KOMİSYON KONUŞMASI

AYTUĞ ATICI (Mersin) - Yok Sayın Başkanım, bu önemli bir konu.

Şimdi, bakın, şu anda muayenehanesi olan bir serbest hekim -hiçbir yerle bağlantısı yok- SGK'ya hizmet satabiliyor mu, fatura yapabiliyor mu?

BAŞKAN - Hayır.

AYTUĞ ATICI (Mersin) - Yapamıyor. E, şimdi, siz bunu buraya eklediğiniz zaman yani muayenehanesi olan birisi özel hastane aracılığıyla mı hizmet satmış olacak SGK'ya? Bakın, buna dikkatli karar verin. Buna çok dikkat edin. Yani, biz bunun tümüne karşıyız ama bu sizi de zor durumda bırakabilir, o ayrı bir şey.

Ayrıca, Sayın Başkan Yardımcımızın söylediği taşeron tanımı aynen buna uyuyor. "Bir işin bir parçasını..." diyor. Evet, sağlık bir iştir, ameliyat bir iştir, yoğun bakımıyla, laboratuvarıyla bir iştir. Yani, bir hastanın kanını alırsın, filmini çekersin, ameliyatını yaparsın, bu bir iştir. Şimdi, sen diyorsun ki: "Hasta geldi, laboratuvarını ben yapayım, röntgenini ben yapayım, işin bir kısmını bir şirkete havale edeyim." İşin bir kısmı ne? Ameliyat. Sonra "Yoğun bakım lazım oldu, onu da ben yapayım." İşin bir kısmı. Şimdi, bazen ters gider, morga kadar gider, morg da bir iştir. Şimdi, sen diyorsun ki: "Bunları ben yapayım ama bu işin bir kısmını bir şirkete vereyim." İşte, taşeron budur, adı da sosyete taşeronudur bunun. Bugüne kadar sizin anladığınız ya da bizim alışageldiğimiz taşeron sistemi değil anlattığımız, bir emek sömürüsüdür, işin bir kısmının bir şirkete verilmesidir. Ha, bu şirket tıpkı Başkan Yardımcımızın söylediği gibi sigortalı işçi çalıştırır mı? Evet, çalıştırır. 3 doktor bir araya gelir, yanına 3 tane de patron alır, altı, bu hemşire çalıştırır sigortalı, pompacı çalıştırır sigortalı, efendim, sağlık memuru çalıştırır, hatta sigortalı doktor bile çalıştırır. Bakın, doktor patron olabilir ama sigortalı doktor çalıştırır ve o ameliyatta onu asiste eder, bunları yaşadık, biliyoruz. Yani, Sayın Başkan Yardımcısının söylediği taşeron tanımına tam uyuyor, dört dörtlük uyuyor. O yüzden "Taşeronlaştırmıyoruz." demeyiniz.

Gelin bunu isterseniz ya bir ara verin sakin sakin sakin konuşalım ya da siz bilirsiniz ama bu Sayın Başkan...

BAŞKAN - Bence yeterince konuştuk Sayın Atıcı.

AYTUĞ ATICI (Mersin) - Evet, yani, çok konuşuldu, sanıyorum herkes anladı ama yani ne olur dikkat edin.