Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
Konu | : | Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/1669) |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 12 .10.2023 |
ÜMİT ÖZLALE (İzmir) - Teşekkürler Sayın Başkan.
İlk önce, Türkiye'nin bu sosyal güvenlik problemi ve emeklilerimizin problemi son dönemde ortaya çıkmadı, AK PARTİ öncesinde de çok ciddi yapısal hatalar yapıldı. İnsanlar 35 yaşında, 40 yaşında emekli edildiği için bugün geldiğimiz noktada, demografik fırsat penceresinden çıktığımız bu dönemde 16 milyon emekli vatandaşımız var.
İlk önce bir konuyu vurgulamak gerekiyor, burada bir gerçeği vurgulamak gerekiyor: Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminin ilk olarak alarm verdiği zamanlar 90'lı yıllardır. Siz, insanları 35-40 yaşında emekli ederseniz ve ondan sonra o vatandaşımız -tabii ki Allah uzun ömür versin- benim babam gibi otuz-otuz beş sene boyunca emekli maaşı almaya devam ederse bir yerden sonra sosyal güvenlik sistemi çöker.
Dolayısıyla ben, artık bayram harçlığı niteliğini taşıyan bu çözümlerin çok palyatif olduğunu, insanların gözünü boyadığını, hiçbir şekilde bizim sosyal güvenlik sistemimizi ve emeklilerimizin sorunlarını çözebilecek nitelikte olmadığını düşünüyorum.
Bununla beraber, benden önce konuşan değerli vekillere de katılıyorum. Burada, çalışmak zorunda kalan emekli vatandaşlarımızı bu ikramiyenin dışında tutmak gerçekten hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmıyor. Yani 5 bin lira vererek kur korumalı mevduat sisteminin onda 1'i maliyetiyle siz herkesi kapsayabilirdiniz.
Dolayısıyla burada, eğer siz kayıt dışı çalışan bir emekli vatandaşımızsanız o ikramiyeden yararlanabiliyorsunuz. Geliri iyi olan, iki üç tane gayrimenkulü olup iyi bir kira geliri olduğu için çalışmak zorunda olmayan bir emekli vatandaşımızsanız bu ikramiyeden yararlanıyorsunuz fakat çalışmak zorunda kalan dar gelirli bir vatandaşsanız bu ikramiyeden yararlanamıyorsunuz. Bence o, hakkaniyet ilkesiyle de mutlaka çelişiyor.
Bunun dışında birkaç şeyi daha söylemek lazım. Biz burada emeklilerimizin problemlerini ve sosyal güvenlik sisteminin problemini detaylarıyla konuşacağız. Eğer bu sistemi gerçekten iyileştirmek istiyorsanız yani AK PARTİ'li arkadaşlarım bunu iyileştirmek istiyorsa iki tane soruya iki tane çözüm olması gerekiyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN MEHMET MUŞ - Sayın Özlale, buyurun lütfen, devam edin.
ÜMİT ÖZLALE (İzmir) - Bir, enflasyonu kalıcı olarak düşürmek lazım. Biraz önce Sayın Ağbaba çok doğru bir şey söyledi, Sayın Şimşek çok üzücü bir açıklama yaptı. Bugün, ücretleri düşürerek enflasyonla mücadele edemezsiniz. Bakın, emeğin millî gelir içerisinden aldığı pay tarihimizin en düşük seviyesinde. Ücretleri daha ne kadar düşürmeyi düşünüyorsunuz? Ücretleri düşürerek ve böylelikle talebi daraltarak, insanları iyice yoksullaştırarak enflasyonu düşüremezsiniz. Enflasyonu düşürmenin çok daha zor ama yapılabilir yolları vardır, verimliliği artırırsınız. Firmaların kârlarına bakınız, borsada kotasyona tabi olan firmaların kârlılıklarına bakınız; ÜFE enflasyonunun üstünde kâr yapıyorlar, kâr elde ediyorlar. Dolayısıyla, bugün, eğer gerçekten enflasyonu düşürmek istiyorsanız en son yapmanız gereken şey zaten tarihin diplerine varmış olan ücretleri düşürmek olur. Böylelikle enflasyonu düşürmediğiniz gibi, aynı zamanda, başka toplumsal problemlere de yol açmış olursunuz. O bakımdan, enflasyonu düşürmek istiyorsanız lütfen ama lütfen ücretler tarafında başka bir şeye bakın.
Ha, ikinci taraf da şu: Bu sosyal güvenlik sistemini çözmek istiyorsanız yeni ve nitelikli ve kayıtlı istihdam yaratmanız lazım. O tarafta da maalesef çok doğru düzgün işler yapılmıyor. Kayıtlı istihdam değil de daha çok kayıt dışı istihdamın, kayıt dışılığın özendirildiği bir dönemden geçiyoruz. Mesela, bu bana göre Türkiye'nin en büyük millî güvenlik problemi olan düzensiz göçün ortaya çıkardığı şeylerden bir tanesi de özellikle kalifiye olmayan işlerde kayıt dışılığın özendirilmesidir. Bundan vazgeçilmediği sürece önümüzdeki dönemde Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemi maalesef çok daha kötü bir noktaya gidecektir.
Yani bir, hayat pahalılığını düşürmeniz lazım ve bunu ücretlere dokunmadan yapmanız lazım.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ÜMİT ÖZLALE (İzmir) - Bitiriyorum Sayın Başkan.
BAŞKAN MEHMET MUŞ - Buyurun lütfen.
ÜMİT ÖZLALE (İzmir) - İkincisi ise, önümüzdeki dönemde yeni, nitelikli ve kayıtlı istihdam yaratmamız lazım. Önümüzdeki haftalarda bütçe gelecek, üzerinde en fazla durmamız gereken konu budur. Türkiye'nin temel problemidir. Kayıtlı, yeni, nitelikli istihdamı biz Türkiye'de nasıl yaratacağız?
Teşekkürler, sağ olun.