KOMİSYON KONUŞMASI

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Öncelikle şunu ifade edeyim: Bugüne kadar gerçekten güzel bir çalışma yürütüldü. Neticede ortaya güzel bir eser, güzel bir rapor çıkarma amacıyla bugüne kadar gerekli toplantılar yapıldı, kurumlardan bilgiler alındı. Bu anlamda da tabii, özellikle şahsınıza teşekkür etmek istiyorum Sayın Başkanım. Tabii, burada bu ahengin sağlanmasında, böyle bir güzel çalışmanın yapılmasında sizin gayretleriniz takdire şayan.

Sonuçta da ben de istiyorum ki hepimizin katıldığı... Mutlaka farklı görüşlerimiz olacaktır yani milletvekilleri olarak ama ortak bir noktayı yakalayarak rapora muhalefet şerhi yazmayacak bir noktaya götürebilirsek ben bunun büyük bir başarı olacağını düşünüyorum. Ben açıkçası şahsım adına bir muhalefet şerhi yazmayayım yani ortak noktalar yakalayalım, hepimizin raporu olsun, iktidar muhalefet güzel bir eser ortaya koysun.

Özellikle dün çalışmanın önemli bir kısmına katılamadım. Malum, işte, Genel Kurul çalışmaları, konuşmalarımızın olması, o nedenle dünkü tartışmaların birçoğunda yer alamadım. Herhâlde dünkü kapsamlı, daha detaylı "sonuç ve öneriler" kısmı 3 sayfaya inmiş. Öyle mi?

BAŞKAN - Özet olarak yani.

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Rapora girecek metin olarak bu düşünülüyor değil mi?

BAŞKAN - Yok, ön bilgi olarak. Yani bundan sonraki yol haritamızda... Yoksa bir "öneriler" bölümü var ayrıca, daha genişi var. Bir de ondan da daha geniş bir şey var, öyle ifade edeyim. Yani şu anda üç aşamalı bir şey olmuş oldu. Bu 3 sayfalık, bir tahminî 16-20 sayfalık -dün üzerinde görüştüğümüz- bir de toplamda 300 sayfalık genel bir rapor var.

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Ama raporun sonuç önerisinin... Bu o zaman rapora koyacağınız metin değil de çerçeve anlamında mı?

BAŞKAN - Bunu şey olarak, biz "Giriş bölümü eksik, girişle ilgili bir hazırlık yapın." dedik arkadaşlarımıza. O 16 sayfalık raporun önüne eklenecek bu, yoksa ön rapor değil.

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Ben açıkçası bunu da burada okuyabildim şimdi. Dikkatimi çeken birkaç konuyu ifade edeyim.

Mevcut sorunların çözümüne yönelik var olan yasal düzenlemeler bazında 5510'daki ek 5'inci maddeyi de yazmanızda fayda var diyorum. Sosyal güvenlik borçlanma imkânı var ya yani o da bu yönde bir mevcut düzenleme. Ha, eksikliği var, daha önce tartışmıştık, bunun farklı bir düzenleme hâline gelmesi lazım.

Bir de burada 2'nci maddede sorunları saymışız, "Bir yasal düzenleme yapılması yararlı olacaktır..." "Yasal düzenleme yapılması yararlı olacaktır." deyip böyle bir genel ifade, bilmiyorum, biraz açmamız daha uygun olmaz mı? Yani ulaşımla ilgili nasıl bir yasal düzenleme olacak? İşte, sağlıkla ilgili, güvenlikle ilgili, eğitimle ilgili nasıl bir yasal düzenleme öngörüyoruz Komisyon olarak? Bunların da yer almasında fayda var, değilse çok genel bir ifade olur bu diye düşünüyorum.

Yine, burada dikkatimi çeken, son 6'ncı maddede "Tarımda iş aracılığı yönetmeliğinin uygulanması için öncelikle tarımın iş olarak algılanmasını sağlayıcı mekanizmalar kurulması" diyoruz. Neyi kastediyoruz anlamadım ben buradan. Yani tarımın iş olarak algılanmasını sağlayıcı mekanizmalar kurulması...

BAŞKAN - Onu bir soralım arkadaşlara, o yeni eklendi.

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Bir de sadece bu boyutuyla mı Bakanlığın denetimini düşünüyoruz yoksa mevsimlik tarım işçileriyle ilgili tüm konuları da kapsayacak şekilde Çalışma Bakanlığına, iş müfettişlerine bir yetki verilmesini mi düşünüyoruz? Ben ikincisinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Yani Bakanlık müfettişleri bu alanda her konuda yetkili olsun yani denetim yetkisi olsun. Onun dışında, şu anda bu 3 sayfalık metinle ilgili söyleyeceğim bir husus yok.

Teşekkür ediyorum.