| Komisyon Adı | : | SANAYİ, TİCARET, ENERJİ, TABİİ KAYNAKLAR, BİLGİ VE TEKNOLOJİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ile Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ve 74 milletvekilinin, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/3383) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 17 .02.2021 |
HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Toplantımız hayırlara vesile olsun inşallah.
Sayın Başkanım, çok kıymetli milletvekillerimiz, sektör temsilcilerimiz, değerli bürokratlarımız; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Şimdi, benim komisyonum Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu bu açıdan da bir bakış açısı getirmemiz gerekiyor, Avrupa Birliği Komisyonu getirdi. Şimdi, Sayın Vekilimiz söyledi, Cumhurbaşkanımızın televizyonda görmesiyle başlayan bir süreç. Evet, Cumhurbaşkanımızın ferasetini burada da görmüş olduk. Şimdi, eğitim olayına baktığımız zaman havuz problemlerinin çözümünün ne kadar önemli olduğunu Sayın Başkanım siz burada verdiğiniz örnekle söylediniz, Millî Eğitim de bu havuz problemlerine devam eder bundan sonra.
BAŞKAN MUSTAFA ELİTAŞ - İyi anlatsınlar o zaman.
HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Bu açıdan bakmamız lazım.
Genel bir mutabakatın olduğunu da görüyoruz burada bütün partilerde. Yani sektörde bir problem oluşabilir, büyük sıkıntılara girilebilir, hani biz bazı sektörler için patladı deriz ya hep, o olmadan tedbir alma gibi bir olay, gerçekten bu çalışmaları çok olumlu bulduğumu ifade etmek istiyorum.
Diğer bir vekil arkadaşımız da Türkiye'de konut ihtiyacını yani insanların konuta olan talebini gelecek kaygısına bağladı, böyle bir yapı ama ben bu fikre katılmadığımı da beyan etmek istiyorum. O da yine bizim Komisyonumuzun Millî Eğitimden sonra "Kültür" kısmı var ya, o da bizim kültürümüzden gelen bir iş. "Dünyada mekân ahirette iman" diye hani bir atasözümüz vardır; bu, hepimiz için bir hedeftir. Konuta bakış açımız bizim böyledir aslında çünkü aileye önem veren bir toplumuz. Nedir her işimiz? Konut, bir evim olsun isteriz, evcilizdir, evcimenizdir o konuda. En ufak bir tasarruf yaptığımızda ilk hedefimiz ev, daha sonra da araba almaktır, araç almaktır. Sektör de bunu görmüş, bunu burada bir finansman modeli olarak ortaya çıkarmaya çalışmış, çıkmış, belli başarılı örnekleri var. Başarısız olabilir mi? Olabilir. Niye? Paranın olduğu yer suistimal edilmeye her zaman açıktır. İşte bunun tedbirlerini almak için de bu Komisyonun toplandığını düşünüyorum.
Şimdi, uzatmamak adına söylüyorum, finans olayının derinleşmesi adına olumlu baktığım bir sektör ama çok iyi bir şekilde çerçeve metinlerin çizilerek belirli sınırlamaların ve devletin bu işin içinde -bir kısım- olması gerektiğine inanıyorum. Burada bir komisyon olayı var, diğer bir vekil arkadaşımız söylemişti: "Bu komisyon rekabeti, özellikle komisyonun çok düşük seviyelere inmesi de sektörü patlatır." dedi. Çünkü gelir olmadığı zaman yani yüzde 7'ye, 8'le çalışan firmalar var "O, işte ismini yapmış markalaşmış, ben hemen gireyim yüzde 3'le, 2'yle, ben daha iyi sağlıyorum bunu." diye giren firmalar yarın bir gün yeterli geliri elde edemeyecek. Reklam giderlerinden bahsetti bir vekil arkadaşımız yani büyük reklam giderleri de harcıyorlar, organizasyon için harcadıkları giderler var. Geliri düşük olursa, kârlılığı düşük olursa sisteme girenlere zarar verebilme ihtimalleri bence çok yüksek. Burada da bir tedbir alınabilir diye düşünüyorum.
