KOMİSYON KONUŞMASI

ERTUNÇ ERKAN BALTA (Artvin) - Çok kısa Başkanım.

Aslında Mustafa Demir Başkanım böyle bir yerin yönetimi açısından bu düzenlemenin neden gerekli olduğunu iyi izah etti. O yüzden, o konuda tekrara düşmek istemiyorum.

Ben 3 tane doğal millî parkın olduğu bir ilin milletvekiliyim; Sahara Millî Parkı, Hatila Millî Parkı, Kafkasör bölgesi ve Kaşgar bölgesi. Yine, doğal parkların olduğu ve doğal değerler, turizm değerleri açısından da flora çeşitliliği bakımından da... Mesela, biz, Uludağ'ı önemli bir turizm merkezî olarak biliyorduk, noktası olarak biliyorduk ama Uludağ'ın aynı zamanda doğal açıdan da bu kadar değerli bir yer olduğunu, endemik türlerin olduğunu, korunması gereken doğal değerlerinin çok fazla olduğunu bu vesileyle öğrenmiş olduk. Bunları da çok önemseyen birisi olarak, elbette ki böyle bir düzenlemenin ona fırsat vermesini biz de arzu etmeyiz. O noktada, arkadaşların eleştirilerine, daha doğrusu endişelerine katılıyorum ancak ben bu tür yerlerin... Bakın, dün otelciler adına buraya gelen arkadaş, orada 5 bin tane yatak kapasitesi olduğundan bahsetti. Oradaki yapılaşma, Millî Parklar, şayet burayı iyi koruyor idiyse bugüne kadar zaten bu yapılaşma o Millî Parklar döneminde olmuş. Dolayısıyla şu ortaya çıkıyor ki Millî Parklar, buranın korunmasına da güzel taraflarıyla, iyi taraflarıyla geliştirilmesine de elvermiyor. Ben Artvin'deki bazı millî park bölgelerinde -ki 2 milyon turistin geldiğinden, 2 milyon insanın oradan yararlandığından bahsedildi dün; o kadar yoğun insan akımının olduğu yerler de değil- orayı korumak için gerekli olan çok basit tedbirleri almak için bile yıllarca mücadele ettiğimi biliyorum. Yani bırakınız orayı böyle tahrip edecek, korunması için... Faraza, işin bir tarafında DSİ, bir tarafında orman bölge müdürlüğü, bir tarafında Turizm Bakanlığı; bu tür yerlerin doğru idare edilebilmesi için... Ve orada istemesek de 5 bin yatak kapasitesi olan ciddi bir yapılaşma, ciddi bir turizm potansiyeli oluşmuş. Bunun yönetilmesi, klasik kurumlarımızla, o kurumlara verilmiş yetkilerle... Ve Millî Parkların yaklaşımını söyleyeyim: Millî Parklar sadece yasaklar... Yani, bunu yapmayın, onu yapmayın der.

BAŞKAN TAHİR AKYÜREK - Toparlayalım.

ERTUNÇ ERKAN BALTA (Artvin) - Dolayısıyla buradan doğru bir şekilde hem insanımızın istifade edebilmesi hem de oradaki doğal değerlerin korunabilmesi açısından bu tür bir düzenlemenin faydası olacağına inanıyorum.

Teşekkür ediyorum.