirilecekti ama o dönemin Bakanı, Sayın Bakan temel atma töreninde bir baskı yaparak, rica ederek 2019 Ağustos ayında bitirilmesini istedi ama 2024 yılı oldu, hâlâ bitirilebilmiş değil; onu belirtmek istiyorum.

Bir diğer konu, bu 750 bin kamu işçisini ilgilendiren çok önemli, hayati bir konu var. Kamuda 750 binden fazla işçinin 2023-2024 döneminde mali ve sosyal haklarının belirlendiği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü mayıs ayında imzalandı. Sözleşmeyle en düşük kamu işçisi ücreti 15 bin TL oldu, 2023 yılının ilk altı ayında refah payı dâhil ücretlere yüzde 45, ikinci altı ayında yüzde 15 artış yapıldı ancak TÜİK'in verilerine göre yıl sonu enflasyonu yüzde 65 oldu, gerçek enflasyon bunun 2 katı.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

VELİ AĞBABA (Malatya) - Hemen bitiriyorum.

Ücretler enflasyonun yüksek çıkması nedeniyle eridi gitti. İş yerlerinde ücret dengesi, iş barışı bozulmuş durumda. Enflasyondan kaynaklı bir ücret dengesizliği oluştu; kamu işçileri ile memurlar arasında bir uçurum oluştu. Bir elektrik işçisi ile teknisyen arasında yaklaşık 20 bin lira ücret farklılığı var. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nde sözleşme başlangıç tarihlerinin ocak ayına çekilmesi ve kamu işçisine refah payının verilmesi gerekmektedir; TÜRK-İŞ tarafından bu konu Sayın Bakana da iletildi. Bu 750 bin kamu işçisi mağdur durumda, acilen bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bunu da Meclisin ve sizlerin dikkatine sunmak istiyorum.

Teşekkür ediyorum.