KOMİSYON KONUŞMASI

OSMAN NURİ GÜLAÇAR (Van) - Teşekkür ediyorum Başkanım.

Sayın Bakanım, size ve değerli ekibinize yaptığınız sunum için teşekkür ediyorum.

Bakanlığımızın göçmen politikasını biz de yakından takip ediyoruz. Komutanımın konuşmasında, sunumunda ifade etmiş olduğu, şu anda dünyada 256 milyon düzensiz bir göçten bahsediliyor ki bu korkunç bir rakamı ifade eder, aslında insanlığın sonunun geldiğini de ifade eder.

Benim şehrimin de bir sınır şehri olması hasebiyle; Afganistan, Pakistan ve o bölgelerden gelen birçok mültecinin İran üzerinden Türkiye'ye geçmeye çalışması, Türkiye'den de Avrupa'ya geçme hesabı... Ama maalesef, kışın bitiminden sonra bazen onlarca insan bedenine rastlıyoruz; donmuşlar, bir yerlerde kalmışlar. Bunlar, insanlığın öldüğü bir noktayı ifade eden acı şeyler. Ülkemizin bunlarla olan mücadelesinde -Avrupa'ya nispetle- hakikaten takdir edilir noktada çalışmaları var; biz de buna şahitlik ediyoruz. Bizde de bazı olumsuzluklar var mıdır, yok mudur? Varsa elbette ki gereği de yapılır. Hiçbir şahıs, kendisine devletin vermiş olduğu hakları alma, o gelen insanlara eziyet etmeyi kendisinde bir hak bulma noktasında layüsel değildir. Yani, devletten daha devletçi gibi bir mantıkla... Eğer, Hüseyin Bey'in ifade etmiş olduğu bu şeyler söz konusu ise, ben inanıyorum, Bakanlığım veya ilgili kurum, TSK gereğini yapacaktır. Bunu da hiç affetmememiz lazım, müsaade etmememiz lazım, göz yummamamız lazım.

Bununla beraber, şimdi, özellikle bizim bugünkü konu başlığımız Yunanistan'dı. Ben de haberlerde çok fazla denk geldiğim için hakikaten yüreğim acıyor, kaldıramıyorum o ağır şeyi ama bununla beraber bir de işin iç piyasasında mülteci kaçakçılığı yapan -bizim insanlarımızdan- insanlar var.

Sayın Bakanım, muhtemelen bu konuyla irtibatlı, bağlantılı olarak biraz sonra size bir dosya arz edeceğim. Dosyanın mahiyeti 2018'de henüz 18-19 yaşında -hatta belki o zaman 17 yaşında- olan bir gencin babasının şikâyeti; geçen gün buradaydı, Mehmet Yeşilöz. Milas'ta ikamet ediyorlar; çocuğu 2018'de kaybolmuş ama muhtemelen bu mülteci kaçakçılarıyla beraber, dosyada öyle ifade ediliyor. Burada, aile, özellikle babası... Telefonda annesiyle görüştüm, yeğeniyle görüştüm; daha doğrusu Mehmet Amca beni görüştürdü. Mehmet Amca, çocuğunun akıbetiyle ilgili bilgi sahibi olmak istiyor; bununla ilgili bana bir dilekçe verdi, aynı zamanda Komisyona ulaştırılmak üzere de bir dilekçe vereceğini ifade etti.

Sayın Bakanım, bir de, başka bir talebimiz... Gerçi ama neyse, bu konuyu burada ifade etmeyeyim, Başkanım özellikle "Bu konu üzerinden olsun." dedi. Size dosyamı takdim ederken 2 ayrı mevzuda daha Bakanlığımızdan -biraz acilen- destek isteyen 2 tane notu da ifade etmiş olayım.

Teşekkür ediyorum.