| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/286) ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/285) ile Sayıştay tezkereleri a) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, b) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu c) Karayolları Genel Müdürlüğü d) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü e) Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 6 |
| Tarih | : | 21 .11.2022 |
YILDIRIM KAYA (Ankara) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Sayın Bakan, sayın bürokratlar; hepinize saygılar sunuyorum, hoş geldiniz.
Umarım bütçeleriniz Ankara'ya da bir hizmet yapar.
Sayın Bakanın hâlâ belediye başkanlığında gözü var sanırım. Belediye başkanlarıyla yarış etmekten kendini bir türlü alıkoyamıyor; İstanbul'la yarış ediyor, Ankara'yla yarış ediyor. Sayın Bakan, şöyle düşünün: Bir başkent düşünün, o başkentin havaalanına metro yok. Şimdi, Melih Gökçek döneminde "Sen bu metroyu yapma, biz yapacağız." dediniz ama şu ana kadar metroya dair en ufak bir adım atmadınız.
Sayın Bakan, Mansur Yavaş sizden talep ediyor, buradan çok açık net bir şekilde çağrı yapıyorum: Ya, yapın ya da bırakın biz yapalım. Zaten bıraksanız da sizin zamanınız yetmeyeceği için biz şimdiden hazırlıklara başladık, Ankara'da sizin de havaalanına gideceğiniz bir metronuz olacak. Sevgili milletvekilleri, siz de havaalanına giderken arabanıza değil, metroya binerek gideceksiniz; bunu bizim iktidarımızda biz gerçekleştireceğiz. Sayın Bakan, büyükşehir belediye başkanlarıyla yarışmayı bir kenara bırakın, hizmete kendi Bakanlığınızda devam edin.
Sayın Bakan, bugün Ankara'da Servisçiler Odasını ziyaret ettim. Servisçilerin, otomobilcilerin, halk otobüsçülerinin büyük bir kesimi araç alımında ciddi sorunlar yaşandığını söylüyorlar; taşıt pulunda, hem trafik sigortasında hem de kaskoda ciddi problemleri olduğunu söylüyorlar. Bu konuda, taşıt alımı konusunda özellikle servisçilere yardımınız öğrencilerimize, öğretmenlerimize katkınızın da yolunu açacak. Nedeni şu: Taşımalı eğitim ne yazık ki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında çok yaygınlaştı ama servisçilerin olanakları olmadığı için sağlıklı bir taşımadan da bahsetmek mümkün değil.
Sayın Bakanım, bunları yapmıyorsunuz anladık ama Bakanlığınızda çalışan, örgütlü olan, KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikasının yöneticilerinden 17'sini sürgün ettiniz. Mahkeme kararıyla bu 17 sürgünün 16'sı iade oldu, eski yerlerine geldi. Şimdi, belli ki hukuksuz bir atama yapıyorsunuz, hukuksuz bir sürgün yapıyorsunuz. Ben sürgün yaşamını çok iyi bilirim, öğretmenlik yıllarımda çok sürgün yedim. Sürgün ağacının meyvesi tatlı olur, onlar asla bu mücadeleden vazgeçmezler; sürgün anlayışınızdan vazgeçin. Bir tek kişi mahkemeden dönemedi, Malatya'da çalışıyor. Ayrıca, Birleşik Taşımacılık Sendikasının Merkez Yönetim Kurulu Kadın Haklarından Sorumlu Üyesi Begüm Özyönüm Alsancak'tan Biçerova'ya sürgün olmuş, "C" bölümünden maaş alması gerekirken "D" şıkkına indirilmiş, hak kaybı var. Rıza Ercivan Bahçeköy'e sürgün edilmiş, Erhan Kazan Eskişehir'den Yozgat Yerköy'e sürgün edilmiş, eşi Eskişehir'de öğretmen. Ya Allah'tan korkun, aile birliğini bozmaya hiçbirimizin hakkı yok. Şimdi, Yerköy'de çalışması ile Eskişehir'de çalışması arasında Bakanlığımıza ne gibi zarar verebilir bu çalışanlar? Bu emekçilerin haklarını yerine getirmeniz sizi büyütür, sizi küçültmez. Bir de Sayın Bakan, yazılıda 100 puan almış ve 98 puan almış iki tane somut örnek var, bu iki örneği de mülakatta elediniz. Şimdi, yazılıda -başarısız olsa- tam puan almış, 100 puan, bir başkası da 2 puan eksik ve 98 puan almış ama bu insanları siz mülakatta elemişsiniz, eleme gerekçenizi de şu ana kadar açıklamamışsınız. Eğer siz KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikasıyla kol kola, omuz omuza verirseniz o çalışmayan trenleriniz, hizmet görmeyen ekipleriniz daha sağlıklı hizmet görecek.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Son yarım dakikanız.
YILDIRIM KAYA (Ankara) - Gelin, bu sürgün anlayışınızdan bir an önce kurtulun, kendinizle yarışın, belediyelerle yarışmaktan vazgeçin.
Son olarak şunu söylüyorum: Ankara'da biz Esenboğa'ya metroyla gitmek istiyoruz, bunu hayal dahi etmemişsiniz; sizin hayal edemediğinizi Mansur Yavaş gerçekleştirecek ama yolunu açın, kapatmayın yolu; yolu kapatıyor, yol vermiyor...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - Bugüne kadar Mansur Yavaş'ın bir tane projesini gösterin...
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Sayın İbrahim Kaboğlu, buyurun lütfen.
YILDIRIM KAYA (Ankara) - Mansur Yavaş'ı Türkiye konuşuyor.
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - Ankara'da hangi projeyi hayata geçirdi? Bir tane proje gösterin ya!
SÜLEYMAN GİRGİN (Muğla) - Mansur Yavaş hizmete devam edecek...
YILDIRIM KAYA (Ankara) - Belki hayal edemiyorsunuz ama Türkiye görüyor.