| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün 2017 ve 2018 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 31 .03.2021 |
SÜLEYMAN KARAMAN (Erzincan) - Sayın Başkan, Komisyonumuzun değerli üyeleri, Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Yönetim Kurulu, Genel Müdürü ve yöneticileri, Sayıştayın değerli üyeleri, diğer kamu kuruluşlarının değerli üyeleri; hepinizi sevgi, saygı, hürmetle selamlıyorum, hoş geldiniz.
Öncelikle, Sayın Genel Müdürüm verdiğiniz bilgiler ve sunum için teşekkür ediyorum. Hakikaten şu cümleniz ülkemiz açısından çok önemli: "Şeker fabrikaları hem ülkemize hem de bulundukları bölge ve yörelerin kalkınmasına büyük katkı sağlıyorlar." Erzincan da bunlardan birisi. Seçim bölgem Erzincan'da da şeker fabrikası bölgem için çok önemli. Hem ülkemizin birçok bölgesinde hem de seçim bölgem Erzincan'da bu konu yıl boyu konuşulur. Neler konuşulur? İşte, şeker fabrikaları konuşulur, pancar konuşulur, suluma, üretim, söküm, teşvik, borç gibi konular sürekli konuşulur ama şunu belirtmek isterim ki hakikaten bu son yıllarda şeker fabrikalarının daha da iyileşmesi, yönetimin daha da liyakatli oluşu dolayısıyla iyi gidiyor, öyle deyim. Şeker pancarında ödemeler daha da iyileşti. İnşallah, bundan sonra da şeker fabrikalarının gelişimine büyük katkı da vereceksiniz.
Diğer taraftan, elbette ki sağlımız açısından olumsuz etkileri olduğu bilinen tatlandırıcıların ithalinin yasaklanması için biraz daha gayret göstermeliyiz, Komisyonumuzun da bu konularda size destek vermek için elinden geleni yapacağına inanıyorum.
Dünyada 5'inci, Avrupa'da 4'üncü şeker pancarı ve pancardan şeker üreten bir ülkeyiz ve bu yıl da üretim açısından gayretlerinizi gördük. Defalarca ilimize de komşu illerimize de geldiniz. Sayın Vekilimiz konuşurken böyle baktım acaba Genel Müdür mü değişti diye. Hakikaten liyakatli, işi bilen, hiçbir zaman "Nasıl özelleştiririz." diye düşünmek yerine her zaman nasıl daha fazla pancar üretiriz, daha fazla pancar...
MUSTAFA TUNCER (Amasya) - Genel Müdürü yerinden edeceksin Süleyman Ağabey.
SÜLEYMAN KARAMAN (Erzincan) - Yok.
Yani öyle bir tarif etti ki Sayın Vekilimiz böyle baktım, maskesinden de tanıdım, bizim Mücahit.
TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI AŞ GENEL MÜDÜRÜ MÜCAHİT ALKAN - Eyvallah.
SÜLEYMAN KARAMAN (Erzincan) - Hakikaten liyakatli, bu işi bilen bir arkadaşımız. Dolayısıyla kendilerine de teşekkür ediyorum gerçekten seçim bölgem Erzincan, Erzurum, Sivas gibi yerlerde şeker pancarı ekiminin iyileştirilmesi ve şeker elde edilmesi için çok büyük gayretleri oldu. Kendisine teşekkür ediyorum.
Elbette, burada, kotaların artırılması, üreticilere erken teslim tazminatı... Burada yüzde 10 civarında erken teslim tazminatı veriliyor. Yerli ve millî şeker pancarı tohumunun üretilmesi... Bunlar ülkemiz açısından çok önemli konulardır ve de bizde şeker kooperatiflerinin 50 bin üyesi var yani 250 bin nüfuslu bir şehrin 50 bini şeker pancarıyla uğraşıyor. Onun için çok önemli bir konu şehrimiz açısından, buraların geliştirilmesi lazım. Son zamanlarda şeker fabrikaları özelleşince hakikaten üretim azalmadı, yükseldi, bunu görerek, şahit olarak söylüyorum. Herkes şeker pancarı ekmek için uğraşıyor, burada yöneticilerimiz de şeker pancarı ekilsin diye elinden geleni yapıyor. 1-2 tane de önerim var, bu özelleşen şeker fabrikalarının ödemeleriyle ilgili biraz daha dikkat ederseniz, biraz önce denildi ama denetim şeker fabrikalarının şu anda elinde, biraz daha dikkat edilirse seviniriz.
Bir de işçilerle ilgili bir öneri ve cevabı vardı, orada hakikaten işçilerle ilgili biraz daha dikkat edilmesi gerekir diyor, hepinize saygılar sunuyorum.
Teşekkür ediyorum, sağ olun.