KOMİSYON KONUŞMASI

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Özellikle de Kürt bir kadına bu kadar, hani Kürt meselesi üzerinden yürüyen bu süreçte Kürt bir kadına söz vermiyor olmanız hiç hoş olmazdı.

BAŞKAN FUAT OKTAY - Yok, yok; olur mu?

Buyurun.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Sizi bu hatadan döndürdüğüm için kendime teşekkür ediyorum.

BAŞKAN FUAT OKTAY - Türkiye Cumhuriyeti... Böyle bir şey olur mu? Yani hele bu şimdi hiç uymadı yani şeye.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Şu anda bütün bu pazarlığın üzerine yürüdüğü Kürt, o makbul olmayan Kürt benim burada. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Evet, aynen öyle.

BAŞKAN FUAT OKTAY - Şimdi, arkadaşlar, bir açıklama yapayım: Bizim konuştuğumuz makbul olmayan PKK'dır. Sayın Cupolu, makbul olmayan PKK'dır, makbul olmayan terör örgütleridir. Dolayısıyla buradaki herhangi bir Komisyon üyemizle ilgili değildir.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Bunu açıklayacağım şimdi, konuşmama müsaade ederseniz açıklayacağım çünkü şu anda İsveç'ten iadesini talep ettiğiniz Ragıp Zarakolu örneğin, bizim HDP'de siyaset okulunun öğretmenlerinden birisiydi. O yüzden ben bunun bir tarafıyım, bu yüzden bunu söylüyorum. Şu an İsveç'e gitmiş, sadece İsveç'e değil ama bu ülkeden göçen onlarca, yüzlerce, yüz binlerce Kürt'ün sığındığı Avrupa ülkelerinde, Avrupa'da, Amerika'da birçok yerde yani artık sürgüne düşmüş Kürt'ün bütün meselesi aslında bu Komisyonu bağlayan bir şey ama başlarken aslında başka bir şekilde başlıyordum. Normalde zenginin malı züğürdün çenesini yorardı, burada halkın varlığı iktidarın çenesini yoruyor. Az önce S-400'lerin miktarından bahsederken "Nedir? 1 milyar dolardır, 2 milyar dolardır. Yani inşallah kullanmayız." diyorsunuz. Ben soruyorum: S-400'lerin bedeli olan miktar şu anda deprem bölgesinde kaç tane konteynere denk gelirdi, bunu bize bir söyleyin. F-16'nın maliyeti... Bu F-16'yı zaten sadece Kürt bombalamak için kullanıyorsunuz. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

TURHAN ÇÖMEZ (Balıkesir) - Ama bu söyledikleriniz doğru değil Hanımefendi, ülke güvenliği için alınacak olan uçaklara "Kürt bombalama" diyemezsiniz. Yanlış yapıyorsunuz.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Evet... Roboski'de kimi bombaladınız? Suriye'de diyaliz merkezlerine...

TURHAN ÇÖMEZ (Balıkesir) - Ne alakası var? Ülkenin güvenliği için alınıyor o uçaklar.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Ben bu Komisyonun üyesiyim, konuşacağım.

TURHAN ÇÖMEZ (Balıkesir) - Ben de bu Meclisin milletvekiliyim, burada "Kürt bombalamak" diyemezsiniz.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Benim sözümü gasbedemezsiniz, benim burada konuşma hakkım var.

KAMİL AYDIN (Erzurum) - Son terörist yok edilinceye kadar... Son terörist... Dikkat et, gitme sakın Kandil'e! Kandil'e sakın uğrama!

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Terör sizin için çok kullanışlı bir şey, söyleyin bakayım, bir açıklayın ya; Metin Topuz bu pazarlığın hangi parçasıydı? Bize açıklayın, Metin Topuz'un tahliyesi gündemde değildi, ABD'ye bunu nasıl verdiniz? Metin Topuz rehine siyasetiyle içeri atılmış insanlardan birisiydi, bir bunu açıklayın.

"F-16 modernizasyonu ile F-35 meselesini Kongreden aynı anda geçiririz." diye pazarlık yapıyordunuz.

