KOMİSYON KONUŞMASI

YAVUZ SUBAŞI (Balıkesir) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Sayın Genel Müdürüm, değerli milletvekili arkadaşlarımız; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sözlerimin başında, Seçim Bölgem Balıkesir Susurluk ilçemizde 1955 yılında kurulan Şeker Fabrikasının kuruluşunda imzaları olan merhum Başbakanımız Adnan Menderes'i saygıyla anıyorum. 2020/2021 kampanya döneminde Susurluk Şeker Fabrikasına bağlı bölgelerde 70 bin ton pancar üretilmiştir, TÜRKŞEKER'e bağlı diğer fabrikalardan nakledilen pancarlarla birlikte toplam 652 bin ton pancarın işlenmesi memnuniyet vericidir.

Yüz on dört gün süren kampanya döneminde işlenen pancardan yan ürün olarak 173 bin ton yaş pancar posası ile 29 bin ton melas elde edildiği de kurumun raporlarında yer almaktadır.

2020 yılında, bölgemizin üreticilerini desteklemek, münavebeli ekimi yaygınlaştırmak ve sözleşmeli üretimi teşvik etmek amacıyla pancar dışı ürünlerin sözleşmeli olarak üretimi ve alımı yapılması şehrimizin üreticilerini sevindirmiştir. Bu kapsamda, Susurluk Şeker Fabrikası ekim alanlarında 424 çiftçiyle hububat sözleşmesi yapmış ve toplam 5.406 ton hububat alımı gerçekleştirilmiştir.

Sayın Genel Müdürüme ve emeği geçen kurum çalışanlarına Susurluk ilçemiz ve şehrimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum.

4634 sayılı Şeker Kanunu'nda yapılan değişiklikle ülkemizdeki A kotasının %10 olan nişasta bazlı şeker kotasının %5'e düşürülmesini memnuniyetle karşıladığımızı ifade ediyorum .

Nişasta bazlı şeker kotasının %2,5 oranıyla sınırlandırılması, glikoz oranının %50 olarak belirlenmesi kararları nedeniyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a da sağlığı düşündüğü için saygılarımı sunuyorum. Yurt içi tüketime yönelik şeker ithalatı yapılmadığı için Bakanlığımızın yetkililerini tebrik ediyorum.

Kurumumuzun yaptığı bazı çalışmalar nedense kamuoyunda zaman zaman yanlış olarak yer almaktadır. Tüketime yönelik ithalat yapılmadığını tekrar yenilemek istiyorum. Bu durum, zaten TÜRKŞEKER'in web sitesinde şeffaf olarak raporlarında yer almaktadır.

Mesela, 2020 yılında 89 milyon Amerikan dolarlık şeker ithalatına karşılık 2 milyar Amerikan dolarlık şekerli mamul ihracatı yapılmasını takdirle karşıladığımı ifade etmek istiyorum.

Sayın Genel Müdürüm, özellikle uluslararası sertifika belgeleri, gıda güvenlik sertifikası, helal gıda sertifikası, işletme kayıt belgesi, çevre duyarlılığıyla alakalı çevre izin belgesi ve sıfır atık belgesi kurumunuzun ne kadar ciddi ve kaliteye yönelik çalıştığının göstergeleri olarak zaten ortadadır.

Sözlerimi Şeker Master Planı'nızın ne zaman tamamlanacağını Sayın Genel Müdürümüze sorarak tamamlıyorum, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.