Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
Konu | : | 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/276) ve 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/274) ile Sayıştay tezkereleri a) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı b) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu c) Karayolları Genel Müdürlüğü ç) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü d) Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ) |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 23 .11.2023 |
EVRİM KARAKOZ (Aydın) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri, Sayın Bakan; Meclis Başkanlığımıza Selçuk-Ortaklar-Aydın kara yolu üzerinde bir önerge vermiştim. Önergeme altmış bir gün sonra cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Cevabınızda "44,4 kilometrelik yolun 13 kilometresi bitümlü sıcak karışım, 23,5 kilometresi sathi kaplama olmak üzere toplam 36,5 kilometresi yapıldı." demişsiniz, 5 kilometrelik yolun ise yıl sonuna kadar tamamlanacağını söylemişsiniz. Söylediğiniz işleri topladığımda 41,5 kilometre olduğunu gördüm ancak bu yol 44,4 kilometre. Yolun 4,9 kilometrelik kısmı buharlaşmış durumda.
Sayın Bakan, bu yolu yoğun olarak kullanan İncirliova, Germencik ve Kuşadası'nda yaşayan vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşıyor. Yeni kazalar, can ve mal kayıpları yaşanmadan bir an önce bu yol bitirilmelidir. 2013 yılında ihalesi yapılan Selçuk-Ortaklar-Aydın kara yolu nasıl olur da on yıldan bu yana bitirilemez! Sayın Bakan, bu yol neden bitmiyor? Siz 2013-2018 yılları arasında Karayolları İzmir 2. Bölge Müdürü olarak görevdeydiniz. Bu süre içinde bu yolun bitirilmesi için Bakanlıktan hangi çalışmaların yapılmasını istediniz? Ne yazık ki Aydın kamu yatırımları bakımından hak ettiği değeri alamıyor. Bakın, Aydın-Denizli otoyolunun Kuyucak-Denizli arasındaki 80 kilometrelik bölümü bitirildi ve geçtiğimiz günlerde trafiğe açıldı. Az önce Denizli Vekilimiz yoldaki eksiklik ve aksaklıklardan bahsetti. Kalan kısmın da 2024 yılında tamamlanacağı iddia ediliyor. Dönemin Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu yap-işlet-devret modeliyle 2020 yılında yapımına başlanan yolun yatırım maliyetinin 699 milyon euro olduğunu, yapan firmanın bu otoyolu on yedi yıl işleteceğini ve karşılığında yapım, bakım ve işletme bedeli olarak 1 milyar 549 milyon euro garanti para alacağını söylemişti. 140 kilometrelik yolu baştan başa geçmenin 5-7 euro arası olacağı söyleniyor ancak açılan kısımda şu anda bedel 95 lirayı bulmuş durumda. Sözleşmenin imzalandığı tarihte euro 8 liraydı, bugün 30 liraya dayandı, yarın kaç lira olacağını kimse bilmiyor. Şirket bu yolu on yedi yıl işletecek ve karşılığında 1 milyar 500 milyon euronun üzerinde para alacak. Yolun maliyeti ise 699 milyon euro. Bu yol devlet imkânlarıyla yapılsaydı bu garanti para şirketlere ve faizlere verilmeyecekti. Maalesef geldiğimiz noktada yap-işlet-devret modeli müteahhit için yap-işlet-gelen dövizlere şükret, vatandaş için ise ekonomi düzelecek-sabret modeline dönüşmüştür.
Sayın Bakanım, Çıldır Havalimanı... Sayın Cumhurbaşkanı ve AKP'nin temsilcileri her fırsatta Aydın Çıldır Havalimanının sivil kullanıma açılacağından bahsederler ama sadece bahsederler. Kaç seçim geçti, kaç bahar geçti, kaç ömür geçti; bugün gelinen noktada Çıldır Havaalanı hâlâ sivil uçuşlara açılmadı. Vallahi ayıptır, gerçekten günahtır. Bu havaalanını bir an önce uçuşlara açın.
Her seçimde bölgemizin AKP'li vekilleri Aydın'a müjdelerle gelir. Bunlardan bir tanesi de Güllük demir yolu. Geçtiğimiz yıl dönemin Bakanlığı tarafından "2053 Yılı Ulaştırma Lojistik Ana Planı'nı, otuz yıllık geleceği bugünden tasarlıyoruz." sözleriyle açıkladılar. Yıllardan beri Çine üzerinden Güllük'e demir yolu hattı talebi var ancak Denizli, Aydın, Çine, Yatağan ve Milas için hayati öneme sahip olan Güllük demir yolu projesi maalesef Bakanlığınızın 2053 yılı planlarında yok. Sanayicilerin sabırsızlıkla beklediği bu demir yolu için AKP iktidarı her seçim öncesi etüt ve fizibilite çalışmasına başlandığını müjdeliyor olsa da bugün gelinen noktada bu konuyla alakalı ortada yine hiçbir şey yok. Ayrıca, Selçuk-Aydın-Denizli arasındaki mevcut demir yolunun çift hatlı hâle getirilmesinin planlandığı AKP'li vekiller tarafından dile getirilmiş olsa da bize sunulan belgelerde böyle bir projenin olmadığını da gözlemliyoruz. Bu konuda, Sayın Bakanım, bir çalışmanız, bir planınız ve bir programınız var mıdır?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN MEHMET MUŞ - Buyurun lütfen.
EVRİM KARAKOZ (Aydın) - Ayrıca, iktidarınızdan önce yapılmış, tamamlanmış ve açılmış olan Aydın-İzmir Otobanı da kamu kaynakları kullanılarak yapılmıştır; yap-işlet-müteahhidi zengin etme metoduyla yapılmamıştır. Bu otobanın özelleştirme kapsamı içinde olduğu iddiaları mevcuttur. Bu iddialar doğru mudur?
Bakanlığınızın bütçesinin hem ülkemize hem milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
Teşekkür ediyorum.