KOMİSYON KONUŞMASI

VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Başkanım, çok teşekkür ederim.

Tabii, bu tütünle ilgili, Adıyaman ve bu yörenin tütünüyle ilgili birkaç bilgiyi vermek istiyorum. Zaman zaman "kaçak tütün" deniyor ama aslında buna isim verilecekse "yerli tütün" demekte fayda var çünkü bu tütün o bölgenin topraklarında üretiliyor, bu bölgenin insanları emek vererek, alın terlerini o toprağa dökerek üretiyorlar. Maalesef öyle ucube bir yasa ki -Orhan Bey söyledi ama Orhan Bey'in maalesef sözlerine katılamıyoruz- üretmek serbest, satmak yasak. Şimdi, Orhan Bey yine dedi ki: "Tonaj çok yüksek olduğu için tedbir alınması lazım." Sayın Başkanım, burada bölgeyi siz de biliyorsunuz, özellikle Adıyaman yöresinde, Çelikhan yöresinde 200-300 metrekarelik kayalıkların üzerine seki yapılarak tütün üretiliyor. Bu tütün üretmesi dünyanın en zor tarım ürünlerinden birisi. Sabahın dördünde kalkıyorsunuz, suyunu veriyorsunuz, aylarca uğraşıyorsunuz. Bu bölge de hakikaten çok yoksul bir bölge, ben yakinen biliyorum. Abdurrahman Tutdere'nin seçim bölgesi ama Malatya'yı da çok ilgilendiren bir yer. Burada bu insanların tek geçim kaynağı bu. 300-500 metrekarelik yerlerde tütün üreterek yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar, çocuklarının yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Eğer bu yasa çıkarsa altı ay sonra bu insanların tekrar açlıkla, ölümle karşıya karşıya kalmasına yol açacak.

Şimdi, geçtiğimiz haftalarda bu insanlar ayağa kalktı biliyorsunuz. Geçtiğimiz haftada Adıyaman'da, Kahta'da, Çelikhan'da, Doğanşehir'de ayağa kalktılar, bu yasanın kendilerini yokluğa, açlığa mahkûm edeceğini ifade ettiler. Aslında ne yapılması lazım? Örneğin bu teklifi verenlerin veya bu yasa teklifini getirenlerin o insanları dinlemesi lazım. O insanlar ki öyle size de çok uzak insanlar değil. Örneğin Çelikhan'da AKP'nin oy oranı yüzde 90'lara varıyor, ne bileyim işte, Adıyaman'ın tütün üretilen bazı bölgelerinde oy oranı çok yüksek. Keşke bu insanlar gidip orada konuşsalardı, dinleselerdi o insanları, fikirlerini alsalardı. Şimdi, benim seçim bölgemde de Kurucaova'dan başlayarak Battalgazi'ye kadar tütün ekimi yapılıyor ve bu tütün ekimi sayesinde son dönemde kayısısı olmayan Malatyalılar düzgün bir yaşam sürmeye çalıştılar.

Şimdi, bir de sizin en çok kullandığınız şeylerden birisi yerlilik ve millîlik. Ya, vallahi, bakın, bu tütünü savunmak yerlilik ve millîliğin turnusol kâğıdı. Adıyaman tütününü yasaklamak ya da satışını engellemek yerli ve millî bir tutum değil. Bakın, Adıyaman'daki tütün üreticileri "Biz kayıt altına alınalım, makul vergi verelim ama biz Philip Morris'le rekabet edemeyiz." diyorlar. Yani şurada Philip Morris ile Abuzer dayının rekabeti gibi bir şey ortaya çıkıyor ki burada Abuzer dayının ayakta kalması mümkün değil. Bu tütünün hakikaten oradaki insanlara hem sosyal anlamda hem istihdam anlamında katkısı var. O insanları Adıyaman'ın köyünde ya da Bulam'ın köyünde ya da Doğanşehir'in Fındık köyünde yaşama bağlayan şey tütün Sayın Başkan. O nedenle hakikaten hepinizin vicdanlarına seslenmek istiyorum, bunu siyasi bir meseleden de çıkarıp vicdanınıza seslenmek istiyorum: Bu çok ciddi bir mesele; Malatya için ciddi mesele, Adıyaman için ciddi mesele. Bu konuda lütfen hepinizden bir kez daha bu teklifin görüşülmesini, geri çekilmesini istiyoruz.

Şimdi, altı ay erteleme falan olmaz. Bu, 2017'den beri gündemde. Maalesef bölgede kimseyi dinlemediniz. Şimdi, hele geçen hafta yapılan uygulama insanlık dışı uygulama. Yani insanlar ne yapmış? Sokağa kendi iradeleriyle çıkmış, dediğim gibi AKP'nin yüzde 90 oy aldığı köylerde yollar kesilmiş. Bu pazartesi bir kalktık ki... Ucubeliğe bakar mısınız? Geçen hafta tutuklamaların zorlaştırıldığı bir dönemde bir hafta geçtikten sonra insanlar evlerinde otururken evlerine baskın yapılıyor, sabahın dördünde insanlar gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Âdeta terör estiriliyor, resmen terör estiriliyor.

Sayın Başkan, siz hakikaten bu bölgenin insanısınız, sizin de vicdanınıza seslenmek istiyorum: Hakikaten bu değerlendirilmeli. Bakın, ben bunu bir siyasi mesele olarak görmüyorum. Ben bölgeyi çok iyi bilen birisiyim ama maalesef burada Philip Morris'in mi yanındasın, Abuzer dayının mı yanındasın diye bütün arkadaşlarımıza sormak istiyorum. Bu çok ciddi bir konu. Bakın, MHP Çelikhan Belediye başkan adayı olmuş birinin ailesinden birisi tutuklanıyor. Yani onlara da herkese de terörist muamelesi yapılıyor. Şu anda Adıyaman'da sokağa çıkan herkese terörist gibi bakılıyor ama bilin ki bu kolay kolay Adıyaman'da uygulanmaz, uygulanmaması lazım. Eğer siz bu yasayı geçirirseniz, en başta beni dikkatle dinleyen Sayın Ahmet Aydın biliyor, maalesef Adıyamanlıyı açlığa mahkûm edersiniz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Veli Bey, tamamlayalım lütfen.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Bu tütün Adıyaman'da ya da Malatya'da böyle onlarca dönümde ekilmiyor, 500 metre, 300 metre alanlarda ekiliyor. Bu insanların ekim yaptığı alanda hiçbir şey yetişmez, kaya ve taş bile yetişmez ama o insanlar alın terini dökerek tütün yetiştirmeye çalışıyor. Bu yasağın getirilmesi, bu ucube yasanın geçirilmesi yani üretmek serbest, satmak yasak yasağının getirilmesi o bölgenin yok olması anlamına gelir. Lütfen, yerli ve millî olun. Philip Morris'e karşı, uluslararası şirketlere karşı Abuzer dayıyı, Ahmet dayıyı, Çelikhanlıyı, Kurucaovalıyı, Fındıklıyı, Mızgılıyı ezdirmeyin.