| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Komisyonun çalışma usul ve esasları hakkında görüşmeler |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 1 |
| Tarih | : | 25 .12.2015 |
ERHAN USTA (Samsun) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Ben de usulle ilgili olarak birkaç söz söylemek istiyorum.
Sayın Başkan, Sayın Bakan, değerli arkadaşlar; şimdi, gerçi siz de bir anlamda itiraf ettiniz, hakikaten bir torba yasa var önümüzde. Bu torba yasayla iş yapmak -yani biz bunu bürokrasideyken de gördük- cidden kurumlara da çok büyük zarar veriyor, Parlamento açısından da çok doğru bir şey değil, bundan vazgeçmemiz lazım.
Şimdi, yine diğer bir husus, geçici maddelerle işleri yürütme anlayışı burada da devam ediyor.
Yani, Sayın Başkanım, işte "Yılın sonu geldi, bunların yapılması lazım..." Bunlar bence bir mazeret değil. Bu geçici yasanın 31/12/2015 tarihi itibarıyla vaktinin dolduğu yasa çıkarken belli yani bunlar geçen yıl yapılmalıydı zaten. Ya, bu seçimler filan da bahane değil çünkü eğer bir öngörülebilirlik olsun istiyorsak biz işlerimizde yani kamu yönetimini düzgün yapmak istiyorsak bunları zamanında çıkarmamız lazım. Şimdi, maddenin bir tanesini 2008'den 2015'e kadar, yedi yıl götürmüşüz, bir beş yıl daha geçici maddelerle bunları uzatalım diyoruz. Bunlar doğru bir anlayış değil.
Şimdi, büyük ihtimal burada da yine kurum görüşleri alınmadı. Kanun teklifi, kanun tasarısı tartışmasında, bunun bir tasarı olması gerektiğini ben de düşünüyorum.
Şimdi, kurumların görüşünün alınmış olması lazım. Burada ciddi sorunlar çıkıyor. Bazı kurumlar bir konuyu getiriyor, diğer kurumlar ciddi ölçüde ona direnç gösterebiliyor veya uygulamada sorunlar çıkıyor, bunların görüşülmesi lazım veya birazdan bizim burada ihtiyacımız olduğunda bir kurum bu konuyla ilgili ne düşünüyor diye, büyük ihtimal burada kurumların birçoğu da hazır olmayacak.
Şimdi, diğer bir husus: Bir muhataplık sorunu var Hükûmet açısından. Yani Sayın Bakan buradaki 1 veya 2 tane maddeyle alakalıdır. Diğerleriyle ilgili biz Sayın Bakana ne soralım şimdi veya yani eleştirilerimizi nasıl gereği gibi yerine getirelim? Yani, Sayıştayla ilgili şimdi Sayın Bakan bize ne söyleyecek? Çünkü o konunun muhatabı değil. O zaman madem torba yasa getiriyorsunuz, bununla ilgili bütün bakanların buraya gelip burada hazır olması lazım. Yani, böyle bir yasa görüşmesi olmaz. O anlamda, usul açısından hatalarla dolu bir görüşmeye bu sabah itibarıyla başlamış oluyoruz.
Teşekkür ederim.