Komisyon Adı | : | (10 / 96, 234, 409, 501, 698, 1743, 1747, 1912, 2187, 2203, 2303, 2353, 2389, 2477, 2673, 2675, 2697, 2830, 2976, 2979, 3019, 3109, 3206, 3430, 3476, 3479, 3482, 3484, 3485, 3493, 3504, 3505, 3508, 3510, 3685, 3723, 3918, 3919, 3920, 3921, 3922, 3923, 3924) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
Konu | : | Komisyonun çalışma takvimi ile Komisyonda görevlendirilecek uzmanların belirlenmesine ve Komisyona davet edileceklerin tespitine ilişkin görüşmeler |
Dönemi | : | 27 |
Yasama Yılı | : | 4 |
Tarih | : | 22 .04.2021 |
BAŞKAN ÖZNUR ÇALIK - Dün Araştırma Komisyonumuzun başkanlık seçimi için ilk toplantısını tamamladık ve hemen akabinde konunun önemi, zamanın kısalığı ve zaman ekonomimizi iyi kullanmak adına çalışmamıza hızla başlayalım istedik. Bu vesileyle, dünkü Başkanlık Divanı seçimi sonrası bugün 1'inci Toplantımızı yapıyoruz ve 1'inci Toplantımızın gündeminde de özellikle Komisyonumuzun çalışma programının belirlenmesi, Komisyonda görevlendirilecek kurum ve kuruluşlardaki uzmanlarımızın belirlenmesi, Komisyonda dinlenecek kamu kurum, kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, meslek örgütlerimiz, akademisyenlerimiz, üniversitelerimiz ve tüm farklı disiplinlerden arkadaşlarımızın Komisyona davet edilerek dinlenmesi ve kadına şiddetin sebeplerini, sonuçlarını araştırmak ve bunlar için bugüne kadar alınan ve alınabilecek tedbirler, yasal düzenlemeler, Anayasa'daki düzenlemelerimiz ve uluslararası sözleşmelerimizle birlikte bundan sonra neler yapabiliriz tedbirlerini belirlenmesi adına çalışmalarımızı yapalım istiyoruz.
Bu vesileyle, çalışma programımızı yaparken üç aylık bir çalışma takvimi çıkaralım istedik arkadaşlarımızla. 1'inci Toplantımızda Komisyonun çalışma programının belirlenmesini, görevlendirilecek uzmanlarımızın belirlenmesini ve tüm disiplinleri davet ederek Komisyonumuzda çalışmaların yapılmasını arzu ettik. 2'nci Toplantımızda, mayıs ayında hem Ramazan Bayramı'nı hem 19 Mayıs resmî tatilini de göz önünde bulundurarak çalışmamızı daha az sayıda yapabileceğiz, toplantılarımızı daha az sayıda yapmamız gerekecek. Bu vesileyle de 2'nci Toplantımızda bakanlıklarımızı davet edelim isteriz. 2, 3 ve 4'üncü Toplantıyı, üç toplantıyı mayıs ayında yapalım istiyoruz ve bu üç toplantı çarşamba, perşembeye gelebilecek şekilde toplantı gündemlerimizi, saatlerimizi, günlerimizi sizlere de önceden ileteceğiz inşallah ve bu vesileyle mayıs ayı toplantılarımızı tamamladıktan sonra da haziran ayında yine kamu kurumlarımızdaki yetkili arkadaşlarımızı dinlemeyi, uluslararası alanda çalışan inisiyatifleri dinlemeyi, UN'in Türkiye temsilcisini, "UN Women"i, UNDP'yi, UNFPA'yı davet edelim diye öngörüyoruz. Sonrasında barolarımızı, üniversitelerimizi çağıralım ve sivil toplum örgütlerimizi dinleyelim. Sivil toplum örgütlerimizi dinlemek adına birden fazla toplantı yapalım istiyoruz. Sonrasında da dinlenmesini öngördüğümüz kişileri davet edelim; mağdurlar olabilir, faillerin ziyaretleri olabilir.
Toplam 12 toplantı yapılmasını öngörüyoruz ama bu sayı 20'ye de çıkabilir, 15'le de kalabilir, sayılarını da artırabiliriz ama şu anki ilk periyotta yapmış olduğumuz çalışmada, haziran ve temmuz ayında özellikle STK'lerin dinlenmesinden sonra, temmuz ayında ziyaret edebileceğimiz yerleri, Ankara içinde ya da Ankara dışında Türkiye'deki kurum, kuruluş ya da yerlerimizi ziyaret edelim istiyoruz ve yapabilirsek yurt dışı ziyaretlerimizi yapalım, iyi örnekleri de zamanımız el verdiği ölçüde ziyaret edelim isteriz. Pandemi şartlarında belki gidemezsek Zoom üzerinden toplantılarla temaslarımızı yapalım istiyoruz ve temmuz ayının sonunda da Komisyonumuzun hem dinlemelerini hem ziyaretlerini tamamlamış olalım istiyoruz.
