| Komisyon Adı | : | ÇEVRE KOMİSYONU |
| Konu | : | Konya Milletvekili Selman Özboyacı ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu ile 62 Milletvekilinin; Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/3133) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 15 .10.2020 |
MURAT BAKAN (İzmir) - Sayın Başkan, şimdi, 5'inci maddede diyoruz ki ajansın organ ve birimlerini belirliyoruz, ajansın organ birimleri: Karar organı, Yönetim Kurulu, yedi üyeden oluşur. Kurulun Başkan ve üyeleri, Bakan tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Hangi nitelikleri haiz? Kim?
Şimdi, biz, Kişisel Verileri Koruma Kurumunu da oluşturduk bu mecliste, Rekabet Kurumunu da, RTÜK de bir sürü, bu şekilde ajansları oluşturuyoruz. Şimdi, bir defa kurula üye olabilmek için, konusunda bilgi ve deneyim sahibi olma şartının olması gerekir. Yine, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı devlet memurları kanunun 48'inci maddesinin 1'inci fıkrasının (a) bendinin 1, 4, 5, 6 ve 7 numaralı alt bentlerinde belirtilen nitelikleri taşıması gerekir. Devlet memurları kanununda sayılı nitelikleri taşımayan birisi, burada yönetim kurulu üyesi olamaz, olmamalıdır. Siz, bu kanunu getirdiğinizde kamuoyunda en çok tartışılan şey neydi? Acaba yeni bir, işte, sorumluk almayan ama bütçe kontrol eden, Bakanlığın, kamunun denetiminin dışına çıkartılacak, birilerine de bir makam, mevki orun yaratılacak bir yer mi oluşturuluyor endişesi var. Biz de endişe var. Siz, bu kanun teklifinin burada niteliklerini yazmazsanız, herhangi bir siyasi parti üyesi olmama koşulunu buraya yazmazsanız, biz, şöyle algılıyoruz: Herhâlde, diğer kurumlarda yaptıkları gibi, daha önce milletvekilliği yapmış, siyasi parti, İl başkanlığı, İlçe başkanlığı yapmış insanları, bu nitelikleri haiz olmayan insanları getirecekler yine bu kurumlara dolduracaklar, bu kurumlar bilgili, nitelikli, akademik yeterliliği olan... Mesela, niye bunun içinde çevre mühendisi olma koşulu yok? Yani en azından yönetim kurulunda bir tane çevre mühendisi olmamalı mı? Bir tane hukukçu olmamalı mı yönetim kurulunda? Bu alanda çalışan, işte, şeyler var, sivil toplum örgütleri var. Ben söyleyeyim size. Şimdi, bu işle ilgili örneğin, ÇEVKO var, Çöpüne Sahip Çık Vakfı var, TURMEPA var, bir sürü akademisyen var bununla ilgili çalışan. Selman kardeşimiz söyledi: "Biz İstanbul Teknik Üniversitesiyle çalıştık." dedi. Boğaziçi Üniversitesinden de hocalar var, ben bildiğim kadarıyla, Profesör Doktor Fikret Adaman, Profesör Doktor Ahmet Erkan Kıdeyş onlar da bu işin hazırlık şeyinde çalışmışlar.
Şimdi, bu insanların burada olması gerekir. Hiçbir nitelik yok, hiçbir vasıf yok. Siyasi parti üyesi olmamalı, siyasetin etkisinin dışına çıkmalı, yani bunun mutlaka kanuna dercedilmesi lazım, tüm kanunlara yazmışız bunu. Tüm kanunlara yazdığımız bir konuyu niye buraya yazmıyoruz? Bu vasıfları niye yazmıyoruz? Nitelikleri niye yazmıyoruz? Yani Bakanın yetkisinde, ilkokul mezunu, ortaokul mezunu, lise mezunu... Yani, ben, bunu şey görmüyorum ama tabii ki her eğitim düzeyinden insan bazı kurumlarda görev yapabilir ama bu, ihtisas gerektiren, nitelik gerektiren, bir mesleki bilgi, beceri gerektiren bir konu. Biz buna ilişkin bir önerge hazırlamıştık. Önergemizi yasama uzmanı arkadaşımıza verdik, izninizle bir beş dakika müsaade istiyoruz önergemizi tekrar yazıp sunmak için.