KOMİSYON KONUŞMASI

BAŞKAN ZİYA ALTUNYALDIZ - Sayın Sarıbal, teşekkür ediyorum.

Değerli arkadaşlar, toplantımızı son derece katılımcı ve katkı veren bir ortamda teklifin geneline ilişkin görüşmelerini bu şekliyle tamamlamış olduk.

Ben hem teklif sahibimize kapsamlı sunumu için hem çok değerli Komisyon üyelerimize başından beri teklifin tamamına ilişkin, geneline ilişkin görüşleri ve katkılarıyla bize sağladıkları destek için Komisyonumuzun üyesi olmayıp Komisyonumuza katılarak destek veren tüm milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Tüm kooperatiflerimize, birlik başkanlarımıza katkıları için teşekkür ediyorum.

Şimdi maddelere geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1'inci maddeyi okutuyorum:

Kooperatifler Kanunu İle Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına

Dair Kanun Teklifi

MADDE 1- 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasına ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Yönetim kurulu başvuruyu bir ay içinde sonuçlandırır ve başvuru sahibine kararı taahhütlü mektupla veya elden imza karşılığında tebliğ eder."

"Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil olan kooperatifler ile kamu kaynaklı tarımsal desteklemelere aracılık yapan kooperatiflerde, yönetim kurulu anasözleşmede belirtilen şartları taşıyanları ortaklığa kabulden kaçınamaz."

BAŞKAN ZİYA ALTUNYALDIZ - Madde üzerinde söz isteyen yok.

Madde üzerinde önerge yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

2'nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- 1163 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "100.000 liradır." ibaresi "100 Türk Lirasıdır." şeklinde, dördüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Ortaklık payının değeri kooperatiflerin amaç ve faaliyet konularına göre ilgili Bakanlıkça artırılabilir."

"3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu kapsamında sigortacılık faaliyetinde bulunacak kooperatifler için en çok pay taahhüt sınırı uygulanmaz ve ortaklık payının değeri ilgili kurumun görüşü alınarak belirlenir."

TAHSİN TARHAN (Kocaeli) - Başkanım, bir açıklama istiyorum.

BAŞKAN ZİYA ALTUNYALDIZ - Madde 2'yle ilgili mi?

TAHSİN TARHAN (Kocaeli) - Evet.

BAŞKAN ZİYA ALTUNYALDIZ - Evet, madde 2'yle ilgili bir kısa açıklama rica ediyorum.

Sayın Uslu...

Tahsin Bey, buyurun.