KOMİSYON KONUŞMASI

NİLGÜN ÖK (Denizli) - Teşekkür ediyorum Başkanım.

Tarımsal üreticinin takibe düşmesi nedeniyle piyasa faizinden yüksek olan temerrüt faizi kullanılarak takip edilen kredililerin biriken faizlerinin silinerek Tarım Kredi Kooperatifinden kredi kullananların öncelikli kredilerini yapılandırmaya gidiyoruz. Bu temerrüt faizi silinerek yerine yüzde 18'den güncel duruma getirerek çiftçilerimize 2 tane ödeme opsiyonu sunuyoruz. İster peşin olarak ödeyebilecekler ya da yüzde 30'u peşin, geri kalanı 3 taksit olmak üzere ödeme imkânına sahip olacaklar, Ekim 2021 tarihine kadar süreleri var. Bu arada tabii bu yüzde 18'lik faiz oranının yüzde 6'lık kısmı Hazine tarafından karşılanmakta. Dolayısıyla yüzde 12'lik bir faiz söz konusu.

Bu düzenleme sonucunda yaklaşık 21 bin üreticimizin 931 milyon TL tutarındaki kredi bakiyesinin yapılandırmasını öngörüyoruz. Aynı zamanda bugüne kadar Tarım Kredi Kooperatiflerinden çiftçilerimiz ne kadar kredi kullandırılıyor?" derseniz 9,2 milyar TL'lik Tarım Kredi Kooperatifinden çiftçilerimiz kredi kullanmaktadırlar.

ERHAN USTA (Samsun) - Toplam mı?

NİLGÜN ÖK (Denizli) - Hepsi, toplamı.

Mesela 5,9 milyar indirimli kredi bakiyesi olanlar var, toplamda net 9,2 milyar lira. Ziraat Bankasından kredi kullananlar da 86,7 milyar TL. Mesela Ziraat Bankasında da 1,2 milyar TL de takip hesaplarından inceleniyor, bu da ekstra bir dönüş.

Bu arada Tarım Kredi Kooperatiflerindeki bu kredilerin dönüş oranı da NPL'i de yüzde 1,37.

KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Bu kanun kapsamına giren kredi ne kadar?

NİLGÜN ÖK (Denizli) - 931 milyon TL, 21 bin üreticinin.