Komisyon Adı | : | (10/ 5,6,8,22,58) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
Konu | : | Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever'in, yürüttükleri su yönetimi faaliyetleri, bu faaliyetlerin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörüne etkileri, gözlemledikleri sorunlar ve çözüm önerileri hakkında sunumu |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 09 .11.2023 |
EYLEM ERTUĞ ERTUĞRUL (Zonguldak) - Teşekkür ediyorum.
Sayın Genel Müdürümüze de bu sunum için teşekkür ediyoruz.
Şimdi, öncelikli olarak şu su kullanım oranıyla ilgili sorularım olacak yani bu miktarlarda Türkiye'de bölgesel anlamda bir çalışma var mı? Yani mesela "Batı Karadeniz'de şu kadar, Doğu Anadolu'da bu kadar..." gibi. Onunla ilgili rakamlar varsa, kıyaslama açısından onları öğrenebilirsek bizim için en azından hangi bölgede daha fazla bunlara izin verilebileceği yönünden bir fikir oluşturacaktır diye düşünüyorum.
Bir sorum da şununla ilgili olacak: Bu atık su ve işte gri suların tekrar arıtılarak kullanılmasından bahsettik. Bunları tarımda kullanıyoruz. Sizce bunlar kafes balıkçılığında kullanılabilir mi veya iç suda yapılan üretimlerde kullanılabilir mi? Bunları belli bir noktada toplayarak -çok sistemini bilmiyorum açıkçası, hani nereye veriyoruz tekrar, nasıl yapıyoruz- bunlara ayrı, bunları toplayacak şekilde bir sistem yapsak bölgesel olarak ve o bölgede üretimleri teşvik etsek belki arıtılmış suyu daha fazla kullanarak hazır mevcut tatlı su miktarımızı daha çok içme ve tarıma doğru yönlendirebiliriz diye düşünüyorum.
Şimdi, yetiştiricilerin eğitilmesinden bahsettiniz. Bunun çok çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hem iç suda hem denizlerimizde yapılan üretimde mutlaka ve mutlaka hem firma sahiplerinin hem çalıştırılacak personelin özellikle sürdürülebilir üretim adına ciddi şekilde eğitime tabi tutulmasını düşünüyorum, buna değindiğiniz için teşekkür ediyorum.
Bir diğer sorum gene Başkanım gibi kafes balıkçılığıyla ilgili olacak. Şimdi, daha önce yapılan sunumlarda açıkçası kafes balıkçılığı belki olduğundan biraz daha masum bir şekilde anlatılmış olabilir. Tabii, eskiye göre şöyle şeyler var: İşte, artık yem çok pahalılandı, yemlerin içerikleri değiştirildi yani artık hayvanların dışkısını azaltacak şekilde, maksimum verim alınabilecek şekilde yemler üretildi. Fakat siz de bundan bahsettiniz, bulunduğu yerde kirlilik olacağını ifade ettiniz kafes balıkçılığının. Bunlarla ilgili belli bir oran verebilir misiniz bize? Mesela "Atılan yemlerin şu kadarı tüketiliyor, bir bölümü kalıyor." gibi. Bunların özellikle durgun sularda yapılan üretimde çok çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için de.
Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.