| Komisyon Adı | : | ANAYASA KOMİSYONU |
| Konu | : | Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız ve Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül ile 91 Milletvekilinin; Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4284) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 23 .03.2022 |
ERDAL AYDEMİR (Bingöl) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; tabii ki önergemizde, temsilde adalet hususuyla, ilgili mutlak suretle bunun yasa taslağına eklenmesi açısından ülke barajının sıfırlanmasını yani barajsız bir seçim sistemiyle seçime gidilmesini teklif ettik. Bunun gerekçeleri de seçim sistemleri toplumdaki farklı dünya görüşlerine sahip partilerin, kadınların, gençlerin, çalışanların, farklı kimlik ve inançlara sahip yurttaşların, engelli bireylerin ülke yönetimine ve yasama faaliyetlerine adil bir şekilde katılmasını sağladığı ölçüde ülke ve kent sorunlarının çözümünde gerçekten araç olabilirler.
Toplumun özellikle yoksul, emekçi, mağdur ve ezilen kesimlerinin ülke ve kent yönetimine katılma mekanizmaları ne ölçüde adil ve demokratik ise o siyasal sistem o ölçüde meşrudur. Dolayısıyla ülke ve kent yönetimlerinin hangi toplumsal kesimler tarafından hangi yöntemlerle belirlendiği demokrasinin temel kriteridir. Yönetimlerin seçimle belirleniyor olması o sistemi demokratik ve meşru kılmamaktadır. Şu kadar ki seçim barajlarının olduğu ve sadece büyük partilere hazine yardımının yapıldığı, adayların genel başkanlar tarafından belirlendiği bir ülkede ne temsilde adaletten ne de demokratik bir sistemden ve meşru bir yönetimden söz edilemez. Yine, yakın tarihimizde, temsilde adaletin yerinde çok büyük haksızlıklara sebep olduğunu gösteren 2002 seçimleridir. 2002 seçimlerine 19 siyasi parti girmiş ancak Meclise sadece AKP ve CHP girebilmiştir. AKP oyların yüzde 34,28'ini alarak 363 milletvekiliyle, CHP ise oyların yüzde 19,38'ini alarak 178 milletvekiliyle Mecliste temsil edilirken -AKP'li temsilcilere de bir gönderme yapalım, burası çok önemli, altını çiziyorum- yurttaşların yüzde 47'sinin -bakın, arkadaşlar, yurttaşların yüzde 47'sinin- Mecliste temsili gerçekleşmemiştir. Bundan dolayı şu andaki mevcut hükûmet sisteminde yürütmede istikrar sağlanmış veya seçimlerde direkt yürütmenin başı olan Hükûmetin ve Bakanlar Kurulunun yegâne temsilcisi olan Cumhurbaşkanı zaten seçimle belirlenirken, aynı oranda adaletli bir temsilin özellikle de yasama Meclisine yansıması açısından, barajların olmaması, barajın sıfırlanması bu bakımdan, demokratik, hukuki, adil ve sandıkta kullanılan millet iradesinin yasama Meclisinde temsili bakımından hayatidir.
Bu gerekçelerden dolayı önergemizin kabulünü talep ediyoruz.