BAŞKAN FUAT OKTAY - Toparlayalım Sayın Cupolo.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Yine soruyorum: Heyva Soru diyorsunuz, kapattınız. Türkiye'de Heyva Sorla ilgili nasıl bir mahkeme kararı var, nasıl bir inceleme oldu? Siz sadece birkaç tane ifade tutanağına, öyle yerleştirdiğiniz birkaç beyanla illegal gibi gösterdiğiniz Heyva Sorun hesaplarını nasıl kapattırdınız? Bir onu söyleyin.

Bugün tamamen Kürt meselesindeki çözümsüzlük üzerine İsveç'le, orayla burayla yaptığınız, "terörö" "terörö" terimleriyle yaptığınız bu pazarlığı, eğer Kürtlerle barışmış olsaydınız Filistin'deki o savaşı durdurmak için yapabilirdiniz, bu kozunuzu Filistin'deki kanı durdurmak için kullanabilirdiniz. Diyebilirdiniz ki: "Tamam, bizim koşulumuz..."

BAŞKAN FUAT OKTAY - Evet, toparlayalım Sayın Cupolo. Burada konuştuğumuz Kürt konusu değildir, şu anda toplantıyı provoke ediyorsunuz.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Burada herkes konuştu, ben konuşmadım, hiçbir söz almadım, hayır.

BAŞKAN FUAT OKTAY - Biz size, söz istediniz, söz verdik.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Dünyanın her yerine antidemokrasi ihracatı yapıyorsunuz, ihracatınız artı antidemokrasiyi ihraç ediyorsunuz. Ben kabul etmiyorum Kürt hayatı üzerinden yürüyen bu pazarlığı.

BAŞKAN FUAT OKTAY - Burada eğer şunu söyleyecekseniz anlarız: "PKK'nın sözcüsü olarak burada konuşuyorum." Diyecekseniz, bunu anlarız.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Ben barışın sözcülüğünü yapıyorum, ben burada barış meselesini konuşuyorum.

BAŞKAN FUAT OKTAY - Bu F-16'lar ve Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili konu terör örgütleriyle mücadelede kullanılır; Türkiye'nin güvenliğiyle ilgilidir.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Savunma sanayisine bu kadar çene yoracağınıza, savaş sanayisine bu kadar çene yoracağınıza barışsaydınız, bugün kalkardınız deprem bölgesini de yeniden inşa ederdiniz, bu ülkedeki yoksulluğu da bitirirdiniz, işsizliği de bitirirdiniz.

BAŞKAN FUAT OKTAY - Böyle bir şey olur mu? Türkiye Cumhuriyeti hiçbir vatandaşına karşı herhangi bir savaş uçağını kullanmaz.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Her şey güvenlik üzerinden ilerlemez. Barışırsanız, barışçıl bir siyaset belirlerseniz gayet de güvenli bir ülke olursunuz.

BAŞKAN FUAT OKTAY - 15 Temmuza bakarsanız kimin kullandığını görürsünüz; FETÖ'cüler ve Türkiye Cumhuriyeti devletine bakarsanız da her türlü terör örgütüne karşı kullanır bunu.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Ben provoke etmiyorum, burada diyorum ki barışçıl...

BAŞKAN FUAT OKTAY - DEAŞ'a karşı kullanır...

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - DEAŞ, peki, tamam.

BAŞKAN FUAT OKTAY - ...FETÖ'ye karşı kullanır ve PKK'ya, YPG'ye karşı ve güvenliğiyle ilgili her türlü konuya karşı kullanır ama Kürt vatandaşına karşı kullanmaz. 12 şehidimizden, bakın, içerisinde Kürt vatandaşlarımız da vardır. Yani Kürt vatandaşlarımızı katleden PKK'dır, ona söz söylemenizi isteriz. Ben üzüldüm, çok üzüldüm. Yani size, arkadaşlar, size bununla ilgili söz verdiğime gerçekten üzüldüm.

Evet, ben teşekkür ediyorum.

CEYLAN AKÇA CUPOLO (Diyarbakır) - Benim konuşma hakkım vardır.