KOMİSYON KONUŞMASI

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Çok teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Çok kıymetli milletvekili arkadaşlarım, çok Saygıdeğer Bakanım, Kıymetli Bakan Yardımcılarımız, yargımızın çok saygıdeğer mensupları, değerli basın mensupları; ben de hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

Sayın Bakanım, bütçenizin hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum.

Güzel ve kapsamlı bir sunum yaptınız, size teşekkür ediyoruz, ekibinize teşekkür ediyoruz.

Tabii, konuşmamın başında, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen hain terör girişimini şiddetle kınadığımı ifade ediyorum ve ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. İnşallah, bu tip terör girişimleri son bulur ve bunları ülkemizde himaye eden, bunların yanında duran, bunlara yaklaşanlar da vazgeçmiş olurlar bu tutumlarından.

Değerli arkadaşlar, burada, yaklaşık iki haftadan beri bir tartışma yürütüyoruz. Özellikle, ferah, feza bir zeminde tartışma yapıyoruz, münazara yürütüyoruz. Tabii, burada, sabahleyin bir kadın hatibimiz -niye "kadın" diyorum? Çünkü kadının bizim için çok hassas, çok ulvi bir birey olduğunun özellikle altını çizerek ifade etmek istiyorum- yakışmayan bir tavırla, yakışmayan bir üslupla burada düşüncelerini ifade etmeye çalıştı. Hakarete varan, küçümseyen, haddi aşan bir tarzla özellikle, hiç doğru olmayan bir tutum ve davranışla AK PARTİ hükûmetlerine ve Sayın Bakanımıza karşı davranışlarını şiddetle kınadığımızı, kabul etmediğimizi ve kötü sözün de sahibine ait olduğunu buradan bir kere daha ifade etmek istiyorum. Tabii, eleştirebilirsiniz, eleştiri en doğal hakkımız ama bunu hakarete varan oranlarda yaparsanız buradaki bütün insicamı bozmuş olursunuz, dolayısıyla bunu belirtmekte fayda var.

Biz, AK PARTİ hükûmetleri olarak her alanda olduğu gibi yargı alanında da çok büyük işlere imza attık. Özellikle, ülkemizde yargı alanında son yirmi yılda, atılan adımlar çok yönlü ve kapsayıcıdır. Bugüne kadar hükûmetimiz, hep, bu nitelikteki çalışmaların ancak stratejik yönetim anlayışıyla gerçekleştirilebileceği düşüncesiyle hareket etti. Geride bıraktığımız yirmi yılda ülkemizin hukuk devleti vasfını güçlendirmek için önemli reformlara imza attığının da altını çizmek istiyorum. Reformlarımızın en önemli unsurlarını insan hak ve hürriyetleri, kadın hakları, çocuk hakları, adalet sistemimizin geliştirilmesi gibi başlıklar altında değerlendirebiliriz.

Bunun dışında, yine -özet olarak geçmek istiyorum- çok önemli düzenlemelerimiz oldu; özellikle, temel hak ve özgürlüklere ilişkin anlaşmaları iç hukukumuzun bir parçası hâline getirdik. İdarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri incelemek için Kamu Denetçiliği Kurumunu kurduk, kişisel verilerin korunması ve bilgi edinmeyi anayasal bir hak olarak düzenleyerek bunu da güvence altına almış olduk. Yine, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunu oluşturarak insan haklarının daha etkin korunmasını da sağlamış olduk. Sivil yargı, askerî yargı ayrımı ortadan kaldırıldı, yargıda birliğin teminini tesis etmiş olduk. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun hem çoğulcu kaynaktan seçilmesini hem de üyelerinin önemli bir bölümünün Meclis tarafından belirlenmesini sağlayarak Kurulun demokratik meşruiyetini de bu sayede artırmış olduk.

Ulusal Yargı Ağı Projesi'ni (UYAP)'ı hayata geçirerek teknolojik ve bilimsel gelişmeleri yargının hizmetine sunmuş olduk.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Son yarım dakikanız.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Uzlaştırmacılık ve arabuluculuk sistemini kurarak, taraflara kolaylık getiren alternatif çözüm yönlerini de yine uygulamaya sokmuş olduk.

İkinci derece yargılama yapan istinaf mahkemelerini yine ülkemize kazandırmış olduk. Aynı şekilde, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru imkânını tanıdık. Tabii, bunları çoğaltabiliriz, bunları artırabiliriz. Yüzlerce iyilik ve yüzlerce gelişme oldu yargı sistemimizde.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Son cümlenizi alalım.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Son olarak Sayın Bakanım, ben bir şeyi, özellikle bir ilçemizin çok ciddi anlamda talebi var, onu burada bir kere daha ifade etmek istiyorum. İzmir'imizin Kemalpaşa ilçesinin adliyeye ihtiyacı vardı. Bu adliyemizin ihalesi yapıldı, yer teslimi yapıldı fakat müteahhit fesih hakkını kullandı. Dolayısıyla şu an vatandaşlarımızın bizden buranın bir an önce yapılmasıyla ilgili talepleri var.

Ben bunu da Sayın Bakanım, sizin ve ekibinizin dikkatine sunuyor, bütçemizin hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum.