| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/283) ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/282) ve Sayıştay tezkereleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 09 .11.2021 |
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Kıymetli Başkanım çok teşekkür ederim.
Kıymetli Başkanım, Değerli Bakanım, Plan ve Bütçe Komisyonumuzun çok kıymetli üyeleri, değerli milletvekillerim; ben de 2022 yılı bütçemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. İnşallah, sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde sürdürülebilir tarıma verilen güçlü desteğe Plan ve Bütçe Komisyonumuz olarak da desteklerimizi tam şekilde verip almış olduğumuz bütçeyle ülkemize, milletimize, çiftçimize, üreticimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu hizmetlerimiz için ben sözlerime başlamadan Tarım Bakanımıza ve çok kıymetli ekibine canıgönülden teşekkür ediyorum.
Özellikle on dokuz yıllık iktidarımızda Hükûmetlerimiz döneminde bir taraftan tarımda yapısal dönüşümü gerçekleştirirken bir taraftan da çiftçilerimizin sosyoekonomik seviyelerini yükseltmek, sosyal refahı artırmak adına çok önemli adımlar attık. Uyguladığımız tarım politikalarıyla ülkemizin tarım, orman sektöründe bölgesinde lider, dünyada söz sahibi olma konumunu güçlendiren sayısız projeyi sessiz devrimlerimizle hayata geçirme fırsatı bulduk. Tarım ve hayvancılık coğrafyasına sahip bir ülkenin bilinciyle vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli gıda maddelerine ulaşmasını kolaylaştırdık. Tarımda katma değeri yüksek, ileri teknolojiye dayalı bir üretim modelini esas alarak planlı tarım ve hayvancılık için gerekli yapısal dönüşümleri hayata geçirdik. Topraklarımızın uluslararası alandaki rekabet gücünü artırdık. Türkiye artık nüfusuna yeterli, kaliteli ve güvenli gıda sağlayan, tarımsal ürünlerde net ihracatçı konumunu güçlendiren, küresel piyasada rekabetçiliğini artıran bir ülke hâline gelmiş vaziyette.
2022 yılı bütçemizin 2021 yılı bütçemize göre her alanda farklı şekilde arttığını görüyoruz ve bu artan oranlar çerçevesinde de hizmetlerimize devam edeceğiz. Tarımda hedeflerimiz... Sürdürülebilir büyümenin sağlanmasını devam ettirmek istiyoruz. Tarımsal gayrisafi yurt içi hasılasını artıran, tarımsal ihracatını çoğaltan, parçalı arazilerini birleştirerek arazi toplulaştırmasını tamamlamış, sulanabilir alanın tamamı suya kavuşmuş bir Türkiye temel hedefimiz.
Ben, Türkiye'de yapılan bu yatırımlarla birlikte şehrim Malatya için de Sayın Bakanıma çok teşekkür ediyorum. Özellikle, 2002'den bu yana yaklaşık 5 milyarlık yatırımı Tarım ve Orman Bakanlığımız Malatya'mıza yaptı; 1,5 milyarlık tarımsal destek; 2,6 milyar baraj ve sulamalara destek verdi, 500 milyon TL ormancılık yatırımı yaptı. Bölgemizin ve ülkemizin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan kayısımız için de Sayın Bakanımızın vermiş olduğu desteklere ben çok teşekkür ediyorum.
Özellikle, Malatya'da 810 bin dekar alanda kayısı yetiştirilmekte, Malatya'da 8 milyon kayısı ağacımız var ve Kıymetli Bakanım, dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 85'ini Malatya karşılıyor ve yaş kayısının da yüzde 54'ünü Malatya karşılamakta. Malatya'da son on yılda 1,6 milyon ton kayısı ihracatı gerçekleştirdik, yaklaşık 3,5 milyar dolar gelir elde ettik ve Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret alan Malatya kayısımız, Antep baklavası, Aydın incirinden sonra Avrupa Birliği tarafından da coğrafi işaret alan ürün oldu.
Malatya'da 50 bin üreticimiz kayısıdan geçimini sağlıyor ve kayısı üreticilerimizin alnının terinin gerçek değerini bulması, geçen sene Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısıyı almasıyla birlikte başladı. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin destekleriyle Toprak Mahsulleri Ofisi 2021 yılı itibarıyla kayısıları almaya başladı ve o günden itibaren kayısı fiyatlarımız gerçek değerini bulmaya başladı. 2021 yılı itibarıyla da Toprak Mahsulleri Ofisinin yetki belgesini Tarım Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanımızla görüşerek alıp, fiyatların düştüğü anda kayısı alma konusunda desteklerini bize verdi. Kayısı, TARSİM destekleri kapsamına alındı ve lisanslı depolarımızı kurduk; lisanslı depolarımıza vermiş olduğunuz destekler için çok teşekkür ediyorum. Model kayısı fabrikaları kuruluyor, kayısı kurutma ve kükürtleme tesisleri kuruldu, kurulmaya devam ediyor.
Çok kıymetli arkadaşlarım, aynı zamanda sulama konusunda da memleketimize vermiş olduğu destekler için ben çok teşekkür ediyorum Sayın Bakanıma.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Son cümlelerinizi alalım lütfen.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Boztepe Recai Kutan Baraj ve Sulaması, Hekimhan, Doğanşehir, Kapıkaya, Darende, Kuluncak, Bıcır, Akçadağ, Taşevler, Sofular Barajı'na vermiş olduğu destekler için de teşekkür ediyorum. Ama tabii ki kuraklığın, iklim değişikliğinin çok yoğun yaşandığı bu dönemde Malatya'mızı, Malatya'mızdaki çiftçilerimizi suyla buluşturmaya devam etmemizi ve her ilçemiz için önem arz eden sulama projelerine, barajlarımıza bugüne kadar verdiğiniz destekler gibi bundan sonra da desteklerinizi esirgememenizi temenni ederim.
Devlet Su İşleri ekibimize ve tüm bürokratlarımıza Sayın Bakanımızın nezdinde teşekkür ediyorum.
Bütçemizin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.
Teşekkür ediyorum.