Bu vesileyle bu çalışma takvimimizin taslak hâlini sizlere iletiyorum ve eğer bu çalışma takvimini devam ettirecek olursak bugünkü toplantımızda karar alacağımız konulardan bir tanesi, çağıracağımız, davet edeceğimiz bakanlıklar, kurumlar ve kuruluşlar. Bunlar için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere, Komisyonumuza bizim önerimiz, bakanlıklarımızdan uzmanlarımızı, bürokratlarımızı dinleyelim ama bakanlarımızın nezdinde bunları dinleyelim istiyorum ve bu vesileyle de Komisyonlarımıza bakanlarımızı davet edelim; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımızı, İçişleri Bakanımızı, Adalet Bakanımızı, belediyelerimizin bağlı bulunduğu, yerel yönetimlerin bağlı bulunduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı özellikle belediyelerimizin bu konuda neler yaptığını dinlemek adına davet edelim istiyoruz.
Millî Eğitim Bakanlığımızı imkânlarımız dahilinde olursa dinlemek istiyoruz. Özellikle müfredatta, eğitimde, öğretimde aileyi, kadını, çocukları nasıl işliyoruz ve bunlarla ilgili bugüne kadar hangi çalışmaların yapıldığını, Millî Eğitim Bakanlığından da dinlemek isteriz.
Millî Savunma Bakanlığımızda özellikle 2005 yılından itibaren askerlerimize kadına yönelik şiddetin önlenmesi için birtakım eğitimler veriliyor. Bunlar hangi aşamada, bu vesileyle Millî Savunma Bakanlığından arkadaşlarımızı da burada dinleyelim, askerlerimize yani erkeklere yönelik, askere giden evlatlarımıza yönelik hangi çalışmalar yapıldı; onları da dinleyelim istiyoruz.
Bu konuda hem halk sağlığı hem de kamu hastanelerinde karşılaşılan şiddet mağdurlarının yaşadıklarını ve tespitlerini Sağlık Bakanlığımızdan da dinlemek isteriz.
YELDA EROL GÖKCAN (Muğla) - İlave yapabilir miyim kurumlara?
BAŞKAN ÖZNUR ÇALIK - Tabii ki... Ben ileteyim...
YELDA EROL GÖKCAN (Muğla) - Belki de söyleyeceksinizdir bilemiyorum.
BAŞKAN ÖZNUR ÇALIK - Eksik kalırsa memnuniyetle.
Kamu Denetçiliği Kurumumuza, ombudsmanlarımıza bireysel başvurular yapılmış olabilir, bu vesileyle, Ombudsmanımızı da dinleyelim. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunu dinleyelim. Yükseköğretim Kurumunda, YÖK'te çok ciddi manada kadın araştırmaları merkezleri olan üniversitelerimiz var, ki oradan da akademisyenlerimizi davet edeceğiz, çağıralım istiyoruz.
RTÜK Başkanımızı davet edelim. Özellikle medya ayağında kadına yönelik şiddetin önlenmesi, tedbirlerin alınması, yaygınlaştırılması adına RTÜK neler yaptı, bundan sonra neler yapmamız gerekiyor, Komisyonumuz hem dinlesin hem de önerilerimizi iletelim. Bu esnada, iletişim fakültelerinden desteklerimizi de alacağız. Uluslararası kuruluşlardan, Birleşmiş Milletlerin -UN'in- Türkiye Ofisi ve UN Women'in Türkiye'ye girişi esnasında verilen mücadeleye şahit olan birisi olarak... UNFPA'ın Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Türkiye'ye açıldı. Yine UNFPA'ı davet edelim, UNDP'yi davet edelim. Onların da uluslararası kuruluşlar olarak Türkiye'de yapmış olduğu projeler var, Kadın Dostu Kentler Projesi var, kadına yönelik şiddet araştırmaları var ve onların da bu konudaki kanaatlerini -uluslararası alanı da dâhil ederek sürecimize- dinleyelim istiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımızla ilgili sizlerin önerilerinizi alacağım. Hem HDP Grubundan arkadaşlarımız hem de Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekili arkadaşlarımız Komisyonumuza bir dilekçe göndermişler ve bu dilekçe üzerinden bugün toplantıya katılamadıklarını ifade etmişler.
Mümkün olan tüm zamanlarda toplantılarımızı yapalım istiyoruz çünkü toplumun tüm kesimlerinin hassasiyetle üzerinde durduğu şiddetin, özelinde kadına şiddetin, insana şiddetin ortadan kaldırılabilmesi için üzerimizde, Komisyonun omuzlarında çok ağır bir yük var. Burada siyaset yapmadan, samimi bir şekilde tüm disiplinleri dinleyelim, eksiklerimizi, varsa yapılması gerekenleri konuşalım istiyoruz. O yüzden toplantının sayısını 13, 15, 20 diye hiç kısıtlamadan, gerekirse 7/24 Komisyonun çalışmasını arzu ederek topluma bizim, Meclisin yaptığı çalışmaları iletmek ve paylaşmak istiyoruz. Kamuoyunun çok yakından takip ettiği bir Komisyon, kuruluşu da devamı da çıkarılan rapor da sonrasında Meclis gündemine alınması da her kurum tarafından, herkes tarafından yakından takip edilecek. Bu vesileyle, Cumhuriyet Halk Partisi ve HDP'den gelen dilekçeleri de sizlerin bilgilerinize ileteceğim.
Bu dilekçeleri sizlere iletmeden önce, Komisyondaki arkadaşlarımızla toplantımızla ilgili toplantı taslak programımızı ve kurum, kuruluşlarımızı paylaşmıştık. Bu konuda söz almak isteyen, gündemle ilgili görüş belirtmek isteyen arkadaşlarım varsa ben onlara söz vermek istiyorum. Yelda Hanım söz istemişti.