| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/276) ve 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/274) ile Sayıştay tezkereleri a)Tarım ve Orman Bakanlığı b)Orman Genel Müdürlüğü c)Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ç)Türkiye Su Enstitüsü d)Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 13 .11.2023 |
SEYDİ GÜLSOY (Osmaniye) - Afiyet olsun Sayın Başkanım.
Sayın Başkanım, Sayın Bakanım, Komisyonumuzun değerli üyeleri, çok kıymetli bürokratlar ve değerli basın mensupları; sizleri saygıyla selamlıyorum.
Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılı kesin hesap görüşmeleri ve 2024 yılı bütçesinin milletimize ve ülkemize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum. Türkiye Yüzyılı'nın Türk çiftçisinin ve Türk tarımının yüzyılı olacağına inanıyorum.
Üç tarafı denizlerle çevrili ve dört mevsimi yaşadığımız cennet vatan ülkemiz için tarım büyük öneme sahiptir. Gerek iklimi gerekse verimli topraklara sahip olmamız sebebiyle ülkemiz tarımsal ürün çeşitliliği bakımından zengin bir coğrafyadadır.
Çukurova bölgesinde bulunan ilimiz, eski adıyla Cebelibereket, sahip olduğu 1 milyon 280 bin hektar bereketli tarım arazisiyle geçimini ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. İlimiz Osmaniye'de yetişen tarım ürünleri olarak tarla tarımında yer fıstığı, mısır, soya ve ayçiçeği; meyve grubunda zeytin ve narenciye; sebze grubunda ise turp ve bamya önce çıkmaktadır. İlimiz, tarımsal üretim grubunda, turp üretiminde ülkemizde, Türkiye'de 1'inci, yer fıstığında 2'nci, soyada 4'üncü, bamyada 7'nci, zeytinde 11'inci sıradadır. İlimizin simgesel ürünü olan yer fıstığının ülke genelindeki ticaretinin yaklaşık 90'ı ilimizde yapılmaktadır. Son yirmi yılda Tarım ve Orman Bakanlığımızca ilimize birçok farklı kalemde olmak üzere 830 milyon lira destekleme ödemesi yapılmıştır. Sulanan alan olarak tarım arazilerinin yüzde 55'i sulansa da Kadirli Savrun Barajı ve Düziçi Çatak Barajı'nın yapılması ilimizin tarımsal üretimine büyük katkı sağlayacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi, Uzman Eller Projesi ve Birleşmiş Milletler destekleme projeleri ilimiz ve ülkemiz tarımsal altyapısına önemli katkılar sunmaktadır, bu desteklerin artarak devam ettirilmesini temenni ediyorum.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2023 yılları arasında Osmaniye'ye toplam 1,09 milyar lira yatırım yapılarak 71 adet tesis hizmete alınmıştır. Bu tesisler içerisinde 2 adet içme suyu tesisinden yıllık 0,01 milyon metreküp içme suyu ve kullanma suyu temin edilerek 1.417 kişiye içme suyu ve kullanma suyu sağlanmıştır. 2 adet barajla depolama kapasitesi 106,7 milyon metreküp hacme ulaşmıştır. 2 adet göletle gölet depolama kapasitesi 1,1 milyon metreküp hacme ulaşmıştır. 12 adet sulama tesisiyle toplam 116.190 dekar arazi sulamaya açılmıştır ve yıllık 581 milyon zirai gelir artışı sağlanmıştır. 40 adet taşkın koruma tesisiyle 32.910 hektar arazi taşkınlardan korunmuştur. 11 adet HES tesisiyle yıllık 510 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerjisi üretimi sağlanmıştır. 1 adet atık su arıtma tesisiyle günlük 70 bin metreküp atık suyun arıtılması sağlanmıştır.
Sayın Başkan, değerli üyeler; Hükûmet olarak 2023 yılında 6 Şubat depremleri kapsamında Osmaniye'miz de bu arada depremden etkilenen iller arasındaydı bu illere yapılan destekler: 1,5 milyar lira yem desteği, 850 milyon canlı hayvan alım desteği, 150 milyon lira beslenme amaçlı şeker yardımı desteği -bu, arıcılık kapsamında olan, arıcılarımızla alakalı- olmak üzere toplam 2,5 milyar lira tutarında destek sağlanmıştır. Ayrıca, ek bütçe kapsamında çiftlerimizin tarımsal sulama amaçlı su kullanım hizmet bedelini desteklenmesi amacıyla 4,5 milyar lira ödenek tahsis edilmiştir.
Sayın Başkan, değerli üyeler; Hükûmet olarak en büyük gayelerimizin biri, ülke tarımımızı geliştirerek çiftçilerimizin ve milletimizin refah seviyesini artırmaktır. AK PARTİ iktidarı olarak göreve geldiğimiz günden bugüne kadar çiftçilerimize vermiş olduğumuz destekler ve tarım alanındaki yatırımlarımızla tarım ürünleri ihracatımız artarak millî gelirimizin büyük kısmını oluşturmaktadır. Dünyanın önde gelen tarım ihracatı yapan ülkeleri arasında bulunmaktayız.