Bir de şu husus var, biraz öncede gerçi konuyu Sayın Başkanıma arz ettim burada aradan Genel Kurulda da hep yaptığımız gibi: Şimdi, komisyon alarak işe başlanıyor. "Komisyon" demek o firmanın, o işi yapanın ana gelir kalemi zaten. Şimdi siz "Komisyonu geri iade etsin." dediğiniz zaman sektöre girenler burayı çok suistimal etmeye başlayacak, bir. İkincisi, "Komisyonu iade edin." dediğiniz zaman bankadan kredi kullanıyorum, 200 bin lira kredi aldım, bir param gelecekti gelmedi, krediyi aldım 200 bin lira kullandım. Kullandırırken benden banka komisyon alıyor, artı faiz alıyor. Şimdi, komisyonu ödedim on beş gün ümit etmediğim param geldi. Koşarak gidip ben hadi bunu kapatayım dediğim zaman o komisyonu bana iade etmiyor banka, on beş günlük faizini alıyor "Kredi kapama bakiyen şu." diyor; ben o bakiyeyi ödeyip kapatıyorum. Bir komisyon geri ödemesi söz konusu değil. Bu komisyonların iade edilmesi, genel manada hem bankalar da hem bu tür kurumların hepsinde birlikte ele alınabilir mi? Alınabilir. Sektör buna nasıl bir tepki verir? İşte burada arkadaşımızın biri söyledi, dedi: "Eğer komisyonu biz almazsak, iade edersek buraya giriş çıkışlar işi sulandırabilir." şeklinde söylendiler.
Evet, Sayın Vekilimin de söylediği gibi bugün ekonomi de bazı sıkıntılar var mı? Var. Özellikle hizmet sektöründe var mı? Kapanan işletmelere baktığımızda hizmet sektöründe çok. İşsizlik? Evet, işsizlik Türkiye'nin her zaman bir problemi olmuştur. Çok büyük yatırımlara rağmen kalifiye elemanda büyük sıkıntı çekiyoruz. Ben Amasya Milletvekiliyim, Merzifon ilçesinde ikamet ediyorum. 37 tane fabrikayla 2019'un hem pandemi hem de dolarizasyon krizine rağmen genişlettiğimiz alanı doldurduk, şu anda firmalar sırada bekliyor yer verin yatırım yapalım diye. Yine bir arkadaşım fabrika kurdu -kendi kaynakçıydı, kaynakçılıktan fabrikatör olmayı becerdi- kalifiye eleman arıyor, işçi bulamıyor. Kendisi konteynır üretimine geçecek yeni bir yerde, Türkiye'nin büyük ihtiyacı var, kaynakçı bulamıyor; bu kadar büyük sıkıntımız var. Diğer taraftan, bazen oluyor ki üç beş kişi arıyor diyor ki: "Abi bana iş ver." Yani böyle de bir çelişkinin içerisindeyiz toplum olarak ama şu var yarım saat elektrik kesintisine de tahammülümüz yok, o boyutta da üretim yapılıyor, 280 milyon dolar olmuş bir ihracat var 330 bin nüfuslu bir ilde.
TAHSİN TARHAN (Kocaeli) - 280 milyon mu?
HASAN ÇİLEZ (Amasya) - 280 milyon dolarlık bir ihracata, 40 milyon doları ithalat, net ihraç fazlası veren bir pozisyona geldik şükürler olsun.
Şunu söylemek istiyorum: Sanayi Anadolu'ya dağılıyor, Anadolu bu konuda güçleniyor.
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Organize sanayi bölgesinde mi?
HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Tabii, organize sanayi bölgesinde.
Dünyanın 160'a yakın ülkesine ihracat yapılıyor. Buralar çok mütevazı yerler. 2002'de 280 kişiyle çalışan bir OSB bugün, baktığımız zaman 6 bin rakamına doğru koşuyor.
Şunu söylemek istiyorum: Sıkıntı olan sektörler var mı? Var. İyi olan sektörler var mı? Var. Ha, bu, buranın konusu değil; o işletmeler niye batıyor, nasıl batıyor o ayrı bir husus.
BAŞKAN MUSTAFA ELİTAŞ - Hasan hocam, teşekkür ederim.
Hasan Bey Amasya Milletvekilimiz. Çok başarı gösteren bir ilimiz. Biliyorsunuz, Amasya'nın en meşhur olduğu şeylerden biri de elma. İlk defa Komisyonumuzu ziyaret etti, kendisi eli boş geldi. Amasya'nın mis gibi elmalarından gelecek hafta Komisyon üyelerimize ve burada katılım sağlayan değerli milletvekillerimize katkı sağlamanızı özellikle rica ediyorum.
HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Konu anlaşılmıştır, emir telakki edilmiştir.
BAŞKAN MUSTAFA ELİTAŞ - Millî Eğitim Komisyonundan hiç kimse buraya gelmemişti daha.
HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Konuya millî eğitim açısından da bakış açımızı da sunduk.
Ben, çalışmanın hayırlı olmasını diliyor, emek verenlere çok teşekkür ediyorum.