| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 24 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 06 .11.2014 |
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Değerli Başbakan Yardımcımız, bu Bank Asya'yla ilgili 14 Ağustos 2014 ile 14 Eylül 2014 tarihleri arasında işlem sırası kapalı kaldı. Bunun dayanağı olan bir rapor var mı, varsa bu raporu bize verebilir misiniz? Eğer böyle bir dayanak yoksa, bu işlem kapanma dayanağı yoksa bu ilgililerle ilgili ne tür işlem yapmayı düşünüyorsunuz?
Yine BBDK tarafından 68 ve 70'inci madde kapsamına alınan kaç tane banka var, varsa bunlar hangi bankalardır? Bu bankalar hangi nedenlerden dolayı 68'inci ve 70'inci madde kapsamına alınmıştır? Bank Asya'yla ilgili bugüne kadar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından alınan kararlar ve atılan adımlar nelerdir? Bank Asya'nın itibarını ve servetini zedeleyen, aynı zamanda mudileri zarara sokan ve buna dönük söylemler nedeniyle Bankacılık Kanunu açısından açıkça çiğnendiği hâlde, hukuka aykırı haksız fiillerle saldırıldığı hâlde bununla ilgili bugüne kadar ne tür işlemler yapılmıştır, yapılmamışsa bu sorulardan sonra yapmayı düşünüyor musunuz? Herhangi bir işlem yapıldıysa gerekçesi nedir, yapılmadıysa gerekçesi nedir?
Devlet zirvesindeki hesaplaşma nedeniyle ortaya çıkan ve hukuk güvenliği açısından bu tartışma, servet düşmanlığı acaba hukuki güvenlik ilkesini tehlikeye sokarak sermayenin kaçışını engellemez mi?
Amerika'da Ziraat Bankasının kara listeye alınıp alınmadığı hususunda basında haberler çıkmıştı. Güya "terör örgütlerine para aktardığı gerekçesiyle" denilmişti basında çıkar haberlerde. Bu doğru mudur, böyle bir soruşturma Amerika'da gerçekten başlatılmış mıdır? Bunun gerekçesi, doğrusu nedir?
İktidarın 17 Aralıktan sonra devlet eliyle bankayı batırma işlemi hukuka uygun mu? Neden bu konuda sessiz kalındı? Bu konuda Bank Asya'nın itibarını sarsıcı ve mudilerinin korunmaması bir suç teşkil etmez mi?
Ayrıntılı olarak cevap verirseniz sevinirim.
Teşekkür ederim, sağ olun.