2024 yılı bütçemizde tarıma ayrılan toplam kaynağı 384 milyar liraya çıkartıyoruz. Bu kapsamda, tarımsal destek programlarımız için 91,6 milyar lira, tarım sektörü yatırım ödenekleri için 100,6 milyar lira, tarımsal kredi, sübvansiyon, müdahale alımları, tarımsal KİT ve ihracat desteklemesi için de 191,8 milyar lira kaynak ayırıyoruz.
Tarımsal hasıla 2002'de toplam 36,9 milyar iken, 2022 yılında 972,3 milyar liraya çıkmıştır. Dünya Bankası tarımsal hasıla verilerine göre, ülkemiz, Avrupa'da 2002 yılında 24,5 milyar dolarla İtalya, Fransa, İspanya'nın arkasında 4'üncü sıradayken, 2022 yılında 58,6 milyar dolarla 1'inci sırada yer almıştır. Bitkisel üretimimiz 2002 yılında 98 milyon ton iken, 2022 yılında yüzde 31 artışla 128 milyon tona ulaşmıştır. Çiftçilerimizin gayretli çalışmaları ve Hükûmetimizin çiftçilere destek ve yatırımları sayesinde sebze ve meyve üretiminde Avrupa'da 1'inci sıradayız. Son yirmi yılda oluşturduğumuz güçlü altyapı sayesinde gıda tedarikinde sorun yaşamayan, kendi kendine yeterlilik oranı yüzde 140 olan bir ülkeyiz. 2002 yılında sadece 5 ürüne prim desteği verilirken, 2023'te tam 18 ürüne prim desteği sağlıyoruz. 2003 yılından günümüze kadar mazot, gübre, fındık, çay primi, buğday ve diğer hububat primi; yem bitkileri, su ürünleri, arıcılık ve bal; buzağı, küçükbaş hayvan, organik tarım, kırsal kalkınma, tarım sigortası, sürü yöneticisi istihdamı, lisanslı depoda ürün depolama, tarımsal sulama elektrik desteği, dane zeytin gibi birçok destek unsuru hayata geçirilmiştir.
Çiftçilerimizin üretim maliyetinin azaltılması amacıyla mazota, gübreye ve tohuma önemli destek sağlıyoruz. 2005 yılından başlayarak 2022 yılı sonuna kadar sertifikalı tohumluk ve fidan kullanan çiftçilerimize, tohum ve fidan üretimi yapan kuruluşlarımıza 3,6 milyar lira destek sağladık. Hayvansal üretime yönelik yem bitkisi, süt, buzağı, koyun, keçi, arıcılık gibi birçok kalemde destek veriyoruz. 2002 yılında 83,2 milyon lira olan hayvancılık destekleri 2023 yılında ek bütçeyle birlikte 13,1 milyara çıkmıştır. Hayvancılığa verdiğimiz bu desteklerle, 2002 yılında 9,9 milyon baş olan büyükbaş hayvan sayımız 2023 yılının ilk döneminde yüzde 66 artışla 16,7 milyon başa, 2002 yılında 32 milyon baş olan küçükbaş hayvan sayımız 2023 yılının ilk döneminde yüzde 67 artışla 53,3 milyon başa yükselmiştir. Hayvansal et ve süt üretimimiz 2002 yılında 9,9 milyon ton iken 2022 yılında yüzde 165 artışla 26,2 milyon tona ulaşmıştır. 2002-2022 döneminde toplam süt üretimi 8,4 milyon tondan 21,6 milyon tona, kırmızı et üretimi 779 bin tondan 2,2 milyon tona, beyaz et üretimi 696 bin tondan 2,4 milyon tona çıkmıştır.
Sayın Başkan, değerli üyeler; ülkemiz son yirmi yılda orman varlığını artıran ülkelerden biri olup 2002 yılında 20,8 milyon hektar olan orman alanımız 2022 yılının sonu itibarıyla 23,2 milyon hektara ulaşmıştır, inşallah, bu yıl sonuna kadar da 24,4 milyon hektar orman alanına ulaşacağız. Orman yangılarıyla mücadelede hava ve kara araçları son teknolojiyle hazır duruma getirilmiştir. Ormanlarımız 776 kuleden yirmi dört saat gözetlenmektedir. Yerli ve millî insansız hava araçlarımız Tarım ve Orman Bakanlığımızın filosuna katılarak orman yangınlarını erken tespit ve erken müdahale imkânımız artmıştır. Bu sayede, yangınlara müdahale süremiz kırk dakikadan ortalama on bir dakikaya kadar düşürülmüştür.
Sayın Başkan, Sayın Bakanım, Plan ve Bütçe Komisyonunun değerli üyeleri; sözlerime son verirken Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve bağlı kurumlarımızın 2024 yılı bütçelerinin aziz milletimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.
Sizleri saygıyla selamlıyorum.