| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve 39 milletvekilinin, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/3519) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 07 .04.2021 |
NİLGÜN ÖK (Denizli) - Teşekkür ediyorum Başkanım.
Bildiğiniz gibi, çalışanların gelir kayıplarının telafisi için geçici iş göremezlik ödeneği ödeniyor. Geçici iş göremezlik ödeneği hesaplanırken ödeneğe esas kazanç, mevcut durumda sigortalının son üç aydaki ortalama kazancına göre belirlenmekteydi. Özellikle analık sigortasının ödeneğe bağlanacağı gün kestirebileceğinden dolayı ödeneğe esas kazancın ilgili üç aylık dönemde daha yüksek bildirilmesi konusuyla karşı karşıya kalmaktaydık.
Ayrıca, sahte sigortacılık da yapılarak, kazançlar yüksek gösterilerek, hiç prim ödenmeden de yüksek geçici iş göremezlik ödenekleri alınmaktaydı. Bu getirmiş olduğumuz düzenlemeyle hastalık ve analık sigortasına ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazancın hesabında dikkate alınan üç aylık dönemi kaldırıp onun yerine on iki aya çıkarıyoruz. Ayrıca, yüz seksen günden az çalışanlar için de, sigorta primi bulunanlar için de ödeneğe esas ortalama kazancı, maksimum iki ay asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere ve kendi ortalama prime esas kazancı üzerinden hesaplanmasını getiriyoruz.
Burada amacımız tamamen suistimali ortadan kaldırmak. Bununla ilgili de haberlerde de görmüşsünüzdür; bir şirket, paravan şirket kurulmuş -3 milyon TL'lik mesela- 36 hamile kadını çalışanmış gibi görüp son üç ayda çok yüksek rakamlarda sigortalı gösteriliyor.
Tabii, kanunda şu da var: Asgari ücretin maksimum 7,5 katına kadar gösterebiliyorsunuz o üç aylık dönemde, yani kanunda böyle bir sınırlama var. İşte, asgari ücretin 7,5 katına kadar gösterilebiliyor. Getirdiğimiz düzenleme budur, suistimalleri ortadan kaldırmak.
Üstelik de yani sigortalı gösterileceklerse artık, hani suiistimal de edeceklerse 12 ayrı kadını sigortalı göstersinler.