| Komisyon Adı | : | SANAYİ, TİCARET, ENERJİ, TABİİ KAYNAKLAR, BİLGİ VE TEKNOLOJİ KOMİSYONU |
| Konu | : | İstanbul Milletvekili Osman Boyraz ve 40 Milletvekilinin Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/3950) ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Raporu (S.Sayısı:287) (Genel Kurulda yeni ihdas edilen 2, 3, 4, 5, 6 ve 7'nci maddeler)(Tekriri müzakere) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 12 .12.2021 |
ÇETİN OSMAN BUDAK (Antalya) - Evet, şimdi, biraz önce Ahmet Bey benim konuşmam üzerine "Ya, bir kanun geliyor, belki burada, Komisyonda 2 maddede ihtilafa düşüyoruz ama çoğunluğunda olumlu görüşü veriyoruz, sonra da üç günde geçecek kanun, on beş gün de sürebiliyor." dedi. İlk önce ona şöyle bir cevap vereyim: Bu tek adam rejimine geçerken 18 maddede Anayasa değişikliği yapıldı ve Mecliste bütün söz hakları milletvekillerinden alındı, sözlü soru önergesi bile kaldırıldı. O zaman, yani, milletvekilleri kendi görüşlerini ifade edebilmek için her maddede de 1 önerge verip orada da söz hakkı almaya çalışıyorlar yani bu o kadar doğal ki. Burada, Komisyonda birçok şeyi konuşuyoruz ve özellikle de 12 kanunu ilgilendiren bundan önceki torba yasada biz birçok maddede olumsuzlukları anlattık. Olumlu olan bir tek TRT payının kaldırılması meselesi vardı. Onun dışında, TRT payının kaldırılmasının dışında -onu biz bir elma şekeri olarak gördük- hâlbuki bandrolleri de orada gündeme alalım, madem böyle bir güzellik yapacağız, halkın nefes almasını sağlayacağız, yüzde 2'lik bir şey bir şey fark etmiyor, 100 lirada 1 lira, 2 lira, bunları da kaldıralım falan dedik ve bunlar da dinlenmedi. Yani sonuç itibarıyla, burada konuşulanların birçoğuna, tamam, özellikle "Eyvallah." deniliyor gibi olsa da aslında düzeltilmesi gereken birçok konuda virgül, kelime bile değiştirmiyoruz -bakın, kelime ve virgül bile değiştirmiyoruz- o zaman da Genel Kurulda kendimizi ifade etme zorunluluğumuz doğuyor. O yüzden Ahmet Bey.
Şimdi, biraz önce, Sayın Ali Şeker dedi ki: "Yani sadece bir Komisyon Başkanının bunu Komisyona getirip çekilmesine karar vermesi doğru değil çünkü Genel Kurulda geçti." Sayın Başkan da dedi ki: "Yani bu İç Tüzük'te var." Fakat İç Tüzük'te şunu söylemiyor. "Komisyona gelir, bir kereliğine Komisyon karar verir ve çekilir." deniliyor. Demek ki sadece Komisyon Başkanına bu yetki verilmiyor. Ben bununla ilgili doyurucu cevap alamadığım için tekrar bunu soruyorum Sayın Başkan: Yani burada sadece Komisyon Başkanının getirmesi bir usul hatası mıdır?
Şimdi şunu da ifade edeyim, Abdullah Bey söyledi: "Daha düzenli hâle gelebilmesi için bunu çekiyoruz, çekiliyor yani bunu daha sonra ilgili komisyona göndeririz, komisyondaki yetkililer de bunları, komisyonun üyeleri de bunları daha doğru değerlendirir." Doğru, haklısınız ama burada zaten verilen bir hak var, bu hakkı koruyalım. Tekrar, bunu koruyalım, burada oylayalım. Korunsun.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Katılım yeterli değil zaten.
ÇETİN OSMAN BUDAK (Antalya) - Yeterli değil. Zaten bunu da bizim Grup Başkan Vekilimiz Engin Altay söylemiş: "Bunu 'ama'sız, 'evet'siz tamamen destekliyoruz bu hâliyle fakat sağlıkçılar, efendim, işte, röntgen cihazını kullananlar, hemşireler, bunların hepsine bunu verelim. Madem gelmiş bunu da verelim, yetersiz." demiş.
KADİM DURMAZ (Tokat) - 39 meslek grubuna...
ALİ ŞEKER (İstanbul) - 39 meslek grubu...
FAHRİ ÇAKIR (Düzce) - Sağlık çalışanlarının tümünü kapsamalı.
ÇETİN OSMAN BUDAK (Antalya) - Tümünü kapsamalı.
"Bunu da yapalım." demiş yani. "Yetmez. 'Ama'sız, 'evet'siz tamam diyoruz fakat bunları da yapalım." demiş. Şimdi bunlar yapılmadan, burada bunu da çekip verilen bir hakkı geri çekmek doğru değil. Tabii, biraz sonra Sağlık Bakan Yardımcımızdan dinleyeceğiz. Bunu getiren zaten Sağlık Bakanlığı. Sağlık Bakanı da bu müjdeyi verdi yani daha henüz kanun Genel Kurula gelmeden çıktı basın açıklaması yaptı, basın açıklamasının sonucunda da müjde verdi, bu müjde alınmış oldu. Şimdi iş barışını bozacak bir durum söz konusu. Sağlık Bakanlığı zaten bunu gönülden çalışarak getirmiş, sadece Maliye Bakanlığı buna karşı çıkmış.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Bir de değişti şimdi.
ÇETİN OSMAN BUDAK (Antalya) - Şimdi böyle bir konu gerçekten komik, trajikomik hâle geliyor. Madem bu geldi, biz bunu Genel Kurulda da geçirdik, tamam, bunu bu hâliyle koruyalım, diğerlerini de Sağlık Komisyonuna havale ediyoruz, orada tartışsınlar." diyelim. Bu kadar basit, bu kadar net.
Şimdilik söyleyeceklerim bunlar.
BAŞKAN ZİYA ALTUNYALDIZ - Çetin Bey, teşekkür ediyorum.
ÇETİN OSMAN BUDAK (Antalya) - Biraz önceki soruya da Komisyon Başkanımızdan cevap isterim.